1 szoba+2 félszoba+előszoba+konyha méretű lakásban ahol egyedül él valaki napi hány kereszthuzatot érdemes csinálni és azokat milyen hosszan érdemes?
Ahogy neked az igényed diktálja...
Nincs erre előírt szabvány, vagy előírás...
Kicsit nagyobb lakásban élek a kisfiammal ketten.
Nap közben általában munkahely/iskola- de akkor is, minimum a reggeli-esti, alkalmanként legalább 5-5 perces, valóban kereszthuzat (ajtók, ablakok kinyitása, a biztonság kedvéért kitámasztás is, hogy ne vágja be a légmozgás stb.)
Ha itthon vagyunk (mint pl ma is, mert én HO-ban dolgozom, a gyereknek meg ma már nincs suli)- akkor igény szerint, de legalább 3-4 óránként ugyancsak 4-5 percig.
Igen, lehűl, igen, tudom, hideg van odakinn, igen, mi is fűtünk, de a levegő meg használódik, nem friss, nem komfortos.
Ami még fontos: a sütés- főzés (akkor is, ha megy pl a szagelszívó), a mosás utáni benti teregetés, a sok szobanövény, esetleg akvárium, gőzben kádfürdőzés stb. Növeli kegyetlenül a páratartalmat.
Akkor ebben a hideg, fűtős időszakban még inkább kell figyelni.
(A ruhák is gyorsabban, jobban száradnak, ha a levegő kicserélődik és nem a párás melegben aszalódnak stb.)
Szerencsére nálunk nem gond a magas páratartalom (van mérő is), épp emiatt, ha az idő engedi (nem most, mert kinn is párás, nedves az idő), akkor a teraszon teregetek- de nagyon figyelj a szellőztetésre: elégtelen levegőmozgás és nagyobb gőzölős tevékenységek mellett bizony a -főleg rossz állapotú, rosszul szigetelt helyiségekben, esetleg rossz nyílászárók környékén a víz lecsapódik, a fal, bútorok, tárgyak penészesednek. Na az igazán egészségromboló…
Ha nem vagy otthon egész nap, akkor reggel meg lefekves előtt elég.
Ha otthon vagy napközben is, akkor még 2-3x.
Nyilván attol is függ, mennyire zárnak légtömören az ablakok.
Azért kemény ordenáré szag lehet azoknál akik napokig nem szellőztetnek :D
Én alapvetően a friss levegőt szeretem, már ha kintről az jön. Nálam alapvetően résre van nyitva az ablak télen-nyáron ha otthon vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!