Mire jó az emésztőgödör?
Az úgy nincs jól, hogy a gödörből folyik a csatornába. Régen, ahogy előttem írták, mindenkinél emésztőgödör volt, de erről úgy kötöttek át csatornára, hogy direktbe. Nem a gödröt kötötték rá! Gödröt csatorna esetében olyan helyen csináltak, ahol azzal a lejtést mérsékelték, mivel ha túl erős a lejtése egy csőnek, a terepviszonyok nem teszik lehetővé azt, hogy enyhe lejtést kapjon a cső, emiatt az eldugulhat. A szárazanyag alatt hamar kirohan a víz és így az felakad, majd felgyülemlik a csőben. Ilyen helyeken ezek az aknák nem nagyok, jó ha fél-1 köbösek. Továbbá csináltak ilyen aknákat akár tisztítónyílásnak is, láttam olyat is több helyen. Úgy egyébként ha a lejtés mértéke bír megfelelő lenni, akkor ilyenre nincs szükség!
Amit hallottál az hülyeség, ha egyszer megtelik egy gödör, akkor abból épp annyi szennyvíz távozik, mint amennyi abba belefolyik!
Én csatornázott faluban lakom, de senkinél nem emésztőből megy a trutyi a csatornába, holott minden háznál volt. Aztán vagy betemették vagy úgy hagyták.
Amíg az emésztőt használtuk, abban nem telepedett meg a trutyi, mert a szippantós azt előtte erős sugárral felkavarta.
A nyaralónkban még mindig emésztő van, de azt kezeljük a megfelelő, kannában kapható baktériumokkal, amik folyékonnyá alakítják a szilárd cuccot.
Egyébként a kérdésedre a 2-es válasz a korrekt.
Leírom, hogyan működött ez.
Amikor bevezették a vizet a házakba, akkor ki is kellett vezetni. Nálunk 79-ben csinálták a pöcegödröt.
Az oldala téglából volt kirakva, de nem telibe, hanem 1 egész tégla után jött féltéglányi szünet.
Így elszivátgott a szennyvíz nagy része, ritkán kellett szippantani.
Rájöttek, hogy ezzel szennyezik a környezetet.
2000 körül kiépítették a csatornahálózatot. Mindenkinek kötelező volt rákötnie.
A pöcegödrök semmiféle kapcsolatban nem állnak a csatornával, ott állnak üresen, vagy betemetve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!