Lakossági villanyszerelés ha lakott otthonba hívnak, milyen jellegű munkákból áll?
Lakossági eleve a lakáson belüli dolgok. Hibakeresés, vill.bolyler, tűzhelybekötés, új dugalj/lámpa stb. Csillár felfúrás, dugalj/kapcsoló csere. Fi-beépítés stb.
Vidéken akadhatnak villamos gépek, mint házi vízmű, gyalugép. Más szakmák elektromos gépeinek javítása.
Azt azért kalkuláld bele, hogyha bármiből amihez hozzányúltál baj lesz, áramütés, tűz, stb, akkor simán perelhetnek, és felelsz érte.
Eddig 4 okj-s villanyossal hozott össze a sors, nem voltam a munkájuktól elregadtatva. Veszélyesen összecsapva dolgoztak. Tré munkát hagytak maguk után, tele hibákkal. Előírásokat, szabványokat megszegve.
4-es:
Igen, én is tartok kicsit tőle, hogy majd direkt olyan miatt hívnak, hogy a korábbi kóklerek munkáját kell utólag kijavítani, meg megkeresni hogy hova kötött direkt fordítva dolgokat... Az eddigi munkámra igényes voltam, nem hiszem, hogy 10 év után egy pályaváltás miatt hirtelen megváltozna a munkához való hozzáállásom - pláne amikor annyi a kókler, valószínűleg azzal lehet elérni hogy legközelebb is engem hívjanak, ha becsületesen elvégzem a munkát. :)
Amúgy ha már itt tartunk, melyik az a része a villanyszerelésnek, amibe jobban megéri beleásni magam a nyáron? Csak ősszel kezdődik az iskola, és talán lesz egy kis szabadidőm meló után - szívesen olvasok utána olyasminek, ami jellemzően nagyobb falat, vagy akár a terjedelme miatt kívánhat több időt. Érdeklődésből jelenleg nincs hiány, tananyagom is van már sokféle. Nem is annyira a nulláról kezdem, mert 20 éve eletronika szakos voltam középsuliban, de a villanyszereléshez állítólag nem kell majd közös emitteres erősítők bázisfeszültségét számolni, meg LRC-köröket hangolni... (ez igaz?) Helyette szívesen olvasok olyasmit, ami viszont releváns, pl szabványok, vagy amit ajánlotok, hogy érdemes lehet. :)
Részekbe beleásni nehezen tudod magad, alap dolgokat tanítanak, csak lemarad a részletes beszélgetés, a megértés, a gyakorlat, mint a legtöbb ilyen tanfolyamon. [link]
Azt már kevésbé magyarázzák el, hogy ha 3 fázisú rendszerrel szereled a házat, miért nem 3 szor vastagabb a nulla; mert alap gondolat, hogy a nullán megy visszafele az áram.(itt már nem igaz). Vagy az, hogy a fázisceruza becsap, és a legtöbb digitális műszer is, mert a szabvány bizonyos terhelést is előír, hogy a műszerrel pontosan mérjen, a kapacitív feszültségektől függetlenül.
vagy hogy a köznyelvi "földelés-földelem-földelt" dugalj kissé megtévesztő, mert nem földelés az érintésvédelem,hanem csakis nullázás lakóházaknál irodaépületeknél. de akkor miért földelünk a villanyóránál, és, hogy stb.
Vagy, hogy a mérnök közli, hogy 3f FI relét nem lehet 1f-ra bekötni. ha a működését tudod, akkor rájössz, hogy lehet, és ha 3f rendszeren 1f fogyasztó működik, akkor is hatásos egy FI relé, nemcsak 3f terhelésnél.
"miért nem 3 szor vastagabb a nulla"
A villanyszerelő szakmai anyag az már nem a villamosságtan.
"digitális műszer is, mert a szabvány bizonyos terhelést is előír, hogy a műszerrel pontosan mérjen"
Nincs ilyen szabvány, és az elv sem igaz, hiszen terheléssel azt méred, ami terheléssel van, és kérdés, hogy azt akarod-e mérni. Olyan van, hogy a feszültség meglétének ellenőrzésére szolgáló készüléknek legyen terhelése, de az a fazon nem ez a szezon.
"csakis nullázás lakóházaknál irodaépületeknél"
Csakis szó cserélendő túlnyomó részben-re.
"ha a működését tudod, akkor rájössz, hogy lehet, és ha 3f rendszeren 1f fogyasztó működik, akkor is hatásos egy FI relé, nemcsak 3f terhelésnél"
A működés egy dolog, a próbagombbal való ellenőrzés egy másik dolog, és az nem fog menni esetleg.
"a mérnök közli" Mindig van, aki sérelmezi, hogy van, aki mérnök, miközben ő meg nem.
- ergó én tanultam. A villanyszerelés szakmában voltak mérés és elektrotechnika tantárgy is.
- igazad van, kevertem.
De mértem digitális műszerrel 230-at, ugyanott, ugyanakkor deprével még százat sem. És mindezt egy eléget, szenes kötés nyújtotta. És nem rázott az a 230
- fog menni, és megy is, ha jól kötöd be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!