Kertesből panel/társasházba?
Sziasztok!
Világ életemben kertes családi házban éltem, de az utóbbi időben sokat gondolkodtam, hogy eladom vagy elcserelem egy közeli városi kis lakásra. Megmondom őszintén az alacsonyabb rezsi és "a minden helyben van" ami vonz.
Viszont tartok attol, hogy a szomszédok túl közel lesznek.
Mire számíthatok? Előnyöket és hátrányokat is írjatok légyszi.
Én bejöttem kertes házból, d enem öreg koromra, hanem pont életet kezdeni. Fiatalon az embert ez viszi rá, közel a mozi, a kocsma, és a barátok is mind benn vannak, nincs gyerek, de még kutya se, a kert hiányzik, de később már inkább kerttel terveznék, most viszont a munka sűrűje, a társadalmi élet...igazábóle ami behoz. A fal nálunk vékony, és a lakás kicsi, nehezen férünk el rendesen sajnos.
Nekem a legfurább az volt, hogy köszönni kell a házon belüli szomszédoknak, ez falu után biztos nem fura, de Budapest kertes házas régiójából beköltözve nekem olyan mintha az utcán köszöngetnék idegenneknek, a ház belső udvara nekem már utca.
Földszinti lakásba sose süt be a nap...legnagyobb vágyam eg ykis tetőterasz lenne, igazi kompromisszunk, lehet kiskert, van saját udvar, van napfény, de benn van a belvárosban, és fel már annyir anem jön a zaj.
Amúgy a belső udvarra néző lakások csendesek, a mienk is az, maximum a szomszédot hallod, de nem hangosabb mintha üvöltene a szomszéd a kutyájával :D
Mi albiba jöttünk be, sok vele a gond, volt hogy eláztatott a szomszéd felülről, máskor meg mást kell megkérni hogy zárja el a vizet miközben nálunk van a csőtörés.
Alapvetően tényleg mindne közel van, nem kell utazni színházért moziért bevásárlásért, a nap bármely percében ki tudok menni valahova éjjelnappaliba akár, és a 4-es 6-os egész éjjel hazahoz a város nagyrészéről, de ezek tipikusan a fiatalon érdekes dolgok...majd kinövöm, de most nagyon jó.
Először is azt kellene tudnod mennyit ér a házad! Bele kell számolnod a 4% illetéket és az 1-1,5% ügyvédi költségeket. Ha a ház árából maradt pénzed azt el kell költened felújításra, számlákkal igazolva! Ha ezt nem teszed akkor a maradékból is illetékelned kell. Az a legjobb, alapból úgy számolsz, hogy a ház árából levonsz 5,5%-ot. Értékbecslő 40-50000 Ft, ő meghatározza azt az árat amire a bank ad megfelelő hitelt, és nagyságrendekkel olcsóbb egy ingatlanosnál, akik 2-4%-ért dolgoznak!
A legjobb választás a tégla társasház lehetőleg földszinten, a privát kertkapcsolatoshoz sokat kell érnie a házadnak!
A nyugott családi házas légkör után a panel nagyon éles váltás. Házhoz képest nagyon zajos, az egész tömbbe megmondod ki mit főzött ebédre, és hallod mit csinál a szomszéd, beleértve az alattad és feletted lakókat is.
A családi házas kutyák nem alkalmasak tartós lakásban tartásra, kivéve ha kölyök, vagy max 1 éves. Az ilyen kutyáknak nem lesz elegendő napi 2x fél-egy óra séta!!! Persze ha valami macska méretű kutya van ami szinte most is csak lakásban él annak mindegy.
Én szerencsés helyzetben vagyok és ha valami folytán öregségemre hasonló problémákkal küzdenék, pl orvos vissza vonja a jogsimat vagy már veszélyesnek találom magamat a többi közlekedőre nézve. akkor én külvárosi kertkapcsolatos sorházba költöznék. Kb 1-1-be tudnám elcserélni.
Köszönöm a válaszokat!
A mostani házam sokat ér, olyan árakon mennek itt el a házak mint Pesten, mivel autóval 5 perc az a város ahová menni szeretnék + itt rendkívül jó a közbiztonság.
A kutyáim öreg "szoba kutyák" (ha neadj isten elpusztulnak mindenképpen lesz másik szintén kistestű.) Azért gondoltam panellakásra, mert a városban a kertes társasházak nagyon drágák,a panel valamivel olcsóbb. Konkrétan egy garzon lakás is elég lenne nekem
Kertes hazban nottem fel majd mikor megnosultem akkor tarsashazat bereltunk.
Fura volt hogy nincs udvar es igy keves a tarolohely is. A tarsashazak kisebbek is, valoszinuleg lepcsoznod is kell ha nem tudsz foldszinteset venni vagy olyat amiben van lift.
Szinte biztos hogy lesz olyan szomszed aki hangos. En 2 tarsashazban is laktam es mindket helyen voltak hangoskodo szomszedok. A zajszigeteles is nulla, tehat azt is hallod ha lehuzza a wc-t vagy beszel valakivel telefonon, megy a tv, stb.
Ha a szomszedok miatt aggodsz akkor jobban jarsz ha maradsz a kerteshazban.
Mi vettunk azota kertes hazat es vegre ismet elvezem ha otthon lehetek, kiulok a teraszra, rendberakom a kertet vagy csak lepihenek egy kicsit bent, leulok a gep ele es nem hallom ahogy a szomszed jarkal felettem, tvzik, szexel, porszivozik, stb.
Ha te leszel a hangos szomszed akkor majd atjarnak hozzad veszekedni hogy ne telefonalj, halkitsd le a tv-t, halgattasd el a kutyad. Senkinek sem jo ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!