Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Régen az embereket miért nem...

Régen az embereket miért nem zavarta hogy hogy látszottak a mennyezeten a gerendák, aztán miért jött be hogy ezt el kell takarni és sima legyen a plafon?

Figyelt kérdés
2022. aug. 12. 20:25
 1/10 A kérdező kommentje:

nem reklámozásból mutatom csak ennél a videónál látom hogy nekem ez a régi megoldás is tetszetős lenne és nem zavarna ha ez lenne a környezetem

https://www.youtube.com/watch?v=M2oSD9rSFrw

2022. aug. 12. 20:27
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Most sem zavarja az embereket, ha látszanak a gerendák, csak a látszó gerendás/pallós födém sokba kerül.
2022. aug. 12. 20:43
 3/10 mindentudó99 ***** válasza:
95%
Ahogy az egy3s írja. Kb megfizethetetlen halandó ember számára. Marad a gipszkarton. Mondjuk a haverom látszógerendást csináltatott de neki 15 éve volt 30 millája építkezni.
2022. aug. 12. 21:06
 4/10 anonim ***** válasza:
95%

Arra gondolsz, hogy a falusi vályogházaknál miért takarták el a gerendákat?

Azért, mert azzal szerintük "modernebb és városiasabb" lett a háza a helyi értelmiségnek.:)

Ma már épelméjű ember nem takarja el, bár nem is gerenda a födém, hanem leginkább beton. Viszont dizájnelemként álgerendákat tesznek, mert most meg az a menő.

2022. aug. 12. 21:19
 5/10 anonim ***** válasza:
90%
Még egy sor deszkát felrakni a gerendákra alulról pénzkidobás lett volna. Akkor még nem volt ez a szigetelés / energia hatékonyság biznisz.
2022. aug. 12. 22:29
 6/10 anonim ***** válasza:
36%
Én nem vagyok épelméjű, úgyhogy azért takarnám el a gerendákat, hogy ne akrobatizáljanak a pókok onnan a fejemre.
2022. aug. 12. 22:54
 7/10 anonim ***** válasza:
68%
A gerendának több hátránya van, mint előnye, valószínűleg ezért.
2022. aug. 13. 03:09
 8/10 anonim ***** válasza:
85%
Én akartam BSH gerendákból csináltatni az új építésű házamba, de mikor a szerződés készült éppen akkor háromszorozódott meg a fa ára... így maradt a gipszkarton.
2022. aug. 13. 09:14
 9/10 anonim ***** válasza:
88%

Kezdjük ott, hogy olyan 150 évvel ezelőtt a parasztházak egy részében még egyáltalán nem volt plafon. A kémény nélküli tűzhelyek füstje így fel tudott szállni a tető alá, nem lent sűrűsödött, ahol az emberek voltak.

Aztán lett a következő lépés a gerendákra fektetett deszka v. egyéb dolog, amit felülről betapasztottak a szellőzés meggátolására.

És még azután jött az alulról is sima plafon, több okból.

A szoba hőveszteségének igen jelentős része (talán harmada?) a plafonon keresztül távozik a modern épületeknél is. Hogy alulról befedik a födémet, az egy hőszigetelés, mert az alsó és felső réteg közti réteg visszatartja a meleget télen, és a hűvöset nyáron. Ez persze egy plusz súly, a modernebb, erősebb falazat szükséges hozzá, pl. paticsfalak nem bírták el.

A hőszigetelésen kívüli ok volt még, hogy az emberek mindig, minden korban az újra, jobbra vágytak. (Pl. a népviseletek is folyamatosan változtak. Bár sokan azt hiszik, hogy 500 évig se változott semmi, de a valóságban 20 évnél tovább nem nagyon tartott ki egy változat, legalábbis 1800 után.)

A födém kérdésében a városi polgárság kezdte először elterjeszteni az alulról is burkoltat, aztán jöttek a szegényebbek, végül ez begyűrűzött a parasztsághoz is. Akik nagyon lenézték a régi dolgokat, ruhában, berendezési tárgyakban, és építészetben is, és folyamatosan az újabbat akarták.

A régi, saját korukban nem túl praktikus dolgokat visszahozza a romantika, és manapság már jó hőszigeteléssel lehet ellátni gerendás szobákat is.

2022. aug. 13. 13:29
 10/10 NTBS ***** válasza:
78%
Modernizáció igénye.
2022. aug. 13. 14:44

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!