Miért van ennyi lakástűz mostanában?
Az utóbbi időben elég gyakran mondták a híradóban, hogy ennek még annak a családnak égett le a háza, de a legtöbbet általában a vezetékek okozták, vagy a villanyóra.
Most ezek akkor kezdenek el égni, ha már elavultak, vagy ha túl erős kismegszakító van a házban?
Azt mutatják ami tragédia, mert arra van kereslet. Abból is már szelektálnak, most nem divat a vonatbaleset, most a lakáségés van.
Kétségtelen, hogy az egyre több villanyos kütyü az egyre nagyobb veszély is. Villanyroller, router, szerver, kamerák, riasztók, mind-mind villanyos és ráadásul kínai fos sokaknál. Ezek hol voltak 20 éve tömegesen a lakásokban...
Egyik ismerősömnél a routerből kezdett jönni a büdös, nálam a villanyborotvát dugtam töltőre és elkezdett jönni a szaga. Bár ezek általában csak szagot adnak aztán vagy megállnak vagy lekúrja a biztosítékot, de kis esetben meg is tud gyulladni.
Ha ilyenek vannak a házban olyan helyre legyen téve ami nem annyira éghető. Nyilván nehéz ügy egy házban, de ne hungarocelre tedd pl vagy ne húzd rá a függönyt.
Amióta hallottam pár klíma beltériben a lefüstölt motorról ami a mókuskereket forgatja, azóta elhúztam alóla a kanapét is. Ha le akar folyni a földre akkor a járólapon nem tud meggyújtani semmit, fal, plafon meg sima meszelt beton. Nálam megy a klíma folyton pl...
Ezen kívül még a kapcsolós elosztók, a konnektorok, a villanykapcsolók tudnak gondot okozni, ha rossz a kontakt. Hallod ha sistereg vagy pislákol a lámpa a felkapcsolásnál akkor azonnal csere és javítás, nem pedig ütögetni kapcsolót, hogy abbahagyja, hanem csere. Meg még a bekötési pontoknál lehet túlmelegedés, de az csak akkor ha ráugrasztasz valami nagyobb fogyasztót a főleg régi házadra, mint a konyhában a 2kW-os rezsó vagy olajradiátor, sütő stb. De ezeket meg józan ember akkor használja ha otthon van és megérzi, ha olvad valahol.
Igen, egyébként idén májusban egy 4 gyerekes család háza égett le Szolnokon, az volt írva, hogy áramingadozás (a ház egyik részében elment az áram, a többi részében pedig semmi gond nem volt) volt a házban, ami már eleve nagyon veszélyes, azaz tüzet okozHAT.
Éjszaka fényre ébredtek, és amikor kimentek, lángolt a villanyóra, és elterjedt az egész házban.
Viszont nem értem...ha áramingadozás van, az azt jelenti, hogy valami egyáltalán nem stimmel a villanyórában lévő vezetékekkel, szóval miért nem hívtak már jóval előbb szakembert, ha régóta kezdődött az áramingadozás?
Lakástüzek mindig is voltak, régebben sokkal általánosabb volt.
A különbség annyi, hogy régen ha leégett egy fél borsodi cigánytelep, akkor arról a kutya nem tudott, maximum a helyiek emlegették egy darabig. Ha ma leég egy borsodi putri akkor 5 perc múlva a világ minden pontján olvashatnak róla.
Na meg általában gyanúsan "utcára kerültek 10 gyerekkel" hírek ezek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!