Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Ezzel kapcsolatban van már...

Ezzel kapcsolatban van már valakinek tapasztalata? (energiatárolás)

Figyelt kérdés
[link]
2023. febr. 11. 16:03
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
Akkor szakemberként mondd meg, mi ez tulajdonképpen, mennyi energiát tudhat ez tárolni?
2023. febr. 11. 21:33
 12/24 anonim ***** válasza:
100%

Sokat tud tárolni, de nem eleget.

És milyen áron? És nem csak az anyagi oldala, mert ez minden csak nem zöld!

2023. febr. 11. 21:56
 13/24 A kérdező kommentje:
Én nem értek hozzá, csak a leírása nagyon kecsegtető volt számomra. Azért kérdeztem meg itt, de akkor ez a túl szép, hogy igaz legyen kategória.
2023. febr. 11. 22:02
 14/24 anonim ***** válasza:
75%

Szakemberként:

Ez még a sci-fi kategória.

Pontosan annyi energiát tud tárolni bármelyik ilyen "elektromos energiát tároló rendszer" amekkora a benne elhelyezett akkumulátorok kapacitása.

(Még mielőtt ebbe is beleköt valaki kevesebbet, mert a mai akkuk nem tudják leadni az összes energiájukat.)

Nem kell felülni az ilyen hülyeségeknek, mert sok újságíró ír baromságokat más területeken is.

Csak végig kellene logikusan gondolni:

Ha ez igaz lenne, akkor senki sem akarna csatlakozni a napelemeivel hálózathoz, hogy a nyári túltermelését télen visszakapja a központi rendszerből.

Ha volna ilyen, akkor mindenki eltárolná nyáron az áramát és télen ezzel fűtene.

És mint a 12-es "kolléga" okosan megjegyezte, hogy ez marhául nem "zöld",

Lásd a napi tiltakozásokat a Magyarországot elborító kínai akkumulátorgyárak környezetleromboló hatásai miatt.

Bárki aki -a teljesen hülye újságírón kívül- járt iskolába, az pontosan tudja, hogy a mai technikával nem lehet 8 hónapra bespájzolni elektromos energiát.

Vagy szerinted egy akkumulátorokkal telepakolt Tesla az évente csak egyszer tankol?!

2023. febr. 11. 23:02
 15/24 anonim ***** válasza:
77%

kulcskérdés, hogy mivel akarod ellátni a családi házat.

nekink egy lakásra 120-130kWh a havi villanyszámla.

úgy, hogy nem fűtünk és nem csinálunk melegvizet villannyal.

villanybojler rögtön 3-szorozná ezt a fogyasztást.

egy Tesla model S -ben van 100 kWh akkupakk.

Ahhoz, hogy egy családi házat elláss 8 hónapig, egy aprkolóháznyi tesla akkupakk kéne a pincébe.

2023. febr. 12. 01:05
 16/24 A kérdező kommentje:

Ez egy teljesen új fejlesztés. Itt is ezt írja, hogy egy családi házat képes ellátni [link]

"Váratlan dolog derült ki a napelemekről: ezzel mindenki számoljon, aki ebben gondolkodik

by Sajtófigyelés • 2022. október 11. kedd

Share Button

Még soha nem volt ennyire fontos az energiatárolás, termelés és optimalizálás mint most, amikor mindenki próbál árammal működő alternatív fűtési módokra átállni a megemelkedett rezsiköltségek miatt. A fogyasztói igények közel háromszorosára ugranak, amit a hálózatok nem bírnak el, az energiatárolásra pedig nincsen jelenleg Magyarországon bevett módszer. Egy energetikai szakember most elárulta, hogy mit tehet a lakosság és a cégek a fenntartható áramfogyasztás érdekében.

Nyakunkon a fűtési szezon, a Google keresések közt egyre népszerűbb az elektromos kazán, a klíma, a hőszivattyú, és az infrapanel. Tény, hogy jobban megéri most árammal fűteni, azonban ekkora szintű fogyasztásnövekedést a szolgáltatói hálózat nem tud kiszolgálni. “A reaktorok eleve csökkentett kapacitással működnek, mert az aszály miatt nincsen elég hűtővíz.” – árulta el a szakember, majd hozzátette: “Aki tudott, még időben elkezdett napelemeket telepíteni, amivel az elektromos fogyasztás radikálisan csökkenthető.”

Mit ér a napelempark, ha nem tudjuk tárolni az energiát?

A szakma kezdi felismerni, hogy egy napelemfarmnál a legnagyobb probléma az energiatárolás. Egy erőmű fel tud arra készülni, hogy este, amikor nem süt a nap megszűnik az energiaellátás, de ha napközben jön egy nagy felhő, ami 70%-ban kitakarja a napot, azt a rendszer jelenleg nagy költségek árán tudja csak kezelni. A hálózati anomáliák, és az áramszünetek kezelése egyre fontosabb, és többször szóba kerül az ellátás biztonsága is. Egyórányi áramkimaradás a bankszektorban óriási katasztrófát tud okozni.

