Miskolcon tényleg másképp beszélnek ?
Figyelt kérdés
Jövő heten költőzünk a barátnőmmel miskolcra (nem borsodiak vagyunk ).Sok ismerőstől hallom hogy gyorsabban beszélnek és szlengesebben mint a többi megyében. Barátnőm unokatestvére oda valósi és amikor beszéltünk először nagyon megijedtem. Azon gondolkodtam hogy ott mindenki igy beszél? Kb minden mondatában volt valami szleng. Amikor azt mondta “mikor jösztök” és nem jöttök a hidegfutkosott a hátamon. Tudom hogy m.o nincs dialektus de na mire számíthatok még?2021. jan. 4. 19:57
12/20 anonim válasza:
13/20 A kérdező kommentje:
Mi az a dik ? És mikor használják?
2021. jan. 6. 21:05
15/20 anonim válasza:
A "dik" Szabolcsban "Nézd!" -et jelent. Vélhetően Borsodban is ugyanezt jelenti.
"Dik má'" Nézd már!
Igencsak kötőszó :D
16/20 anonim válasza:
Most ezt kötekedésképp kérdezed, célozva arra, hogy itt mindenki cigány? Szerintem kösd fel a gatyád... így nem lesz hosszú életed Borsodban :)
17/20 anonim válasza:
Semmi hátsó szándék nincs a kérdésben. Aki ebbe bele látja, az beteg.
18/20 A kérdező kommentje:
16#
Nincs bajom senkivel alapbol nem is tudtam hogy ez roma szo..ahogy a kerdesben is latod
2021. jan. 9. 17:21
19/20 anonim válasza:
Sajnos, igen, másképp beszélnek, mint másutt. Viszont van egy jó hírem: már elég sok - főleg a fővárosban és környékén használt -tájidegen szó is jelen van. Pl.: ubi, pari, sali, "add oda nekem" és hasonlók. Hiába no, mink is kövessük a pestieseket!
20/20 anonim válasza:
54 éves férfi vagyok. Abaújban nőttem fel,borsodban élek. Egyik nagyapám szabolcsi volt. 3 helyen voltam az országban sorkatona.Akkoriban is sokan megjegyezték, hogy mi borsodiak tisztán beszélünk. Tényleg vannak egyedi ránk jellemző szavaink,de szerintem közel állunk a köznyelvhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!