Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Van valakinek tapasztalata...

Van valakinek tapasztalata öntöttvas kályhákkal kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Szeretnénk egy másodlagos fűtést, és azt találtuk ki, hogy kandalló, vagy cserépkályha helyett öntöttvas kályhát vásárolunk, valami ilyesmit:

[link]

Semmilyen tapasztalatunk nincs ezen a téren, akinek van, kérem írja le a hátrányait, előnyeit, vagy, hogy mire figyeljünk a vásárlás során.

2010. aug. 31. 08:51
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
68%
Ez a kályha régiség, igy biztos nem olcsó.A vaskályha csak addig tartja a meleget, mig fűtitek, aztán gyorsan kihül.A cserépkályha viszont sokáig tartja a hőt,az épitése drága, helyigényes, viszont a leghatékonyabb fűtési, ezáltal spórolási mód.Mi még sütni is szoktunk benne. Fával fűtjük,a parázsra tesszük a tepsit és csodás ize van az ételnek.A kandalló látványos, de szintén nem tartja a meleget.Én biztosan a cserépkályhát választanám. Bontottan lehet kapni olcsón, csak jól kell megépiteni és sokáig nincs vele gond, csak tisztitani kell. A hangulata, a kályha melege hidegben, hogy hozzá lehet "bújni" semmivel sem pótolható.
2010. aug. 31. 10:06
 2/11 anonim ***** válasza:
68%
10.063-os vagyok. Most láttam a 145000 Ft-os árat. Egy cserépkályhát 25-50.000 Ft-ért már meg lehet venni,esetleg olcsóbban is, kb.200.000-ért felépitik, igy elsőre drágábbnak tűnik, hosszú távon viszont biztos megéri. A vaskályhát porozni szokták, hogy szép maradjon a külseje.Vigyázni kell, nehogy hozzáérjetek, mikor meleg, kisgyerek mellé nem is javasolnám, mert megégetheti magát.Egyébként nagyon szép munka, mi is megcsodáljuk, ha ilyet látunk, de más nézni és más használni.Gyorsan felmelegszik és gyorsan lehül. A cserépkályha lassan melegszik és sokáig tartja a hőt.
2010. aug. 31. 10:16
 3/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ:) az a baj, hogy nincs helyünk a cserépkályhára.:( nem csak az anyagiak vezérelték a választást,hanem a rendelkezésre álló hely is.

A házunk nagyon jól szigetelt, az tartja a meleget, elvileg elég lenne ha a légtömeget a kályha felmelegítené 25 C-ra ekkor már érezhetó gázmennyiséget tudnánk spórolni. Mekkora szobát tud egy ilyen felmelegíteni?és kb mennyi idő alatt?

2010. aug. 31. 10:36
 4/11 anonim ***** válasza:
68%
Régen csak a kályhánk volt, más fűtésünk nem./ Nem ilyen szép öntöttvas./ Nagyon utáltam, mert nagyon gyorsan kihűlt, aztán már csak a hideg volt.Azóta nem használtunk ilyet.Kb. egy óra alatt melegitett fel egy kb. 35 köbméteres helyiséget, aztán 2 óra alatt ki is hűlt a szoba. Ha a cserépkályhát két helyiség közé épititek, akkor sokkal kevesebb helyet foglal el, kb.20 cm-t a faltól számitva,/ összesen 20x20 cm./ Lehet keskenyet is rakatni, kb.60 cm széleset.
2010. aug. 31. 10:46
 5/11 anonim ***** válasza:
vegyetek inkább egy vízteres kandallót és kössétek rá a meglévő fűtési rendszerre
2010. aug. 31. 18:35
 6/11 anonim ***** válasza:
Akkor mért nem mindjárt vegyes kazánt? Nálunk az van. Hatékonyabb mint egy kályha és nagyobb teljesítményű, mint egy kandalló, vagy cserépkályha. Az egész házat kifűti. És mivel nem a lakótérben van, nem koszol.
2010. szept. 2. 14:14
 7/11 A kérdező kommentje:

Jó hogy mindenki a kérdésre válaszol:))

mert a ház készen van, nem akarok vésni.

Igazából mint ahogy a kérdésben is szerepel MÁSODLAGOS fűtésről van szó, ami működik áram nélkül is, ezért kályha.

A cserékkályha is szóba került, de nincs akkora hely hogy elférjen egy tsztességes.A kandalló meg nem tetszik.

A kályhának nem kell tartani a hőt, mert azt tartja a ház.

Szóval van valakinek tapasztalata öntöttvas kályhával kapcsolatban?

2010. szept. 2. 19:07
 8/11 anonim ***** válasza:

Olyat kell venni amibe sok cucc befér..

Kinézet ide vagy oda, én vettem egy kandallóbetétet anno 100 ezerért, de az egész egy vasdoboz lényegében amiből a nagy üveg kb 1 év múlva ki is tört mert sokat raktam be és rányomtam az ajtót :D

Be lett hegesztve 3 mm es vaslemezzel!

a tűztér 70x 60 és kb 40 centi mély!

A teli kukászsákot be lehet taposni egy két fahasábbal aztán haddszóljon :D:D:D

Van amikor annyira beindul, hogy az elején izzik a vaslemez!

Elektronikai nyákokat szoktam elé tartani, mert magától lehullanak róla az ic-k nem kell leforrasztgatni :P

2010. szept. 2. 21:13
 9/11 anonim ***** válasza:

Szóval egy ilyen cizellált csővel aminek az aljába belefél 3 hasáb fa, nem sokat érsz el szerintem!

És van még egy trükk, körbe kell rakni ablakosan kéménytéglával vagy legalább a két oldalát, mert az felmelegszik és még akkor is ontja a hőt amikor a kályha már régen kihűlt!

Ha fal mellé teszed a kályhát akkor meg egyébként is kell mögé egy kis "tűzfalat" húzni téglából kb 10 centire a rendes faltól hacsak nem akarod hogy megrepedezzen a plafon.

2010. szept. 2. 21:17
 10/11 anonim ***** válasza:
Őszintén szólva nem volt még dolgom ilyen öntött vas kályhával, így nem is mondok róla semmit azt az előttem szólók megtették. [link] ilyenem viszont van kettő is "hordozható cserépkályha" nem foglal sokkal nagyobb helyet mint az öntöttvas, a tetején lévő platni begyújtás után azonnal nyomja a meleget, a cserepek nem égetnek, de hosszú órákig sugározzák a hőt miután kialudt a tűz.
2010. szept. 2. 22:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!