Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Pumpálhatok levegőt a tágulási...

Pumpálhatok levegőt a tágulási tartályba?

Figyelt kérdés
A gázkazán mellé van beépítve,piros. Olyan,mintha csak vízzel lenne tele. Mi történik,ha pumpálok bele egy kis levegőt?
2020. dec. 30. 05:59
 1/10 anonim ***** válasza:
19%
A tágulási tartályba a levegő nyomás 1,5-1,8 legyen.
2020. dec. 30. 07:07
 2/10 anonim ***** válasza:
34%

Gyárilag a kazánokba,és a külön vehető tágulási tartályokba lévő "gumi labda" nyomása 1 bár .Ha levegőt nyomatsz bele,helytelen nyomás lesz a fűtési rendszerben.Nem felfűtött állapotban 1,4 bár legyen.

Fűtés elkezdésével a nyomás emelkedni fog.Ha rápumpálsz,később fogja tágulás miatt a vizet a tartályba engedni,Akkora nyomás is kialakulhat,hogy kinyit a biztonsági szelep.

2020. dec. 30. 08:42
 3/10 anonim ***** válasza:
74%
Mindig a rendszer nyomáshoz képest kell felpumpálni, hivatalosan innert gázzal (Ni) nem hivatalosan levegővel. Lehet átszakadt a gumi benne, akkor viszont csere
2020. dec. 30. 08:57
 4/10 anonim ***** válasza:
40%
A tágulási tartályon lévő szelep is lehet rossz, szép lassan engedheti a levegőt. Nyugodtan nyomhatsz bele levegőt, főleg ha egyértelmű, hogy már vízzel van tele (lecsökkent nyomásnál nagyon kevés vizet a rendszerbe engedve nagyon hamar felmegy a nyomás). Nem szokott túl sűrűn kelleni ilyet csinálni, nálam kb. két évente egyszer.
2020. dec. 30. 11:27
 5/10 anonim ***** válasza:
34%

Lepontozhattok ahogy akartok.Van némi rálátásom a fűtésre.

Még egyszer leiírom,A gumi labdában levő nyomás gyárilag 1 bár .

Amikor a fűtési rendszer feltöltésre kerül,1 bár nyomás után már a nyomás nyomja össze a gumi labdát. 1.4 re kell nyomatni.A fűtés alatt akár 2 közelébe is mehet a nyomás,ilyenkor a tágulandó víz összenyomja a gumilabdában a levegőt.A víz tartályban fog összegyülni.Ahogy hűl a víz,a gumi labda nyomja utána a vízet.

2 voltam.

Ilyen egyszerű ez.Ha gumi labda kilyukad,akkor megtelik a gumi labda,aztán a tágult víznek nem lesz helye,és kinyit a biztonsági szelep.

Jól írja kérdező,a tágulási tartályban víz van .

2020. dec. 30. 16:11
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Mégegyszer leírom, rendszernyomáshoz kell beállítani a tágulási tartály előfeszítési nyomását. Nyugalmi, azaz fűtetlen állapotban egyforma arányban kellene lennie a fűtőközegnek és az innert gáznak a tartályban. Picivel több előfeszítési nyomás kell, a rendszer gravitációs (hidrosztatika) nyomás(0.1bar/mvo, vagy 10000 Pascal/mvo) miatt.
2020. dec. 30. 16:43
 7/10 anonim ***** válasza:
88%
Telepítő vagyok, és megerősíthetem, hogy a rendszernyomáshoz kell igazítani az előfeszítő nyomást. Én új rendszernél 80-85%-ra szoktam felnyomni, vagy leengedni a nyomást. Vagyis egy 2 bar nyomású rendszernél 1,6 barra szoktam beállítani, 3 bar rendszernél 2,6 körülire állítom. Ha régi a rendszer és kicsit ereszti a vizet, akkor 70% körülire állítom, így kicsivel több tartalékvíz lesz a tágulásiban. Az előfeszítő nyomást csak a vízoldali nyomás kizárásával, fesztelenítve, és a víz leengedése után lehet beállítani. Minden más variációnál téves értéket fogunk kapni. Ezért a tágulási elé egy elzáró-üritő szerelvényt kell beépíteni, máskülönben csak a fűtésrendszer leürítése után lehet korrektűl beállítani a nyomást. Az hogy a tágulásiban sok a víz (nehéz), még nem jelenti tutira azt hogy kilyukadt a membrán (labda), lehet csak a levegő szökött el. A membránszakadás 100%-os jele az, ha benyomjuk a levegőutántöltő szelepet, és víz jön belőle. De csak akkor biztos hogy tönkrement a tágulási, ha leszereljük, és nem folyik ki belőle a víz.
2020. dec. 30. 17:40
 8/10 anonim ***** válasza:
84%
Telepítő kollega, hibás a beállításod, üdv egy épületgépész mérnök
2020. dec. 30. 17:58
 9/10 anonim ***** válasza:

#4 vagyok, és újra megerősödtem abban a meggyőződésemben, amiért nem engedek a kazánom és a fűtési rendszerem közelébe "szakembereket".

