Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Van itt esetleg villanyszerelő...

Van itt esetleg villanyszerelő aki tud segíteni?

Figyelt kérdés
Üdv. A villanyórától fel jön 3 db alu vezeték 2 fekete 1 db piros. Egyik fekete és piros közt mértem feszültséget 230v, másik fekete és piros szintén 230v a két fekete közt 0v Érintés nélküli feszültség keresővel néztem a két feketébe van áram a pirosba nincs. El magyarázná nekem valaki ilyenkor mi van?

2022. dec. 6. 16:59
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
8%
A piros a fázis, a másik kettő pedig a nulla ill. a föld.
2022. dec. 6. 17:08
 2/25 anonim ***** válasza:
96%
na ilyenkor kell tenyleg villanyszerelőt hívni, mert itt valami nem okés.
2022. dec. 6. 17:14
 3/25 A kérdező kommentje:
A piros nem lehet a fázis! Abba nincs áram, a két feketébe van. Csak nem értem miért. 1 fázisnak kellene lennie 1 nullának és egy védővezetőnek.
2022. dec. 6. 17:16
 4/25 anonim ***** válasza:
50%

Valamit biztos hogy rosszul mérsz, mert ellentmondásos amit leírtál. Eleve a pirosnak kéne lennie a védőföldelésnek, ez a régi szabvyány. De amit leírtál:

"Egyik fekete és piros közt mértem feszültséget 230v, másik fekete és piros szintén 230v a két fekete közt 0v"

ebből az következne hogy a piros a fázis.

Aztán

"Érintés nélküli feszültség keresővel néztem a két feketébe van áram a pirosba nincs"

Ez ellentmondás.

Láthatóan nem értesz hozzá és műszered sincs hozzá, úgyhogy azt javaslom villanyszerelő nézze meg.

Láthatatlanul, távolról nem tudjuk felderíteni hogy mi a hiba.

2022. dec. 6. 17:29
 5/25 Kólauborkával ***** válasza:
41%

Sok minden lehet.

Lehet a 2 fekete fázis, de kérdés, hogy akkor hol záródik az áramkör? Rosszabb esetben a földön.

Illetve lehet, hogy rossz a műszered, az érintésmentes a 0-ban is villogni fog.

A 2 fekete között érdekes a 0, ezek szerint 2x viszik fel ugyan azt a fázist.

Hány kismegszakítód van az óra alatt? 1-2-3?

2022. dec. 6. 17:33
 6/25 Kólauborkával ***** válasza:
28%
Meg mikori szerelés? Csak gondolkodtam és elég kicsi a valószínűsége, de lehet, hogy az első kiselosztóban történt a PEN szétválasztás, elég nagy f@szság, de így lehetséges, hogy a 2 fekete fázis és a piros meg PEN.
2022. dec. 6. 17:36
 7/25 A kérdező kommentje:
Nagyon régi szerelés. 1 kismegszakító van. Nincs kiselosztó doboz. Csak villanyóra kötődobozba érkezik be onnan ágazik szét mindenhova. Jön fel abbol a csőböl még egy piros de az egy wagoba megy. 1 fázis van a házban nem lehet két fázis. Csak fázis és pen. Ezért nem értem.
2022. dec. 6. 18:06
 8/25 anonim ***** válasza:
36%

Az az 1 kismegszakító plombált?

Eddig hova ment ez a 3 vezeték?

2022. dec. 6. 18:34
 9/25 anonim ***** válasza:
72%

A műszerrel feszültség különbséget mér. Ha a nulla és a föld között mérsz feszültséget az ideális esetben 0V, ha nem ennyit mérsz akkor baj van. Ha fázis és nulla között nem 230V-ot mérsz, hanem 210et, az lehet attól, hogy a nullán folyik áram.

A 2 fekete vezeték között is amiatt 0V a feszültség, mert mind a kettőben 230V van, mit mérjen akkor??

A 2 fekete egyértelműen a fázis, a piros meg a föld lenne, régebben gyakran használták azt is, mert "föld, nulla... Ugyan oda megy, nem mindegy??", ma már nyílván nem mindegy, de sok házat kötöttek be így, ami okozhat némi meglepetést.

2022. dec. 6. 18:34
 10/25 anonim ***** válasza:
0%

#9 Azt írta, a piros és bármelyik fekete között 230V-ot mér. Nem tudsz olvasni?

Ebből az következik hogy a piros a fázis. Tehát ellentmondás van, mit nem értesz ezen. Ellentmondás!

2022. dec. 6. 18:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!