Hallottatok már ilyenről (társasház pince)?
Saját lakást vásároltunk egy 10 emeletes panel 5. emeletén még tavasszal. Nemrég befejeztük a felújításokat és szóltam a közös képviselőnek, hogy nincs pince kulcsom. A társasház 30 lakásos és az alagsorában 10+2 pincehelység található. A "+2" helyiség le van zárva, az egyik egy biztonságtechnikai cégnek van átadva, a másik pedig a közműveké állítólag (mindenesetre senki nem használja, a közös képviselő sem).
A közös képviselő elmondta, hogy azért nincs kulcsom, mert nincs a lakáshoz pince. Ez azért van így, mert 10 pincehelység 10 lakásé. De nem vásárlási, bérleti vagy pl a tulajdonlap alapján, hanem egyszerűen nincsenek közös pincék, nem szintenként jár egy pince, hanem "kihalásos" alapon öröklődnek. Aki szeretne pincét, szól a közös képviselőnek és ha az egyik olyan lakástulaj, akinek van pincéje, meghal vagy elköltözik, akkor azt a pincét a jelentkezők közül adják valamelyiknek, igénylési sorrendben.
Elég sok panelban lakó ismerőssel beszéltem, de ilyenről még senki nem hallott. A legtöbb helyen, ahol 30 lakásra 10 pince volt (de volt 4 emeletes lakás, ahol 15 lakásra volt 5+2 nagyméretű közös pince), ott szintenként egy járt és 3 lakás osztozott rajta. A pincék mérete nálunk is indokolná ezt, kb 3-4 méter hosszúak és 2-2,5 méter szélesek (tehát olyan 8-10 m2 egy-egy pince).
Olyanról már hallottak, hogy a pincéknek van egy bérleti- vagy egy megváltási díja és ez alapján lehet saját vagy közös. Sőt, amikor még csak kerestük a lakásokat, mi is találkoztunk olyannal, hogy 15 lakás osztozott ha jól emlékszem 6 pincén, ebből 1 közös bicikli tároló, a többi pedig egyszeri 50.000 forintért váltható meg. A pénz a társasház számlájára ment, a pince pedig addig volt szabadon használható, amíg ott lakott az illető. Illetve olyanról hallottam még, hogy egy jelképes, havi 500-1000 forintos "bérleti díja" volt, ami szintén a társasház számlájára ment. Ha akarták megoszthatták 2-3 lakással, ha nem, akkor nem.
Ilyenről, ami nálunk van, hallottatok már? Szabályos ez?
Én is úgy tudom, hogy az ilyen járulékos tárolók, pincék, stb. osztatlan közös tulajdon a házon belül, és tulajdoni hányad alapján jár belőle mindenkinek a rá eső négyzetméter.
Esetleg megnézted a társasház alapító okiratát? Van erről bármi abban?
Mert ha nincs, akkor a törvény szerint jár neked tárolási lehetőség.
Ilyen önkényes kisajátítás, meg kihalási alapon járó tároló szerintem törvénytelen.
2: csodálom hogy a többi lakó nem háborog emiatt....
Alapesetben az osztatlan közös tulajdonból mindenkinek jár rész!
A lépcsőházat se lehet kisajátítani....
2 3-nak: pedig 25 év alatt egyszer sem merült fel, hogy ez gond lenne bárkinek is annak ellenére, hogy az eredeti lakók kiöregednek, így az utóbbi években nagyon sok új lakó lett. Az én családom az egyik legrégebbi itt.
Persze, nem lehet tagadni, igazságos lenne, ha mindenkinek lenne hely, de őszintén, nem örülnék, ha 25 év után most hirtelen kitalálnák, hogy elveszik tőlünk.
Ismétlem: meg kell nézni az alapító okiratot. Ha abban szerepel, hogy X, Y Z.. stb. nek jár a pince, akkor egy új lakó tiszta helyzetben van.
De az, hogy néphagyomány útján valakik kisajátították maguknak a közös helyiségeket, az nagyon nem OK.
"egyszerűen nincsenek közös pincék, nem szintenként jár egy pince, hanem "kihalásos" alapon öröklődnek. Aki szeretne pincét, szól a közös képviselőnek és ha az egyik olyan lakástulaj, akinek van pincéje, meghal vagy elköltözik, akkor azt a pincét a jelentkezők közül adják valamelyiknek, igénylési sorrendben.
Elég sok panelban lakó ismerőssel beszéltem, de ilyenről még senki nem hallott."
Nálunk is így van. Meg ott is, ahol korábban laktam. Mindkét épületben elég sok közösképviselő-váltást megéltem már, de sose volt ez probléma senkinek, nem hinném, hogy törvénytelen lenne, hiszen elég sok jogász is beleütötte már az orrát a két ház dolgaiba, de sose problémázott még ezen senki se. Az egyik társasház, a másik szövetkezeti. Az ezek működését szabályozó törvényt nézd meg, ha tutit akarsz tudni.
Ja, de bérleti díja van a pincehasználatnak, tehát amikor egy pince megürül, akkor az igénylési listán következő ember kapja meg, de nem ingyen. A bérleti díj a ház számlájára megy, természetesen.
Az alapító okiratot is érdemes megnézni, igen.
És esetleg érdemes felvetni egy közgyűlésen, hogy nem kellene-e változtatni a rendszeren, mert pl. ha van olyan, aki a jelenlegi bérleti díj többszörösét is hajlandó lenne kifizetni azért, hogy pincéje legyen, akkor a háznak az lenne az érdeke, hogy ő lehessen a bérlő... Meggondolandó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!