Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Nekem vagy apámnak van igaza ?

Nekem vagy apámnak van igaza ?

Figyelt kérdés
kazánról beszéltünk apámmal. futesrol. azt mondta apum ha a kazán nagyon tùlhevül felmegy 90 fokra a víz akkor nem elzárni hanem ki kell nyitni ajtaját. én meg azt mondtam: ha a víz 90fokra felmegy elkell zárni és akkor le lassul a kazán égése és csökken a víz höfoka. apám pedig azt felelte ; kikell nyitni alul felül a kazán ajtót mert ha le zárom a kazán a hőt magába zárja és szétveti, szétrobbantja a kazánt.
2022. dec. 28. 19:44
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Én 20 évig fűtöttem nem gravitációs, azaz szivattyús vizteres kandallóval. Ez gyakorlatilag egy vegyeskazán szépen becsomagolva. 3x kellett kiszedni belőle a parazsat, 2x áramszünet miatt, 1x mikor megállt a szivattyú 15 év után.

A brikettes próbálkozások kezdetén, amikor még a brikett tényleg úgy adta a meleget ahogy állították, elég sokszor megforraltuk a vizet, és mindig csak lezártuk a levegőt. Mivel csak így tudott visszahűlni, mert mikor kb 10-15 kg brikett izzik a tűztérben, az sok levegővel még jobban izzik.

A parázs kiszedésre pedig 3 alkalommal azért volt szükség, mert, ha nem ment a szivattyú a 16-os 5 rétegű csöveken nem keringett le a víz, a kandalló meg kb 5 cm kilengéssel, és dübörgéssel hívta fel a figyelmünket a problémára. (gondolom ezután nem sokkal pukkant volna)

Ez egy nyitott rendszerű kandalló, nem is lehet zárt rendszerre rákötni!

2022. dec. 29. 09:54
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom hány válaszolónak van kazánfűtési végzettsége is.

Vagy csak olyanok ,mint a hétvégi hobbiautósok ,aki csak levegőzni hozzák ki az autót.Ilyenek mondják meg a több 100 ezer km-t balesetmentesen levezetett kamionosnak a tutit .

Én jó magam is részt vettem elméleti,és gyakorlati oktatásban,mielőtt kazánfűtői képesítést kaptam.Aztán 15 évet voltam is kazánfűtő,amíg csak meg nem szűnt ez az objektum.

A kazánfűtés nagyon veszélyes munka .Az most lényegtelen mekkora teljesítményű kazánokról beszélünk. Biztonsági előírások mindenhol vannak.

Az 1 l forró víz is ugyan olyan forró,mint a nagyobb mennyiség.

Vannak olyan előírások is,amikor baj esetén menekülni kell a kazán közeléből,aztán lehet imátkozni...(ilyet is láttam már)

A cserépkályha már más kategória.Ott általában a teteje sérülhet,másként történik a berobbanás .

A fiúnak van igaza .

Köszönöm azoknak a hozzászólóknak a válaszát,akik velem értettek egyet.

Szép napot mindenkinek!

2022. dec. 29. 13:41
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Fém vödörbe parazsat kiszedni, majd nyitva hagyni hogy a még bent maradt hő is ki tudjon jutni. Ez a leghatékonyabb megoldás, ahogy írták itt fentebb.
2022. dec. 29. 14:04
 14/15 anonim ***** válasza:
65%
Vagy ha valaki nincs felkészülve fémvödörrel erre az eshetőségre, akkor még az is megteszi, hogy lefojtani a tüzet, bármivel, amitől nem kap oxigént. Lehet homokkal, de akár poros szénnel, fűrészporral is, ha elég sok ahhoz, hogy ne kapjon gyorsan lángra. (Ez a bent lévő parázs mennyiségétől is függ.) Ez az anyag szigeteli is a hőt.
2022. dec. 30. 08:15
 15/15 anonim ***** válasza:

"le lassul a kazán égése és csökken a víz höfoka"

Ez a kettő NEM BIZTOS, hogy együtt jár. Ha a levegőt elvesszük a kazántól, akkor valóban, csökken a hőtermelés, mert a nem folytatódik az égési folyamat. De nem lehet tudni, hogy mekkora az addig megtermelt hőmennyiség. Amit a samott és a fémrészek hordoznak. És mekkora mennyiségű 6-7-800 fokos parázs van még benne. A benne lévő izzó parázstömeg nagy hőmennyiséget hordozhat. Sajnos a hőfok a levegő teljes elvételével IS tovább emelkedhet. A kazán akkor hűlne egyből, hogyha az egész kazán a levegő elvétel pillanatában egyből a víz hőfokára hűlne le, és onnan együtt hűlnének tovább, a kazán és a víz. Az persze még rosszabb ötlet, amit Édesapád mond, hogy minden ajtót ki kell tárni úgy, hogy a kazánban ég a tűz. Ekkor a hőtermelés folytatódik, és a helyiség is megtelik égéstermékkel. Ilyenkor a tüzelőanyag és a parázs biztonságos eszközbe történő kiszedése a leghatékonyabb. A tűz és a parázs eltávolítása után már jó módszer a minden ajtó kitárása. Egy fémvödörbe, vagy fémhordóba kiszedve már el lehet oltani vízzel a tüzet, ami a kazánban bent égő tűzre nem ajánlott.

2022. dec. 30. 19:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!