Ilyenkor kié a felelősség? Kutya és tyúk esete.
X éve nyugalomban élünk kertes házban, kutyával az udvaron. Az elmúlt időszakban a szomszéd mindenféle szárnyas jószágot telepített az udvarára amik szabadon, a minket elválasztó drótkerítés mentén is szaladgálnak. A kisebbek át is jönnek, meg is ette őket a kutya.. Na már most eljutottunk odáig, hogy ez sport lett a kutyának és már át is ment a szomszédhoz egyszer. Mivel az én kutyám volt más portáján, így az én felelősségem, de a szárnyasok tartása miatt nekem ez nem ilyen tiszta és kételkedem hogy most ki a hibás. Ti hogy látjátok, hogy ismeritek erre a szabályokat?
Szerintem ha szárnyas tartás van az udvarban, akkor íratlan szabály hogy drótkerítés mentén ne legyenek elérhetőek a már korábban ott élő kutya számára. Már csak az állat állomány védelme miatt. Én félteném a jószágaimat ha a szomszédban lenne egy kutya aki át tudná húzni őket magához.

#10 Így van, de azt fenn kell tartani, hogy idővel a település HÉSZ változhat és ami érvényes volt pár éve az most már másképpen van szabályozva.
Ahogy írtad, kerítés esetében a tulajdonosok másképpen is megegyezhetnek. Nálunk is így volt. A telek valódi határa nem esett egybe a szomszédoknál már megkezdett kerítés vonalával, egy 40-50cm-es sáv a mi területünkről már a szomszédhoz esett volna ha azt tartjuk meg amit a szomszédos telkeken már megcsináltak.
Mivel a kerítés másik oldalán már sok éve laktak, mi meg akkor kezdtünk volna építkezni, a mi oldalunkon még pusztaság volt (a másik oldalon az út menti telkek vannak, mi egy belső, nemrégiben felosztott területen vettünk telket) és nekünk már nem volt pénzünk rendes kerítés építésére ami a mi feladatunk lett volna a HÉSZ alapján, kiegyeztünk a szomszéddal, hogy ők építik meg a kerítést a saját költségükön, cserébe mi elfogadjuk, hogy ez a keskeny sáv hozzájuk fog már tartozni. Egyszerű csere volt, nekünk akkor megérte.

Fölösleges azon lovagolni, hogy kinek a dolga kerítést építeni, egyáltalán kötelező-e.
Aki kutyát tart, az köteles gondoskodni róla, hogy ne jusson ki a telkéről az állata. Ha a másik fél csak térdig érő kerítést csinál, akkor is a kutyatulajdonos köteles egy másik kerítést csinálni, amin a kutyája nem jut át, vagy más, de nem állatkínzó módon gondoskodni arról, hogy a kutya nem juthasson át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!