Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Ilyenkor kié a felelősség?...

Ilyenkor kié a felelősség? Kutya és tyúk esete.

Figyelt kérdés

X éve nyugalomban élünk kertes házban, kutyával az udvaron. Az elmúlt időszakban a szomszéd mindenféle szárnyas jószágot telepített az udvarára amik szabadon, a minket elválasztó drótkerítés mentén is szaladgálnak. A kisebbek át is jönnek, meg is ette őket a kutya.. Na már most eljutottunk odáig, hogy ez sport lett a kutyának és már át is ment a szomszédhoz egyszer. Mivel az én kutyám volt más portáján, így az én felelősségem, de a szárnyasok tartása miatt nekem ez nem ilyen tiszta és kételkedem hogy most ki a hibás. Ti hogy látjátok, hogy ismeritek erre a szabályokat?

Szerintem ha szárnyas tartás van az udvarban, akkor íratlan szabály hogy drótkerítés mentén ne legyenek elérhetőek a már korábban ott élő kutya számára. Már csak az állat állomány védelme miatt. Én félteném a jószágaimat ha a szomszédban lenne egy kutya aki át tudná húzni őket magához.

2023. júl. 7. 15:08
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Aki b@szott egy normális kerítést telepíteni. Egyébként ha a kutya elszabadul az a te hibád.
2023. júl. 7. 15:29
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha hozzád ment át, az neked nem lényeg. Ha a kutyád átment a szomszédba, az viszont csakis a te felelősséged. Erre van elvileg a lakásbiztosításoknak az állatokra vonatkozó felelősség biztosítása. Mivel a te kutyád szökik, neked kell megoldani, hogy ne szökjön meg.

Nekem 20 millióig fizet a biztosítom. Persze lehet mondani milyen hatalmas ez az összeg, de nem az!

pl: a kutya kifut az útra, és miatt egy autót vezető sofőr neki megy egy oszlopnak, mert megijed és ki akarta kerülni a kutyát. Ha a sofőr megúszta sérülés nélkül, akkor neki van egy összetört kocsija és az önkormányzatnak meg egy összetört oszlopja. Ha szerencséd van a 2 kár belefér 20 millióba. És mint tudjuk azért sok 20 millió körüli kocsi mászkál az utakon.

2023. júl. 7. 15:33
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

A kutyáèr te felelsz. A szomszèd a csirkèèr.

Ennyi.

2023. júl. 7. 15:48
 4/12 A kérdező kommentje:

Ezek szerint állattartásra semmilyen szabály nincs? Amikor ide költöztünk, akkor még élt az a szabály, hogy melyik oldal kinek a kerítése (a szóban forgó az övé), idén ezt módosították és már nincs ilyen hogy melyik telek oldal kinek a kerítése. Tehát nem, még nem kezdtünk bele a kerítés építésnek, mert az az ő része volt eddig.

De akkor ezek szerint ha én szabadtartású állatokkal foglalkozok egy drót kerítéses telken, ahonnan az utcáról benéz egy kutya/róka és kihúzza az állataimat, akkor az nem az én hibám? Elvégre én nem mértem fel, hogy hogyan tudom biztonsággal tartani az állatokat.

2023. júl. 7. 15:53
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Az időbeliség itt a lényeg és ez most már nem neked kedvez.

ha akkor feljelentetted volna a szomszédot amikor tőle jöttek át az állatok a te udvarodba, akkor neki kellett volna megoldania, hogy a kerítés ezt megakadályozza.

Mivel ez után viszont a te kutyád ment át, és míg a csirke nem támad emberre vagy ha megteszi is kiröhögöd, a kutya viszont veszélyes lehet emberre, gyerekre, így neked kell biztosítanod, hogy a kutyád ne tudjon többet átmenni.

Hiába van igazad abban, hogy nem a te kutyád hibája és a szomszéd nem gondoskodott az állatairól, az scak akkor számítana ha ő akarna veled pereskedni a megevett csirkéi miatt a te udvarodon.

A helyzet most viszont már más. A kutya nem azonos súlyú a csirkével, kacsával, így minél hamarabb oldd meg, hogy a kutyád ne tudjon átjutni.

Ha véletlenül átmegy és megsebesít ott valakit, rátámad emberre, esetleg megöl egy gyereket mert az is kicsi és vadászat közben azt is zsákmánynak tekinti, akkor a kutyádat elaltatják, téged meg lecsuknak gondatlanságból elkövetett testi sértés vagy hasonló miatt. Hiszen már tudod, hogy a kutyád át tud menni és meg is tette.

Van szabály az állattartásra, de az akkor számít amikor olyan esetről van szó ami a másikat érinti. Ahogy írtam, ha te léptél volna időben akkor neked lett volna igazad a jog előtt is ezen szabályok miatt. Értem, hogy nem akartál feljelentgetős szomszéd lenni, de sajnos emiatt most már neked kell megoldanod a kerítés ügyét.

"De akkor ezek szerint ha én szabadtartású állatokkal foglalkozok egy drót kerítéses telken, ahonnan az utcáról benéz egy kutya/róka és kihúzza az állataimat, akkor az nem az én hibám? "

Ez így butaság.

