Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mi az oka, hogy nagyanyáink...

Mi az oka, hogy nagyanyáink minden szomszédot ismertek, manapság meg senkit sem ismerünk?

Figyelt kérdés
Nagyanyám minden szomszédot név szerint ismert a 4 emeletes társasházban, sokszor szívességet is kértek egymástól, manapság meg örülhetünk, ha köszönünk egymásnak? Mi az oka, hogy ennyire más a viszonyunk a szomszédokkal? Magam részéről sok bajom nincs velük, kivéve, ha éjszaka fúrnak, faragnak, de mégis szembetűnő, manapság mennyire nincs nyitottság egymás felé.

2021. febr. 10. 09:38
 1/8 anonim ***** válasza:
75%

Szerintem ez ma is pont így működik, csak már a facebookon zajlik az élet, nem a lépcsőházban, ház előtt ácsorogva. Anyósom minden utcabelinek csekkolja a facebookját, mindenkire ráír, mindent tud :)

(Nyugdíjas, ráér)

2021. febr. 10. 09:47
 2/8 anonim ***** válasza:
57%

A szüleim 1970-ben költöztek oda, ahol laknak (lakótelep). Én a sokadik helyen lakom. Az évek alatt megismerték egymást. Most vannak lakások, amik évente, kétévente cserélnek gazdát. Ez is egy szempont.

A nagyszüleim a hetvenes, nyolcvanas években az udvaron és a porta előtt az utcán élték a távoli szomszédok is gyakran találkoztak. Én számítógéppel dolgozom, a kertbe csak "okkal" megyek ki, a szomszédaim annyit sem mint én. Sokkal kevesebbet találkozunk.

2021. febr. 10. 09:53
 3/8 anonim ***** válasza:
22%

ahol lakom, egy nyugodt nap sincs. A gazdag villák kertjeit kertészek gondozzák, természetesen nem egyazon napon. Zúgnak a motoros kaszák, fűnyírók, sövényvágók, láncfűrészek, permetezők, stb..ez utóbbiból a permet átmegy a szomszédba(is), ahol éppen a gyerekek játszanának, vagy pihennek az idős szomszédok...stb. Ha mindez nem lenne, akkor ott vannak az éjjel-nappal ugató csodakutyák. A kutyusokat természetesen más elé viszik szaratni.

Előbb-utóbb elszabadul a pokol..még egy bimbózó ismeretség sem tartott sokáig. Senki nem köszön senkinek.

Néhány ismerősöm panelban lakik. Ott már hihetetlen méretű a szomszédutálat. Még a liftben is kutyaszar van.

2021. febr. 10. 10:25
 4/8 anonim ***** válasza:
Szerintem az emberek félnek attól, aki barátkozni akar, hogy biztos mindjárt lejmolni fog és foglalkozni kell vele :) Én akiket ismerek szomszédaim - főleg idősek, de van fiatalabb is - , azokkal jóban vagyok ilyen haveri szinten. Nem zavar, ha futtában elmesélik, mi volt az sztk-ban és mekkorák az unokák, cserébe ő simán aláírta, hogy nem zavarja a klímám. Nekem meg biztonságérzetet ad. Pl. itthon hagyom már néha a gyerekeket és be vannak tanítva (telefonszámokon és menekülési útvonalon túl:)), melyik szomszédok vannak otthon jó eséllyel, ha nagy gáz lenne. Vagy volt, hogy be tudtam engedni a mentőket az egyik nénihez, akinek nincs kaputelefonja. Vagy a másiknak lecsiszoltam egy bútorát, cserébe ő korrepetálta az egyik gyerekem szolfézsból, mert kiderült, hogy nagyon híres zenetanár. A harmadik meg jófej volt és beengedte hozzám az óraleolvasót és nem bánta ha ugróiskolát rajzoltunk az betonozott udvarra, sőt legközelebb meg is bízott vele, hogy az unokája szülinapjára is alkossunk. Szerintem tök jók ezek, kell egy kis közösségi élet a városban is.
2021. febr. 10. 11:10
 5/8 anonim ***** válasza:
mert a szomszéd barátságból csak a baj van
2021. febr. 10. 11:40
 6/8 anonim ***** válasza:
88%
Mert volt rá ideje, volt értéke az embernek, segítették egymást szükség esetén. Volt közösség, mindenkiben az értéket keresték.
2021. febr. 10. 12:59
 7/8 anonim ***** válasza:

Mi nemrég építkeztünk egy olyan helyen, amit kb. 10 éve osztottak fel. Az egész utcában kb. két ház van a miénken kívül, ahol "nyitott" - értsd, pl. kovácsoltvasjellegű - a kerítés, mindenhol máshol magas, teljesen zárt beton vagy fém kerítés van.

Az utca lakóinak 80%-át konkrétan soha nem is láttam még annyira sem, hogy köszönjek nekik. De a szomszédokat sem szoktam látni túl sűrűn, hiszen 2 méteres kerítések választanak el bennünket minden oldalról.

2021. febr. 10. 18:36
 8/8 anonim ***** válasza:

Úgy hívják a probléma okait, hogy: facebook, viber, messenger stb.

Az én gyerekoromban ilyenek nem voltak, vezetékes telefon is kb 10 éves koromba lett otthon. Az első mobilomat ami siemens C35 volt a 8. osztályos ballagásomra kaptam. Ez volt az az idő amikor megfizethető áruk lett. 18 éves voltam mire a beköttettük az internetet, velünk együtt összesen 3 családnál volt a faluban, mert nagyon drága volt akkoriban (0,5 Mb). Én pedig diákmunkából fizettem, mert a szüleimnek nem volt rá pénze.

Szóval mi még ismertük egymást, naponta össze jártunk a focipályán vagy a kultúrházban. A szomszédokkal jóba voltunk, mert gyerekként napi szinten megállítottak és beszélgettek velünk haza iskolából haza felé menet. Behívtak minket gyümölcsöket enni, vagy csak egyszerűen az utcáról ettük.

Biciklikkel jártuk a szomszédos falvakat, ahol a korunkbeliekkel haverkodtunk... Lehet csak 8-12 fő volt a barátikörünk, de többet ért mint a facebookon a több ezer, akiknek a nagy része meg sem ismer az utcán.

Teljesen normális volt, ha a haveri körben mindig máshoz mentünk játszani, amitől a szülökkel és sok helyen a nagyszülökkel is nagyon jó viszont alakítottunk ki. Sőt vannak olyan szülök akikkel olyan barátságot kötöttünk az évek alatt, hogy közösen járunk nyaralni is...

Öcsém 7 ével fiatalabb nálam ő már bele esett az elektronikus korba. Mivel kicsi falukról van szó a baráti köreink némileg összefonódtak.

34/F

2021. febr. 11. 20:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!