Általában akkor éghet le egy ház vagy egy lakás, ha már elavultak a vezetékek?
Nálunk sajnos eléggé régi vezetékek vannak, (a nagyszülőkkel lakunk egyébként, én még tini vagyok) és egyelőre esélyünk sincs őket kicseréltetni, mivel rengetegbe kerül...ezért folyamatosan parázok, mert a TV-ben sokszor mutatnak elektromos lakástüzeket, ahol kigyulladtak a vezetékek a falban.
Ugye ez nem törvényszerű, hogy ahol régebbi vezetékek vannak, ott leég a ház?
Rossz bekötés miatt egy vadiúj vezetékelés is okozhat lakástüzet.
Plusz nem csak ez okozhat. Lehet egy hibás készülék is, vagy egy bekapcsolva felejtett nagyobb hőt leadó elektromos készülék is, ami magát, vagy a környezetét gyújtja lángra. Biztosíték is lehet hibás benne, sőt akár milyen hihetetlen még a villanyóra is meg tud olvadni (és ki is gyulladhat).
Többféle eredetű elektromos tűz van.
Én régi vezetékekkel hegesztek, sütök főzök.
Ha a csavarok meg vannak húzva, ami fontos újnál is, akkor örök élet
Egy vezeték az egy darab fém, rajta valamilyen müanyag szigeteléssel. Ezen nem tud semmi tönkremenni, akkor sem ha 100 évet áll a falban. Nincs olyan, hogy egy vezeték "elavult". Amikor azt hallod, hogy egy vezeték kigyulladt, akkor 99,9999 %-ban a vezetékek kötéseit értik alatt, nem magát a réz/alu drótot.
A régi alu vezetékekkel sem az a baj hogy az alumínium alapvetően tűzveszélyes lenne, csak a kötésekre (gondolok itt főleg a réz és alumínium összekötésére) kell nagyon figyelni, mert a jóvanazúgy megoldással simán összesodort réz és alu vezeték garancia a tűzre (ennek ellenére mégis meglepően gyakori).
Köszönöm a válaszokat, most kicsit megnyugodtam.
A kismegszakító jó helyre lett beszerelve, de valószínűleg zárlatos lehet valami, mert az előszobában a biztosítékban lévő kapcsolót egy jó párszor lecsapja valami, de vissza is lehet kapcsolni.
Nagymamám volt osztálytársa villanyszerelő, az alsó szomszédunknál ő cserélte ki az egész áramkört a házban, és azt mondta, 2 millió volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!