Itt annyi lett volna, hogy a kutya tulajdonosát nem büntetik meg a rossz kerítés miatt a kutyája által elkapott állatért. De most nem ez a kérdés már, hanem hogy átmegy a kutyád a másik telkére.

2023. júl. 7. 16:04
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

De akkor ezek szerint ha én szabadtartású állatokkal foglalkozok egy drót kerítéses telken, ahonnan az utcáról benéz egy kutya/róka és kihúzza az állataimat, akkor az nem az én hibám? "

A kutyának van gazdája, nem csatangolhat, erre van előírás, telken belül kell tartani. Itt a kutya gazdája a hibás.

Róka esetèben neked kell gondoskodni az állataid vèdelmèről.

2023. júl. 7. 17:30
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Kötelességed a kutyádat a telkeden belül tartani. Vagyis: minden irányban olyan kerítésed legyen, amin a kutya nem tud átjutni.

Vagyis: te vagy a felelős, ha átmegy és ott kárt csinál a csirkékben.

Ehhez nem kell jogásznak lenni, egy csöpp egészséges jogi érzékkel egyértelmű.

2023. júl. 8. 01:48
 8/12 anonim ***** válasza:
40%

Te vagy a felelos,h nem eteted a kutyad sajat szarnyasokkal. Vegyel neki kajat rendszerssen. Ha szarnyast akar,azt vegyel neki,ne tapot meg maradekot adj.

Vagy Vegyel neki fiatal csibeket,hatha osszebaratkozik veluk es nem eszi meg oket(szocializald szarnyasra)

Ha vadaszkutyuska,akkor meg tessek vele futni jarni meg jatszani tobbet es fozz neki finom sulthusokat meg porkoltdket es hatha nem kenyszerul ra anyershusra szegeny. 🥹

2023. júl. 8. 07:37
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

"idén ezt módosították és már nincs ilyen hogy melyik telek oldal kinek a kerítése". Nem is tudtam. Mivel nálunk is oldalanként van megszabva hogy kinek a kerítése, azt hittem, fixen mindenhol így van, és ha az nem a ti kerítésetek, akkor tényleg a szomszéd hibája, hogy nem a szükségleteinek megfelelő kerítést épít. Bár ha a szomszédnak csak kiskertje van, és azt látja, hogy nektek is, ennek megfelelően gyenge drótkerítést rak fel, ti meg 5 év múlva vesztek egy emberevő pitbullt, akkor nem áll meg az igazságosság. Akkor is azt mondanám, hogy hiába, hogy az a szomszéd kerítése, nektek kell a kerítés felőletek lévő oldalán valami plusz védelemről gondoskodni, mert nem kockáztathatjátok meg, hogy a kutyátok a dróton átsétálva letépje a szomszéd karját, csak mert az nem rántott elő a farzsebéből párszázezer forintot, és ugrott neki kétméteres betonkerítést építeni, mikor nektek épp vadállatot hozni szottyant kedvetek.

Így, hogy nincs is az a szabály, hogy melyik kinek a kerítése, valamint olvasva az 5-ös válaszoló tökéletesen levezetett érveit, nektek kéne megfelelő kerítéssel gondoskodni a kutya telken belül tartásáról, mert ti veszélyeztettek másokat a kutyával.

2023. júl. 8. 10:09
 10/12 anonim ***** válasza:
37%

A HÉSZ alapvetően tartalmazza kié az adott szakasz. Általában megjegyzésként mindig ott van alkalmazkodni kell a meglévő utca képhez.

A itt a környéken általánosságban jellemző:

- az utca fronti kerítés egyértelműen a ház tulajdonosé.

- a ház hátsó fali (ahol a 180 cm parapet magasságon vannak az ablakok, pl wc, fürdő stb) kerítése általában a tulajdonos feladata, és ez ciklikusan ismétlődik.

- A hátsó kerítés amely párhuzamos a utcafrontival, ha nem lakóövezetbe van pl erdő széle, akkor azt a ház tulajdonosa fogja megcsináltatni. Azért mert az erdő tulajdonosát nem érdekli és nem fog senki kedvéért pl 10 hektáros erdelyébe 20 méter kerítést építeni.

A másik verzió mikor a hátsó kerítés egy szomszéddal határos. Ez egyértelműen megegyezés kérdése. A korrekt az 50-50%-os költségmegosztás. De ez kényes téma! Lehet neki tökéletesen megfelel a düledező drótháló, te meg beton elemest szeretnél, akkor nem kényszerítheted, hogy fizesse ki a költségek felét. Viszont megcsinálhatod az egészet önköltségen.

Én a hátsó szomszédommal megegyeztem, és 50-50%-ban fizetjük. Megbeszéltük, a felmérés idejére nem tudott elszabadulni, de a telepítő cég beszélt vele is egyből a helyszínen. Miután megkapta ő is az árajánlatot, másnap hozta a pénzt nekem, mivel én kezdtem meg a szervezést. Megegyeztünk a mintában és a lerakás stílusában is. Az anyagot már lerakták, kifizettem. Ha nem ment volna bele a 50-50-be, akkor is megcsináltattam volna, de akkor minden elem szebbik fele felém nézett volna, és ez volt ami rábeszélte a dologra.

2023. júl. 8. 11:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!