Tulajdonos halála esetén át lehet íratni a közüzemi számlákat a szívességi lakáshasználó nevére?
De miért kell átíratni? Nem a név számít, hanem a felhasználási hely és a szerződés-azonosító.
Egyébként nem lehet átíratni. A jogerős hagyatéki végzés birtokában tudja az örökös a nevére íratni. A te nevedre még ő sem fogja tudni átíratni. A számlát mindig a szerződő nevére állítják ki.
"Elvileg 15 napon belül be kell jelenteni a felhasználóváltozást. Ha valami baj van akkor nem tudok az elhunyt nevében intézkedni."
De ahhoz kell a jogerős hagyatéki végzés. Egyébként meg ne akarj ( nem is tudsz) te az elhunyt nevében intézkedni, ha egyszer nem te vagy az örökös!
"#2 Egyébként régen kb 15 éve simán átlehetett írni a számlát más nevére."
Nem lehetett. Húsz éve költöztem a mostani lakásomba - már akkor egy agyrém volt a közművek átírása.
"Én átírattam az albérlőim nevére."
De akkor te voltál a jogosult, a te neveden volt az eredeti szerződés. Itt nem erről van szó.
Kutattam kicsit, az MVM nyomtatványai szerint szerintem lehet csak plusz adatlapokat kell kitölteni, (felhasználóváltozásnál az új felhasználónál lehet jelölni, hogy tulajdonos, bérlő, vagy egyéb kategóriába esik-e, minden tulajdonostól kell meghatalmazás, meg gázhoz valami kapacitáslekötős lap amihez elég az egyik tulaj) hacsak nem fals információ van fent (vagy én értelmezem félre, de akkor miért lehet más új felhasználót is jelölni nem csak a tulajt), plusz ezeket postán is be lehet küldeni. Max visszadobják a papírokat én meg fűtök fával, meg gyertyafénynél bámulom a plafont, ha kikapcsolják a szolgáltatást.A víz meg szemétszállításnál írják a tulajdoni lapot, de azokat csak személyesen lehet intézni.
A lakásbiztosítás szerződőmódosító adatlapjában meg nem találtam kikötést hogy tulajdonosnak kell-e lenni, az új szerződő adatait kérdezik, meg hogy a szerződés pontjai változatlanok maradnak-e, meg a halotti bizonyítvány másolatát kell mellékelni a levélben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!