Pumpálhatok levegőt a tágulási tartályba?
Gyárilag a kazánokba,és a külön vehető tágulási tartályokba lévő "gumi labda" nyomása 1 bár .Ha levegőt nyomatsz bele,helytelen nyomás lesz a fűtési rendszerben.Nem felfűtött állapotban 1,4 bár legyen.
Fűtés elkezdésével a nyomás emelkedni fog.Ha rápumpálsz,később fogja tágulás miatt a vizet a tartályba engedni,Akkora nyomás is kialakulhat,hogy kinyit a biztonsági szelep.
Lepontozhattok ahogy akartok.Van némi rálátásom a fűtésre.
Még egyszer leiírom,A gumi labdában levő nyomás gyárilag 1 bár .
Amikor a fűtési rendszer feltöltésre kerül,1 bár nyomás után már a nyomás nyomja össze a gumi labdát. 1.4 re kell nyomatni.A fűtés alatt akár 2 közelébe is mehet a nyomás,ilyenkor a tágulandó víz összenyomja a gumilabdában a levegőt.A víz tartályban fog összegyülni.Ahogy hűl a víz,a gumi labda nyomja utána a vízet.
2 voltam.
Ilyen egyszerű ez.Ha gumi labda kilyukad,akkor megtelik a gumi labda,aztán a tágult víznek nem lesz helye,és kinyit a biztonsági szelep.
Jól írja kérdező,a tágulási tartályban víz van .
#4 vagyok, és újra megerősödtem abban a meggyőződésemben, amiért nem engedek a kazánom és a fűtési rendszerem közelébe "szakembereket".
- Telepítés után nem tudja az egyik szaki üzembehelyezni a kazánt. Egy másik, a gáztervező által ajánlott szakember szerelte a rendszert, de valamiért nem lehet beüzemelni. Se víznyomás, se gáz nincs. A végén kiderült, hogy az összes csonkban bennehagyta a porvédőt. Gázban, használati melegvíz, hidegvíz, fűtés elmenő és visszajövőben is.
- Nem tudok pontos coll méretet mondani, de a szokásos elmenő csőméret felével csinálta a mester. Persze 3-as fokozat fölött a kazán forralta vizet, hibajelzéssel leállt. Hát ez ilyen...
Plomba levág, égőfej szabályzón egy stopper és a gázóra segítségével az egy perc alatt elfogyó liter mennyiségét a felére levéve (így a teljesítményt 20kW-ról kb. 10-re csökkentve) azóta is - ennek 18 éve - hibátlanul működik.
- Ez a 20+ éves Junkers kazán hibajelzéssel rendszeresen leállt öt éves kora körül. Szakember: tönkrement a vezérlőpanel, csere, a panel 75000 + munkadíj. Én: kazánt szétszed, hiba megállapít: nem kapcsol a nyomáskapcsoló, ami a mesterséges huzatot érzékeli. Ok: a füstgázelvezető csövön a két, egymástól kb. 10 centire lévő csőcsonkok eltömődtek. Nyomásérzékelő csöveit leszed, csonkot kipucol, összerak, működik.
- Kiegyenlítő tartály gumilabda kilyukadt. Szakember: csere, de ehhez már nincs, blablabla....
Én: a rendszer egy könnyen hozzáférhető, de amúgy nem szem előtt lévő szakaszán új, a gyárihoz képest 4x akkora tartály beépítése. Úgy hogy a tartály csatlakozó csonkja lefelé van, hogy a gumilabda esetleges átszakadása esetén is ellássa a funkcióját, mintha egy hidrofor tartály lenne.
Azóta is én tartom karban, tisztítom ki minden szezon elején, köszöni a kazán, jól érzi magát.
Ha "kevés levegő a tartályban" tünetek jelentkeznek, akkor leengedem a nyomást légköri nyomásra, a tartályt felfújom levegővel 1 barra, a szükséges nyomást pedig további víz feltöltésével állítom be. Ez az, amire írtam, hogy csak 2-3 évente szükséges. Igaz, nem vagyok okoskodó "G" (Gépész, ép ész nélkül), csak egy józan paraszti ésszel rendelkező felhasználó.
Kezdjük ott a folyadékot nem lehet összenyomni,de a levegőt,gázt igen. A háztatásokban lévő készülékek tágulásaiban levegő van,gyárilag 1 bár nyomással. A hálózati víz rendszerben kb 3-4 bár.
Ebből ha 1 bárt nyomatunk,akkor a tágulásiban a nyomás kiegyenlődik.
Ezután a plusz viz már nyomja össze a "gumi" labdában lévő levegőt.
A tágulási tartályban egyre több lesz a víz. Ha valahol elcsöpög,ebből van a pótlás,a gumi labdában lévő levegő nyomása biztositja az előirt nyomást,amig van viz a tágulásiban .
Fütésnél a következő történik.A fűtési rendszerben az alap nyomás legyen 1.4 bár. Ahogy a víz melegszik a nyomás is emelkedik a víz tágulása miatt,hova megy a víz,a tágulásba.A gumi labda zsugorodik össze,mely a levegőt préseli szintén össze.Ahogy viz hül vissza,úgy csökken a nyomás,és a tágulásiban lévőgumi labda nyomja vissza vizet
Én csak nagyteljesítményű kazán fütőit végezem,és másfél évtizedes gyakorlatom van .Itt nagyban működött a rendszer úgy,mit a háztatásokban kicsíben .Ja hogy itt a tágulási 3 m3 es volt,a nyomást meg kompresszor biztoitotta .A víz tágulásalor a lebegő itt ki jött a tartályból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!