- Telepítés után nem tudja az egyik szaki üzembehelyezni a kazánt. Egy másik, a gáztervező által ajánlott szakember szerelte a rendszert, de valamiért nem lehet beüzemelni. Se víznyomás, se gáz nincs. A végén kiderült, hogy az összes csonkban bennehagyta a porvédőt. Gázban, használati melegvíz, hidegvíz, fűtés elmenő és visszajövőben is.

- Nem tudok pontos coll méretet mondani, de a szokásos elmenő csőméret felével csinálta a mester. Persze 3-as fokozat fölött a kazán forralta vizet, hibajelzéssel leállt. Hát ez ilyen...

Plomba levág, égőfej szabályzón egy stopper és a gázóra segítségével az egy perc alatt elfogyó liter mennyiségét a felére levéve (így a teljesítményt 20kW-ról kb. 10-re csökkentve) azóta is - ennek 18 éve - hibátlanul működik.

- Ez a 20+ éves Junkers kazán hibajelzéssel rendszeresen leállt öt éves kora körül. Szakember: tönkrement a vezérlőpanel, csere, a panel 75000 + munkadíj. Én: kazánt szétszed, hiba megállapít: nem kapcsol a nyomáskapcsoló, ami a mesterséges huzatot érzékeli. Ok: a füstgázelvezető csövön a két, egymástól kb. 10 centire lévő csőcsonkok eltömődtek. Nyomásérzékelő csöveit leszed, csonkot kipucol, összerak, működik.

- Kiegyenlítő tartály gumilabda kilyukadt. Szakember: csere, de ehhez már nincs, blablabla....

Én: a rendszer egy könnyen hozzáférhető, de amúgy nem szem előtt lévő szakaszán új, a gyárihoz képest 4x akkora tartály beépítése. Úgy hogy a tartály csatlakozó csonkja lefelé van, hogy a gumilabda esetleges átszakadása esetén is ellássa a funkcióját, mintha egy hidrofor tartály lenne.

Azóta is én tartom karban, tisztítom ki minden szezon elején, köszöni a kazán, jól érzi magát.

Ha "kevés levegő a tartályban" tünetek jelentkeznek, akkor leengedem a nyomást légköri nyomásra, a tartályt felfújom levegővel 1 barra, a szükséges nyomást pedig további víz feltöltésével állítom be. Ez az, amire írtam, hogy csak 2-3 évente szükséges. Igaz, nem vagyok okoskodó "G" (Gépész, ép ész nélkül), csak egy józan paraszti ésszel rendelkező felhasználó.

2020. dec. 31. 11:13
 10/10 anonim ***** válasza:

Kezdjük ott a folyadékot nem lehet összenyomni,de a levegőt,gázt igen. A háztatásokban lévő készülékek tágulásaiban levegő van,gyárilag 1 bár nyomással. A hálózati víz rendszerben kb 3-4 bár.

Ebből ha 1 bárt nyomatunk,akkor a tágulásiban a nyomás kiegyenlődik.

Ezután a plusz viz már nyomja össze a "gumi" labdában lévő levegőt.

A tágulási tartályban egyre több lesz a víz. Ha valahol elcsöpög,ebből van a pótlás,a gumi labdában lévő levegő nyomása biztositja az előirt nyomást,amig van viz a tágulásiban .

Fütésnél a következő történik.A fűtési rendszerben az alap nyomás legyen 1.4 bár. Ahogy a víz melegszik a nyomás is emelkedik a víz tágulása miatt,hova megy a víz,a tágulásba.A gumi labda zsugorodik össze,mely a levegőt préseli szintén össze.Ahogy viz hül vissza,úgy csökken a nyomás,és a tágulásiban lévőgumi labda nyomja vissza vizet

Én csak nagyteljesítményű kazán fütőit végezem,és másfél évtizedes gyakorlatom van .Itt nagyban működött a rendszer úgy,mit a háztatásokban kicsíben .Ja hogy itt a tágulási 3 m3 es volt,a nyomást meg kompresszor biztoitotta .A víz tágulásalor a lebegő itt ki jött a tartályból.

2020. dec. 31. 17:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!