Vasúttól az elektromágneses sugárzás miatt milyen messze érdemes lakni?100-200 m az kevés?
Köszönöm h pròbaltok segìteni, de most kicsit összezavarodtam ès nagyon paràzòs lettem
Vasut, adòtorony, tratfò es trafòhàztol milyen tàvolsagot erdemes tartani.
Tudom a telefon, wifi is sugaroz. Probalom minimalizalni
11
"Amúgy meg gondolj bele, ha tényleg annyira káros nagyságú lenne a mágneses tér mondjuk 100 méren, akkor a mozdonyvezetőknek úgy kellene hullani, mint a legyeknek, hiszen a távolság csökkenésével négyzetesen növekszik a térerő.
Mérnök vagyok bízz bennem"
Hát, nem lehetsz valami jó mérnök...
Ezt hívják úgy, hogy Faraday-kalitka. Leárnyékolja az elektromágneses sugárzást a fém. A mozdonyvezető van a legnagyobb biztonságban a vasutasok közül.
Vasútnál dolgozom. A kollégák közül, akik legalább 20-30 évet lehúztak a felsővezeték alatt, kétszer annyian halnak meg rákban meg infarktusban, mint ahányan megérik a nyugdíjat.
200 m az már elég.
A faraday kalitka nem árnyékolja a mágneses teret. Működik a beletett iránytű 😉
Kevered a villamos térrel. Azt valóban árnyékolja, mert a töltések az elektromos vezetők felületén gyűlnek össze. A vezető belsejében a villamos térerősség nulla. A mágneses térerő viszont nem, hiszen azt mozgó töltések hozzák létre. A vezető anyag (többé-kevésbé, skin hatás) teljes keresztmetszetében vezeti az áramot. Az árammal átjárt vezető pedig mágneses teret hoz létre maga körül.
Egyébként 100 umT a lakossági mágneses indukciós korlát. Csak összehanolításként: erőművi sok MW generátorok közvetlen közelében is csak 1-2 umT indukció mérhető.
Ehhez képest a távvezeték, ahol 100A folyhat sok méterre tőled, lényegében semmi.
Még egy kis plusz infó: munkaegészségügyi kockázatértékelésnél a dízel kipufogógáz közelében dolgozók a legmagasabb rákkeltő hatás kategóriában vannak (1-es), míg az elmű nagyfesz szerelői a 4-ből csak 3-as.
Hát nem is azt mondtam, hogy a mozdonyvezető nem tudja megnézni merre van észak, hanem hogy nincs veszélyben a sugárzás miatt.
A nagyfesz szerelők, ugye, kikapcsolt hálózaton dolgoznak általában... Náluk a fő veszélyforrás a leesés. Esetleg néha valami barom visszakapcsol, amikor még dolgoznak. Az elektromos térből adódó kockázat elhanyagolható, a munkaidejük kis részét töltik nagyfeszültség közelében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!