“Képzeljük csak el, hogy a kórházban elmegy az áram és leállnak a lélegeztetőgépek. Az USA-ban egy hurrikán esetén elvárás hogy a kórház fennakadások nélkül is tudjon működni, mikor lekapcsolják az áramról.” Itthon gyerekcipőben jár az energiatárolás, és az energia menedzsment. A jelenlegi rendszerek csak maximum 1-2 napig tudják áthidalni az áramkimaradást. A bankszektornál 72 óra a maximum amit az akkumulátor bír, a szervertermeknél ez csupán 3-4 óra

Egy ilyen rendszer a megfelelő napelemmel kb. 8 hónapig tudná tehermentesíteni egy 50 – 600 négyzetméter alapterületű családi ház hálózatát. Ez azt jelenti, hogy 8 hónapon át tudna a 4 tagú család minimális áramfelhasználással vagy anélkül élni és a maradék 4 hónapot kellene csak áthidalni, amikor télen nem süt annyit a nap."

Nem olyan sci-fi ez azért, most sokan dolgoznak ezen a problémán, mert mindenhol a tárolással van probléma.

Ez a rendszer még csak augusztus óta elérhető lakossági ügyfeleknek, és díjat is nyertek vele.

2023. febr. 12. 07:34
 17/24 anonim ***** válasza:
Bullshit az egész, egy állítólag energiatároláshoz értő cég oldalán sehol nincs megemlítve, mennyi energiát tudnak tárolni ezek az állítólag forradalmi rendszerek.
2023. febr. 12. 11:51
 18/24 anonim ***** válasza:
65%

14-es vagyok.

Pontosan ugyanazt másoltad be amit fentebb kifejtettem, hogy a napelemmel a nyáron megtermelt áramodat NEM tudod télire eltárolni.

Mit nem lehet megérteni azon, hogy megveszel egy napelemrendszert pl. 3-5 millióért. Megveszed hozzá a fenti cég által reklámozott "energiatároló rendszert" másik 3-5 millióért, és ugyanúgy lesz éjjel nappal áramod, mint a szomszédaidnak, akik nem költöttek el 10 milliót erre a SOHA meg nem térülő beruházásra.

Fel kellene fogni, hogy ingyen energia Magyarországon nincsen, és mindenképpen fizetni fogsz az energiáért valamilyen jogcímen.

Nem kell félteni a kormányunkat, mert vagy villanyszámla, vagy elmaradt haszon ill. bevételkiesés miatt, vagy majd megadóztatják, vagy mind a három.

Részemről befejeztem, de amúgy sem tisztem betömni az általánosiskolai fizikai és elektromos ismeretek oktatása terén keletkezett óriási lyukakat.

2023. febr. 12. 17:24
 19/24 A kérdező kommentje:

Nem igazán értem a hozzászólásodat. Pont azt írják, hogy végre megtalálták a megoldást erre a problémára.

Igazából semmilyen érvet nem hoztál fel, csak annyit, hogy nem jó és kész. mondjuk ezt mi alapján mondod, nem értem, hiszen konkrét műszaki paramétereket nem is írtak. Mint amikor vidéken voltam lakógyűlésen, és a parkolási problémát próbáltuk megoldani, szóba került, hogy automatizálni kellene, és azonnal mondták, pont ugyanezt, hogy ez sci fi kategória, miközben nekem itt üzemel az udvarban egy 3 állásos autolift.

Nő vagyok, nincs semmiféle műszaki érzékem, de azért nem vagyok hülye. pontosan látom, hogy fejlődik a technika, elektromos autókból is az elsők 50 km-t tudtak megtenni, most meg van amelyik elmegy 4-500 km-t. Egyébként meg tele a tetőm napelemekkel, többet termelek meg éves szinten, mint amit el tudok használni, csak a tárolást kell megoldanom, mert röhej, hogy mikor fél napokig nincs áram, akkor nálam sincs, pedig ezer ágra süt a nap. Nem tudom te milyen szakember vagy, de furcsa, hogy ennyire nem vagy tisztában a dolgokkal. Ha ez a rendszer nem is tudja még ezt, egy két éven belül lesz olyan, ami igen. Nekem ezt olyan cégnél mondták, ahol szereltetni akartam akkumulátort, lebeszéltek róla, hogy várjak, mert minden cég ezen dolgozik most, és két éven belül meg lesz oldva ez a probléma. Az biztos, hogy akkor én le fogok válni a hálózatról, nem fogom ingyen adni a megtermelt áramomat, hogy aztán télen többszörös áron visszavásároljam.

2023. febr. 13. 09:44
 20/24 anonim ***** válasza:

Semmilyen megoldást nem talált meg senki. A cikkíró sikhülye, de mivel fizettek érte, kellett írnia egy marketigcikket. Semmivel sincs alátámasztva az állítása, mert ha leírná a számokat, akkor rögtön kibújna a szög a zsákból. Nyolc hónapig meg könnyű úgy energiát tárolni, hogy folyamatosan van termelés, miközben a kivétel kicsi. De ez a nyólc hónap tavaszól őszig tart, nem cserélhető fel a téli hónapokra!

Rengeteg cég kísérletezik energiatárolással, de mind gyerekcipőben jár, sok-sok év kell még valami lesz belőlük. Jelen esetben olyan megoldások léteznek, hogy mondjuk felnyomnak rengeteg vizet egy hegyre, amikor fölös energia van és leengedik, amikor szükség van rá. De háztartási szinten ennyi energia nem tárolható, hiszen itt megawattórákról van szó. Ja és az sem mindegy, hogy hány ciklust bír az akku, mert ez is befolyásolja az egy kWh-ra jutó tárolási költséget, ami a mai akukknál szintén elég hitvány érték.

2023. febr. 13. 14:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!