Csak én gondolom úgy, hogy 2021-ben már nem éri meg felvenni a CSOK-ot?
Anyuék 2016-ban építkeztek a CSOK segítségével, 20 millióból fel tudták húzni a házunkat. Most babát várok és rájöttem, hogy nekem és a férjemnek túl kockázatos lenne felvenni CSOK-ot, ráadásul SEMMIRE nem lenne elég, még úgy sem, hogy megkaptuk a babavárót.
Én úgy látom a gazdagok és a pénzesebb emberek járnak most jobban, mivel egy házat minimum 45 millió forint lenne megépíteni.
Igazából az átlag embernek, csak szerintem nem segítség már a CSOK vagy én látom rosszul?
A CSOK egyetlen esetben éri meg, mégpedig ha eleve annyi gyereket akartál és eleve megvoltak a lehetőségeid ennek a gyerekszámnak a tisztességes felnevelésére. Ebben az esetben megéri, mert "ingyenpénz" a méhedért cserébe és megkönnyíti az előrejutást, minden más esetben egyenes út az adosságcsapdához.
Egyébként pedig, ahogy előttem írták, most nagyon nem éri meg belevágni. Nem tudom anyádék mit építettek 20 millióból, de most a 45 millió elég vékonyan van számolva, ha egy 5 fős családban gondolkozol.
"Én úgy látom a gazdagok és a pénzesebb emberek járnak most jobban"
Én nem így látom!
Én úgy látom, hogy mindig a gazdagok és a pénzesebb emberek jártak jobban, jelentsen ez bármit is, de leginkább véleményem szerint azt, hogy azok, akik nem nulláról futnak neki ennek a történetnek. Az árak elszálltak, ezzel egyetértek, sőt a bőrömön érzem éppen, de a CSOK kezdettől fogva annak volt segítség, akinek ez az összeg hiányzott ahhoz, hogy megépülhessen az otthona. Szóval ezt a "most"-ot nem értem, nem értem milyen változást bírtál ebben felfedezni, azon túl, hogy a munkaerő és az ép.anyag ára elszállt... Ami 20 millió volt ezelőtt kb. 5 évvel, az most 45 millió legalább, ez tény, de ahogy 5 évvel ezelőtt annak érte meg a CSOK-al élni, akinek az hiányzott ahhoz, hogy meglegyen a 20 millió, úgy most annak éri meg, akinek az hiányzik ahhoz, hogy meglegyen a 45 millió!
Szóval 5 évvel ezelőtti állapotokhoz képest jelenleg akinek kevésbé éri meg építkezni vagy akár felújításba kezdeni, az nem az, aki élhetne a CSOK-al, az az, aki nem tud élni azzal, (nincs gyerek, nem akar, esetleg nem is tud lenni, legyen annak oka bármi is!)
Nem értem miért ne vennéd föl! Azt értem, hogy nincs elég pénzetek az építkezésre, mert jelenleg iszonyat árak vannak, azt is értem, ha jelenleg annyi az önerő, hogy CSOK-al együtt sem vagytok még közel sem a célhoz, és azt is, hogy ez baromira elkeserítő, én is elvagyok rajta keseredve.
Ha ezt a drágulási tendenciát nézzük, vagy akár ezt tudtuk volna biztosan 5 évvel ezelőtt, hogy tételesen a duplájába kerül majd minden, akkor ami kimondható, hogy nem éri meg/nem érte meg, az a takarékoskodás!!! Ugyanis a pénzünk az építőanyag tekintetében mindenképpen annyit romlott, hogy amit félretudtál tenni hónapról hónapra, azt ha kölcsön törlesztésére költötted volna (és azonnal építkezel abból), azzal jártál volna jobban! Mert aki 5 évvel ezelőtt elkezdett spórolni, az gyak. felér azzal, mintha 5 év alatt egy 50%-os THM-el felvett kölcsönt törlesztett volna, kb. az a helyzet, azaz nagy hülyeséget csinált! Ez vagyok többek között én. :D Mivel a CSOK is egy kölcsön, így én pont azt látom, hogy megéri élni vele, és ha ilyen ütemben romlik a pénzünk, akkor annál is inkább megéri élni vele! Persze annak csak, akinek ez hiányzik a tárcájából, de ez így volt akkor is, amikor szüleid vették föl!
#6: lehet nem pontosan fogalmaztam... amúgy teljesen egyetértek veled. A hitelt azért sem vesszük fel, mert nem látok olyan házat/lakást amelyben szívesen laknék :D
Egyébként köszönöm szépen mindenki hozzászólását!! Kíváncsi voltam a véleményekre és úgy érzem megkaptam azt megerősítést magamban, amire vágytam :D
(Mert kismama létemre nem volt jobb dolgom, mint ilyeneken agyalni)
Újat építeni nagyon kevés. Amúgy pont ez a beugratós kérdés ebben. Eleve kell mellé még 1 hitel (már ha kapsz), illetve az építkezésen nem nagyon tudsz variálni a fekete munkával, számla nélkül stb...
Jobban jársz ha veszel 1 házat, de nyilván azt is fel kell újítani, de talán azt nenet közben is lehet, esetleg ti is megtudtok csinálni 1-2 dolgot. Meg ott azért lehet ügyeskedni.
De ettől függetlenül, majdnem ingyen pénz, már ha akarsz gyereket is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!