Szoktátok-e odahaza mérni valamilyen formában a káros radioaktív sugárzást a lakásban, házban, szobákban?
A radon koncentrációra gondolok elsősorban, illetve az ebből eredő sugárzásra. Némely helyeken felgyülemlik a lakásban a radon és káros sugárzással árasztja el a szobákat. De a gázban is megtalálható, tehát aki sokat süt, főz és keveset szellőztet, ott is emelkedhet a radon koncentráció.
a sima agyagtégla, a salakbeton pont úgy ontja a radont, mint a pincében a talaj..
Én 75 éve élek a házamban, de még nem jutott eszembe radont mérni..a kútvíz viszont fertőzött, még locsolni is tilos vele.(itt Budán)..sőt...ősztől tavaszig amlevegő iszonyat mérgező, mert a spórolós tulajok mindennel fűtenek, csak gázzal nem..
Ezek után kit érdekel a radon.
Amúgy vagy tíz éve egy vevő jött egy mérőkocsival, és megmérték van-e sugár..nos volt, ezt látta az eladó is. Rögtön eladhatatlanná vált a hegyoldali,amúgy gyönyörű örökpanorámás telke..
Igen, hazahoztam én is: udvaron 100-120 nSv/h, bent a házban (téglafal, betonfödém) 80-90 nSv/h, 1 kg lidl-ös banán mellett: 130 nSv/h
Csak összehasonlításképpen: 150.000.000 nSv/h jelent valós kockázatot a daganat kialakulására, 350.000.000 nSv/h körül jelentkeznek az akut sugárbetegség tünetei.
Ja igen, mértem már "radonos-salakos" házat. Ott 200 nSv/h volt. Kérdezték mi a normális, mondtam hogy kb. 100 nSv/h.
ÚÚÚÚúóóóóáááhhh, akkor a duplája?!? Nem kéne kimenni? <riadt arcok>
Mondtam, hogy nem, mert ha ennek a százszorosa lenne, akkor is hamarabb kapnak gégerákot az avarégető szomszédtól, mint a falaktól.
Látszott a szemükön, hogy teljesen fogalmatlanok a mértékegységekkel, 2 percig sem maradtak tovább.
A radon (Rn 222-es izotóp) nem a falból kerül az épületbe, hanem a földkéregből szivárog és az épületekben, mint edényekben összegyűlik.
A kohósalakban inkább C, Fe, Ca, Si radioaktív izotópjai dúsulnak fel és ezt érzékeli a műszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!