Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Van itt esetleg villanyszerelő...

Van itt esetleg villanyszerelő aki tud segíteni?

Figyelt kérdés
Üdv. A villanyórától fel jön 3 db alu vezeték 2 fekete 1 db piros. Egyik fekete és piros közt mértem feszültséget 230v, másik fekete és piros szintén 230v a két fekete közt 0v Érintés nélküli feszültség keresővel néztem a két feketébe van áram a pirosba nincs. El magyarázná nekem valaki ilyenkor mi van?

2022. dec. 6. 16:59
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

19#

Az a 2 fázis 1 fázis, mert ugyanaz, így szokás nevezni.

Kapcsold le a plombált kismegszakítót. Ez a bejövő fázison van. Ha most nem találsz a feketék és piros közt 230v ot, akkor mindkettő fázis lesz, és 2 áramkör megy a lakas felé.

És mindezt műszerrel mérd, fázisceruzát nem használunk, mert becsap.

Aztán ugyan így lekapcsolt plombált kismegszakítónál, mérd meg a 2 fekete közt az ellenállást(ha tudod!). Ugyan annyit kell mérned, mint amit a műszerzsinór összezárasával( nulla vagy valami kicsi).

Ha nulla, akkor a 2 fekete össze van kötve.

Megoldható ez?

2022. dec. 7. 10:56
 22/25 A kérdező kommentje:
Igen! Ahogy van a villanyóra az mögötti falon jön ki ezek a vezetékek egy sima kötődobozba érkezve. Onnan van elvezetve a lakás többi helységébe és össze kötve. Tehát ha jól értem azért tapasztalhatok a két fekete vezetéken feszültséget amikor felkapcsolom a kismegszakítót mert valahol a falban (kötődozoz nélkül) össze van kötve vagy a villanyóra mögött a kismegszakítótól két vezetéket húztak (külön áramkört) és egy pent? Ha le van kapcsolva a kismegszakító akkor nincs benne feszültség nincs 230v. Ha közösítem és egy kiselosztó dobozba behúzom Ávk-ba bekötöm illetve sorolósín kismegszakító, a pent szétválasztom nulla és védővezetőre akkor jó lehet? Ne haragudjatok de nem láttam még ilyet. Volt ahol csak fázis és pen, volt ahol már szét volt bontva. Ezért kérdeztem hátha olvassa valami tapasztaltabb kolléga.
2022. dec. 7. 11:49
 23/25 anonim ***** válasza:
Ez egy eléggé hiányos érvelés. PEN akkor van, ha TN a rendszer. Az meg egy lakásban a piros szemléléséből nem derül ki.
2022. dec. 7. 12:11
 24/25 anonim ***** válasza:

Lakas vagy csaladi ház?

A PEN-t le is kell földelni!

Ez azért fontos, mert PEN szakadásnál másképpen fázis kerül a védővezetőre. Valamint a PEN 0 potenciálját rögzíti, hogy ne legyen rajta feszemelkedés.

2022. dec. 7. 16:32
 25/25 anonim ***** válasza:
Mekkora a piros vezeték mérete? (mm2)
2022. dec. 7. 16:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!