Gázzal vagy fával érdemes tüzelni/fűteni?
Melyik költséghatékonyabb?
Ti,hogy vagytok ezzel?
Cseszheted a tömegkályhát,ha elutazol 3 napra.
Nekem van.
Egy szívás az egész,ha nem vagy otthon minden nap.
Nem beszélve arról hogy egy közepes méretű házat sem tudsz felfűteni vele normálisan, hacsak nincs nagyon jó elrendezése a háznak.
Ez pedig viszonylag ritka.
Egyébként igen abban igazad van,hogy gazdaságos vele fűteni,de jónéhány feltételnek teljesülnie kell hozzá.
A mai világban kevés ember van úgy berendezkedve,hogy ez legyen a legjobb döntés számára.
2 telet éltem fatüzelésű központi fűtéses házban. A kazánház nem házon belül volt. Utáltam hóban, fagyban, sárban, esőben kijárkálni két- háromóránként, és persze minden reggelt ezzel kezdeni. Ha elutaztunk pár napra, nem szerettem utána hazaérkezni a hideg, fűtetlen házba.
Lehetseges,hogy költséghatékonyabb, ez sok mindentől függ.
Nekem viszont a gázzal való fűtés kényelme megfizethetetlen. (Nálam tényező, hogy van két kicsi gyerekem is.)
Hogy kinek mivel érdemes fűteni, az leginkább életmód függvénye. Városban, a sebkendőnyi udvarban aligha érdemes fával bajlódni. Én viszont rühellem az összes szolgáltatót, és ha tehetném, holnap leválnék az ELMŰ-ről éppúgy, mint a vízműről. A házba be se köttettem a gázt. Imádom a nyers fa illatát és érintését. Szeretek vele foglalatoskodni, nem esik nehezemre a hasogatás, bepakolás. Jó érzéssel tölt el, amikor meghozzák, és látom az udvarban a nagy halmot, hogy sikerült "szép" fát vennem, és biztosítva van a jövő téli tüzelőm. Nem kevésbé szeretek a tűzbe bámulva lazulni. Rég észrevettem már, hogy igazán csak a tó fodrozódó vizében, vagy lángokban gyönyörködve tudom bekapcsolni a paraszimpatikus idegrendszeremet, és levezetni a napi pörgést. Azt sem tagadom, hogy az is öröm, ha tudok spórolni. Legyártattam magamnak egy aprítógépet, amivel a kertből kikerülő, vagy a szomszédok által kidobásra ítélt gallyakat ledarálom, és ha kedvem úgy hozza, egész napokat azzal fűtök
Laktam gázfűtéses, központi fűtéses lakásban, és elmondhatom, hogy nekem az egy stresszforrás. Egy szükséges rossz; hideg van, tehát pénzt kell költeni. Ugyanez fatüzelés mellett úgy hangzik, hogy hideg van, tehát szórakozom egy kicsit.
De ismétlem, ez életmód kérdése. Ha 10-12 órákat távol lennék otthonról, ha jószerivel csak aludni járnék haza, ha a munkám az időm nagy részét felemésztené, én is megalkudnék a gázfűtéssel.
Nagyon jó a kérdés, tüzelni vagy fűteni? Fánál mind a két megoldásra szükség van, ugyanis csak úgy elégetni a fát, ellehet, de fűtés abból nem lesz, lesz korom , füst, kátrány, kéménytűz, házleégés, robbanás, sok takarítás, stb.
Az első dolog amit a fáról érdemes tudni, hogy égése nem szabályozható, akkor egy más megoldást kell keresni, amivel a felhasználás során, az
égéstől függetlenül szabályozható rendszer működik!!!!! Ez lehet a víz mennyiségének szabályozása, nevezetesen a fűtéskör, a maga 200 liter vizével, vagy a puffer kör, ami 1000 liter vízzel rendelkezhet!!!!
Amikor beindul a fűtés, egy szeleppel beállíthatjuk a kívánt hőfokot, a keletkező felesleges meleget, a pufferbe vezetjük, ahonnan adott esetben a meleg víz visszaforgatható!!! A pufferban lenne egy kisebb tartály, amiben a HMV melegedne, ami esetleg a puffer hűtéséről gondoskodna és még mindég ott tartunk, hogy a hő, a rendszeren belül, ha tenni kell a tűzre marad, és úgy hosszabbítja meg az égés hasznosítását, hogy nem kell állandóan figyelni, mikor kell rárakni!!!!!!
Van egy olyan eset is, hogy a kazán felforr, ezt a kazán tetejébe engedett
puffer vizével,hűteni tudjuk és ez sem külső vízzel történik!!!!!!!!
Maradt a kazán, aminek szabályozásával mindenki küszködik azonban van a
MÁSODLAGOS ÉGÉS, ami már szabályozható!!!!!!!!!!!
Nagyon drága lett ismét a fa,
Gázból már ez ősszel 100 m³ elment,
Le kell zárnom a fél házat, nicsmese..
Felénk jelenleg 48000 ft/erdei m3-e az akácnák rönkben, kiszállítva. Ehhez az árhoz 4 m3-t kell venni, ennyi fért fel a teherautóra 1 körben.
Ennyi fát egyedül annak idején 1,5 nap alatt dolgoztam fel, órában pedig ~18 óra nagyon pörögve, majd 1-2 hét szenvedés következett, itt fáj ott fáj eseményekkel.
Min 1 évet szárítani kell, de a tökéleteshez 2 évet kell száradnia. Több, mint 20 évig fával fűtöttem vegyes kazánnal. Mikor friss vágással fűtöttem 7-8 erdei m3 is elfogyott, mikor 1 évig száradt elég volt 4-5 m3, és mikor 2 évig száradt 3,5-4 m3 is elegendő volt. Pufferel ez még tovább csökkenthető, ha jól van megcsinálva a szabályzás. Tehát freki váltós szivattyú és termofejek a radiátorokon. Egy munkatársam ezt 2 éve megcsinálta, és 20%-al fogyott kevesebb fája, mint korábban. Bár a tavalyi tél nagyon enyhe volt, viszont mindig melegre ment haza.
Ez a 3. telem, hogy gázzal fűtök. Imádom! Sajnos viszonyítási alapom nincs, mert eladtam a házat és építkeztem. Így nekem jelenleg egy nagyon jól szigetelt házam van, filléres gáz számlával.
Milyen gázkazánod van?
Ház szigetelése?
Fűtési rendszered?
Nem olcsóbb a fa ráadásul még egy csomót kell vele dolgozni, mire meleg lesz.
Aki szerint mégis, annak lopott fával, meg régi bútorral kell fűtenie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!