Mit tehetek a citera-rajongó szomszédommal?
Azon kívül, hogy csatlakozom. A lényeg, hogy a nyugdíjas barátunk nagyon szeret citerázni, és úgy érzi, joga is van hozzá. Viszont, amikor belelendülnek, az egész ház zeng tőle. (Minden falunk közös.) Abszolút úgy érzi, hogy joga van bármikor nyomni reggel nyolc és este nyolc között, hétvégén is. (A legutóbb akkor üvöltött velem, amikor vasárnap felhívtam délután, hogy talán akkor most hagyják abba.) Az érv az, hogy azt csinál a lakásában, amit akar, és ezeket a házakat nem azért építették, hogy dolgozzak benne, vagy napközben itt legyek.
Szóval nem szeretnék törvényes útra lépni (még), de azért egy jó összefoglalás arról, hogy mennyire nem ugyanolyan ez, mint esetenként 9-10-ig mosni a mosógéppel.
Köszönöm.
Elég egyértelmű, hogy ha a citerával egyidőben bekapcsolod az erősítőt és max hangerőn nyomod a szomszéd felé fordítva a death metalt, abba fogja hagyni.
De persze ügyvédhez is fordulhatsz aki ismerteti veled a jogszabályt, elindítja a birtokvédelmi eljárást és egy év meg félmillió forint perköltség múlva lesz vagy nem lesz egy papírod arról, hogy nem citerázhat egész nap a bácsi.
Ilyen esetben a birtokvédelemmel nem mégy semmire. Házirendet nem sért, max. a hangerőt lehetne bevizsgáltatni, az min. 100 ezer lett volna már vagy 5 évvel ezelőtt is.
(Nekem egy nyáron az új szomszéd jacuzzizott éjjelente az ablakom alatt, a szigetelt, zárt ablak ellenére sokáig azt hittem, az én lakásomban romlott el valami és onnan jön a zaj, akkor érdeklődtem az önkormányzatnál. Szerencsére egy év után vagy ráunt vagy tönkrement, mert azóta csend van)
Nehéz kérdés. Nincs rá járható, jogi út. Nagy eséllyel káros decibeleket sem produkál, csak halálosan idegesítő, amikor állandóan azt kell hallgatni, hogy a szomszéd hogyan létezik. Az ilyen bunkó, kortól függetlenül, csak az erőből ért. Találkozni kell vele az utcán, ha nem neked, akkor valaki másnak, nincs más út, ha érted! Ráadásul olcsóbb, mintha elkezdesz jogászkodni vagyonokért, ami még nem is hoz eredményt.
Laktam ilyen társasban, éjjel tizenegykor kezdett húst klopfolni a felettem lakó. Mire felértem, mindenki kint volt műsort nézni. Senki nem segít, hidd el! Vedd a kezedbe a dolgokat, kerül amibe kerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!