Szerintetek át fog alakulni az ingatlan piac szeptembertől?
Én meg nem így gondolom.
Aki kertes házba vágyódik, az nem fog egy kis lakásba beköltözni, különösen ha család és gyerekek vannak.
A vidék 8 millió emberből áll, nem mindenki akar egy városi, 1-1,5 szobás panelbe költözni.
Bármilyen ingatlan fűtését lehet igény szerint változtatni, vagy a meglévő mellé egy újabb lehetőséget beépíteni.
Mi lenne, további forint romlás, további áremelkedés.
Majd a szarul szigetelt házban még többen fűtenek autógumival és bútorlappal.
Az idei építkezések valószínűleg kifutnak még a kedvezményeikkel. Szeptembertől várható szakember hiány a kata miatt, így én több hónapos csúszásokat látok (valószínűleg drágul a munkadíj, mert hiány lesz) . Mivel a dec 31.-ig kiadott építési engedélyekre még vonatkozhatnak a kedvezmények, 2023 őszig ezek az ingatlanok leterhelik a ipart. Viszont 2023 januártól, ha nem lesznek további építőipari kedvezmények, szerintem nagy fokú vissza esés lesz a keresletben. Az elszállt árakat önerőből és hitelből fedezni nagyon kevesen tudják.
Az árcsökkenés akkor várható mikor túlkínálat kialakul az ingatlanpiacon, mert nincs miből megvenni.
Jelenleg probléma: drága anyag, drága munkaerő és ezt most fokozták a magas hitel kamatok. Továbbá valószínűleg nem lesz 20-30 millió ingyen pénz.
Nekem egy pici AA energetikájú házam van, minden cm2-je ki van használva a jó elosztással. De jóval nagyobb mint az átlagos lakásméret.
Összességében nem okoz problémát a rezsi, mert mindenből a határ alatt maradok. Így 22 fokról biztosan nem veszem vissza télen a hőmérsékletet.
A hitelem végig fix, így emiatt sem kell aggódnom.
2: A családi házban élők aránya 62%. Sokan vannak egyedül 120+ nm-es házban. Nem gondolnám, hogy eddig is kifűtötték, de ha nem egy, hanem 3+ ember lakik benne, akkor ki!
Ha villannyal vagy gázzal fűtik, akkor megkétszereződik, meghatszorozódik most az ár, ez nem vágy kérdése, hogy maradnak-e, hanem létkérdés.
Akkor már olcsóbb albérletbe menni a fűtési idényben!
Vagy ha nem fizetnek, akkor 1 év múlva árverezi a házat az MVM.
Nekünk kettőnkre 3 szobás 80 m2-es házunk van, de kell is nekünk ennyi, különböző élethelyzetek miatt.
Viszont csak a kvótáig leszünk itt, aztán húzunk le a nyaralóba, ahol kandallókályhák vannak és egy rahedli tüzelő.
HO-ban dolgozunk nem gond.
Ha nagyon megráznánk magunkat, akkor ki tudnánk fizetni az emelt gázszámlát, csakhogy nem akarjuk. Mondhatnám, hogy elveinkkel ellenkezik, de ez nagyképűen hangzana.
"Akkor már olcsóbb albérletbe menni a fűtési idényben!"
Miért? Az albérletben nincs rezsi? Nincs fűtési költség? Csak "bónuszként" még rájön a bérleti díj is.
9: Azért, mert az albérlet lakás, aminek nagyságrendekkel kisebb a rezsije.
A mi lakásunkban, oké, hogy 1-2 fős lakás, de víz+villany+gáz 4000 Ft körül van.
És persze úgy is gondoltam, hogy méretben is kisebbet választhatnak albérletben, mint a házuk.:)
Pl. egy 2-3 szobás 60-70 nm-eset.
Azt még alsó gázárkategóriával ki lehet hozni.
A nagy ház és a kisebb lakás közti gázárkülönbség jóval nagyobb, mint a bérleti díj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!