Mitől hernyásodik a ringlócefrém ?
Kevés a cukor.
Sav 3.3.
Piszkos gyümölcs kizárva, kézzel szedett.
Fajélesztő kizárva, nem teszek bele soha.
Valami más .
Hát már te is megadtad a választ. A ringlónak alacsony a cukortartalma, amiből az alkohol lenne, és alacsony alkoholtartalom miatt lehet a hernyósodás. Nem ártott volna tenni hozzá egy kis cukrot.
A pH is határon van, alacsony alkoholtartalomnál lehetne ez is alacsonyabb.
De ha nem valami zölden szedett cucc, akkor lehet belőle jó pálinka, csak ugye kevés lesz. (De a kisebb mennyiség jobb minőséggel járhat, mert kevesebb pálinka fog ugyanannyi zamatanyagot tartalmazni.) Nyitogatni nem szabad. A főerjedés alatt pár alkalommal megkevered, lenyomod a bundát. Ha lenyugodott, vársz egy hetet, hogy leálljon az erjedés, utána érdemes valami turmixoló dologgal szétcsapatni az egyben maradt részeket. (Nekem fúrógéphez van ilyen csinálva.) Jobb híján egy alapos keverés is jobb a semminél. Aztán megint vársz egy kicsit, mert a turmixolástól újra forr egy kicsit, és lehet főzni. Ne tárod, mert az ilyen cefre minősége gyorsan romlik.
Ha még forr, tehetsz hozzá cukrot. Ha a főerjedés lezárult, de még nem főzhető, akkor nejlont fektess (rányomva) a tetejére, hogy elzárd az oxigéntől. Ameddig forr, CO2 képződik, ami megvédi, de utána már nincs ilyen. Ja, és nyilván nem lehet jó cefrét csinálni úgy, hogy nincs lefedve, vagy az edény csak félig van cefrével. Ha félig van, az erős erjedés leállása után azonnal nejlont kell rányomni a felületére.
A piszkos gyümölcs csak egy határ felett okoz problémát, ha túl sok föld van benne, vagy ilyesmi, különösebben nem kell mosogatni alapesetben, ezt olyanok szokták írni, akik nem sokat értenek hozzá. A jó minőségű, jól kezelt, nem hidegen tartott cefre azonnal erjedni kezd, és minden zavaró mikroorganizmust megöl.
Természetesen nincs gond a bundával, csak az nem erjed, mert szárazon áll, a keletkező CO2 kiemeli a folyadékból. Ezért kell lenyomni.
Mosogatni üzemi körülmények közt is csak azért szokták, mert ott bizony ökölnyi rögek is vannak a földről szedett gyümölcs közt. (Jártam már ilyen helyen.) Meg persze, a mosás a folyósság rothadt részeket is leviszi. A rothadás, penészedés is csak egy szint felett tudja rontani a cefre minőségét. Az erjedés megindulása (hullott gyümölcsben) pedig egyáltalán nem zárja ki, hogy az adott gyümölcsöt a cefrébe tegyük. A lényeg, hogy kevés olyan kerüljön a cefrébe, amitől annak baja lehet. Mert a keveset a keletkező alkohol (ami gyakorlatilag egy méreg) fertőtleníti, a rajta élő egyéb dolgokat megöli.
Még soha nem csináltam ringlót, de most rengeteg termett.
Rájöttem, én is s ,hogy a megoldás ,mindig kis Zucker.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!