Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Gázos lakás villamosításával...

Gázos lakás villamosításával kapcsolatban érdekelne minden tapasztalat. Megéri?

Figyelt kérdés

A használati melegvizet gázüzemű átfolyós vízmelegítő adja és kombinált tűzhelyem van. A fűtés házközponti.

A vízmelegítő kályhacsövébe pár éve kellett tisztítós könyököt szereltetni, azt rendes volt, mindenkinek állta a lakszöv (holott szerintem baromira nem feladata). Most a komplett kályhacsövet kellene cserélnem. Vagy kéményt, nem tudom, hogy hívják. Ami a vízmelegítőtől megy a falba és elég hosszú.

A villanybojlert biztonságosabbnak és rugalmasabbnak tartom.

Plusz elég régóta vágyam egy négyzónás indukciós főzőlap, mert gyorsabban felforrna a víz, könnyebb lenne a húsleves és néhány ételt elkészítése. Az edények lecserélése nem probléma/szempont, mert a nagyrésze már így is csereérett, régi.

Idén jön a gázellenőrzés és azt az információt kaptam, hogy valószínűleg a gázóra és a fogyasztók (vízmelegítő, kombi tűzhely) közötti gázcsövet komplettül le fogják cseréltetni, ez pedig 2-300 ezres tétel.

Tehát ha ez így van, akkor 250-350 ezres kiadás lenne.

Elkezdtem számolni, néztem villanybojlereket és kinéztem egy konkrét villanytűzhelyet is. A készülékek (ha közepes árkategóriát nézek) megvannak kevesebb, mint 300-ból. Az összes kiadás több lenne, mintha a gázos dolgokat csináltatnám meg, de talán megérheti.

Villanyszerelés szempontjából elvileg annyi kellene, hogy a villanybojlernek és a tűzhelynek egy-egy új áramkör. Jelenleg 25 A van, kényelmesen elegendő, évekig 16 A volt, ha a mosógép fűtött, akkor elemlámpával világítottam (jó, ez túlzás, de értitek).

Nem tudom, a villanyszámla annyival nőne-e, mint amennyi a jelenlegi gázszámlám.

Ha a csöveket nem kell lecserélni vagy nem az én költségem (hallottam ilyen pletykát is), akkor is megfontolandó a bojler lecserélése. Viszont akkor a 25 A olyan lenne, mint régen a 16... És már klíma is van.

Valaki csinált már ilyet? Mik a tapasztalatok? Megéri?

2021. jan. 9. 17:44
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Klímához jobban jársz, ha kèrsz külön órát a szolgáltatótól, tèlen kevesebbet kell fizetned, H tarifa a neve. Külön órára külön áramkörre köttesd...

Egy kültèri egysègre 2 beltèri köthető, sztem ezt használd is ki

2021. aug. 19. 23:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!