Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Örököltem egy utat?

Pokiloki kérdése:

Örököltem egy utat?

Figyelt kérdés
Sziasztok , olyan kérdésem lenne , hogy örököltem egy majdnem 6000m2 -es út elnevezésű telket az ország másik felében. Ez mit takar jogilag vagy nem tzdom hogy kell jól fogalmaznom. gondolom ha útról van szó akkor az egy 4-5km hosszúságú, pontosan nem tudom. Magam az út egy falun vezet végig tehát nem magán út mert nem zárhatom el elvileg mert az másnak gond lehet így olvastam, de akkor nekem itt mi a teendőm? Gondolom itt arra h nekem kell rendben tartanom a környékét vagy mivel mindenki használja így az önkormányzat és az ott lakók dolga(mondjuk a házuk előtti rész fűnyírása stb) , illetve eladás szempontjából ez mit jelent? Mert olyat nem láttam h valaki utat adott el. Ilyenkor csak a nevemen van az az útszakasz és ha valamit vezetni akarnak át ,közművet , vasutat ,vagy bővíteni ilyenkor csak megkeresnek és ennyi? Bocsi a hülye kérdésekért de nem nagyon értem ennek a jogi hátterét. köszönöm :)

2023. júl. 19. 15:09
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
először is kaptál-e okiratot a hagyatéki bírótól, hogy mi a tied, és hol? Ha van ilyened, akkor a területi Földhivatalban kérj az öröklött területről (hiteles) helyszínrajzot, és tulajdoni lapot..ezekből kiderül(majdnem)minden, és elindulhatsz birtoknézőbe...ha nálad lesznek az iratok, akkor a helyi önkormányzatnál is érdeklődj, mert jobb ha tudják, ki is a tulaj..
2023. júl. 19. 16:20
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg egy földútról van szó ami valamilyen szántóföldekre vezet.

Az is lehet hogy már rég nem útként funkcionál, lehet hogy már valamelyik gazda szántóként használja, vagy pedig egy elhagyatott bozótos rész.

2023. júl. 19. 16:25
 3/4 anonim ***** válasza:

Azt írja a kérdező, hogy egy falun vezet végig.

Ez bármi lehet, meg bárminek az ellenkezője is. A Földhivatalban kellene konkrétan megérdeklődni, ott nyilván tudnak valamit mondani a lehetőségeidről.

Én mondjuk tudok olyan aszfaltozott utat Heves megyében, ami a falun át vitt ki a szőlőhelyre, és valami régi hülyeség miatt a régi téesz területével együtt ezt is eladták a téesz tönkremenetelekor. (Hiába mondta a vevő, hogy az út neki nem kell, de csak úgy adták.) Már nem emlékszem a részletekre, de 10-15 éve valahogy szopatni akarták vele az új tulajdonost, az meg nem hagyta magát, és lezárta az egész utcát, innentől bekerített magánút lett.

Azért zárhatta le, mert volt egy kerülőút is, amin el lehetett jutni ugyanoda. (Csak sokkal hosszabb úton.)

De, ha jól értem, neked direkt írták is, hogy nem zárhatod le. Mondjuk, ennek utána lehet nézetni ügyvéddel, hogy tényleg nem lehet-e, vagy csak rá akarnak venni, hogy ne zárd le.

2023. júl. 21. 16:40
 4/4 anonim ***** válasza:
Ha neked kéne karbantartanod, akkor magánút lenne és lezárhatod. Ha közút, akkor nem tudom mi van, valszeg ez azt jelentené, hogy a tied, de nem te vagy a fenntartója és akkor nem is zárhatod le.
2023. júl. 22. 18:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!