A panelok tényleg jobbak a telek beépítettségében, a tárolók miatt és néha a szobák méretében?
Úgy tudom az építési telkek beépíthetősége 50% és ezt szinte minden társasházat építő cég kihasználja a maximumig a profitmaximalizálás miatt. Ellenben amikor régen a panelokat építették ilyeneket nem néztek és ahol én lakom ott pl. elég szellősen vannak a házak, köztük bőven van hely parknak, parkolóknak, garázsoknak és "az utcának".
Azt is hallottam több helyről, hogy az új lakótömböknél az építtetők a földszintre nem tesznek tárolókat, amikben a bicikliket, babakocsikat lehet tárolni, hanem sokszor ezeket alapból üzlethelyiségnek építik ki szintén a magasabb profit miatt. Pl. egy ismerősöm mondja, hogy az ő új építésű társasházukban nincs földszinti tároló, van "cserébe" több üzlethelyiség.
A szobák mérete tudom nagyon vegyes, de az én lakásomban pl 26 négyzetméter a nagyszoba és 12 négyzetméter a kisszoba. Úgy tudom az ilyen 40-50 négyzetméteres új építésűeknél már sokszor azzal élnek helyspórolással, hogy összevonják a konyhát a nappalival, vagy hogy az egy-két kisszoba az már tényleg szinte gardrób méretű és nem lehet elférni, szűkek a helyek.
"Úgy tudom az építési telkek beépíthetősége 50%"
Rosszul tudod, nem lehet általánosítani. Helyi Építési Szabályzatban van szabályozva építési övezetekre lebontva.
"Ellenben amikor régen a panelokat építették ilyeneket nem néztek"
Dehogynem néztek, a panelek általában "úszótelkes" ingatlanok. Az épülethez tartozó telek általában a faltőjárdáig tart.
"ahol én lakom ott pl. elég szellősen vannak a házak"
De azok a területek nem az épületekhez tartozó telkek, hanem közterületek.
Szerintem is túl közel vannak egymáshoz az új lakóparkok, viszont régen a polgári társasházak is ilyenek voltak. Lehet van valami oka.
Szintén vissza a századfordulós belvárosi társasházakra, ott is gyakran volt bolt a földszinten tároló helyett.
Viszont laktam pár panelban, ott sem találkoztam földszinti tárolóval.
A szobák mérete viszont az új lakásokban nekem jobban tetszik. Egy nagy tér a nappalikonyhának és kis ténylegesen csak kb hálófülkék ahova aludni jár az ember.
Nekünk századfordulós lakásunk van, feleslegesen hatalmas hálóval. Majd 20nm.
Szívem szerint lecsípnék belőle 10et hogy a nappalihoz adjam, de összefüggő restaurált parketta van az egész lakásban, a faláthelyezés miatt jópár milliót felemésztene ez a projekt, annyit nem ér
"Viszont laktam pár panelban, ott sem találkoztam földszinti tárolóval."
Az alagsorban vannak, általában úgy néznek ki a panelok, hogy két oldalt van bejárat, az egyik oldalt fél emelettel lejjebb a másikhoz képest, ott van az "alagsor" rész (ami nem a föld alatt van) és ott futnak végig az alagsori tárolók. Általában egy emeletnek, 3-4 lakásnak van egy közös tárolója és lakásonként elfér 2-3 kerékpár vagy 1 babakocsi-1 kerékpár.
A szobák elrendezéséhez annyit oké, lehet valakinek más az ízlése, nekem nem jönnek be a hálófülke méretű "szobák" az új lakásokban.
@4
Kb 10-10 paneltípus van emeletszámon belül is, manapság úgy mondanánk hogy különböző generációk.
Valóban van olyan panel aminek két bejárata van, és az "alsó" bejáratnál van ilyen hely, de nem az összes ilyen
Amúgy paneloknál is több olyan van ahol az alsó szinten üzletek, boltok vannak.
A szobák meg akkorák amekkorát megfizetsz. Új lakásban sem csak hálófülke méretűek vannak, nyilván cserébe többe is kerül. Míg paneloknál is hacsak nem 60-70 m2-esed van akkor nagyrészt 1-2 félszobásokat lehet kifogni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!