Egy külterületi ingatlanról van szó, 2000-es évek elején épült, átlagos szigeteléssel, ablakok nem szelelnek, befűthető a ház, abszolút. Viszont tartályos gázról megy, kazánnal, radiátor-padlőfűtés kombinációval, viszont ez a gáz marha drága, s mindig figyelnem kell, nehogy jobban fűtsek, különben kifogy a gáz, egy évben kb 500 ezer forint megy el úgy, hogy a házban 20 fok van, s nem megy állandóan a fűtés, enyhébb időszakokban szinte van, hogy napokig nem kapcsol a termosztát, 135 négyzetmétert fűtök. Fatüzelésű kazánon gondolkozom, a gond csak annyi, hogy a mostani gázkazántól kb 8 méterre lenne a fatüzelésű, s állítólag nem egyszerű a csöveket így elvezetni. Plusz, a garázsban lenne neki helye, ami a lakószint fölött van kissé. Állítólag 2 millió alatt nem állna meg a projekt, bár nem kérdeztem tüzetesen utána. Ez igaz lenne? Kicsit sokallom, hiszen a rendszer egy kész fűtésrendszer.
Egy valamitől tartok a napelemmel kapcsolatban, hogy mihelyt megtérülne, addigra rengeteget veszít a hatásfokából, vagy tönkre is megy. Bár, mondogatták már azt is, hogy simán az elektromos kazán nappali árammal is jóval olcsóbb lenne a fűtésköltség, mint a tartályos gázzal, tekintve, hogy egy nyíltégésterű gázkazán csinálja a fűtést. De, hogy van ez a támogatás, így lehet a fa is megmarad opcióként. Van egy 22 éves fiam, amúgy. :)
2020. nov. 23. 19:09
12/24 anonim válasza:
A tartályos gáznál biztos hogy olcsóbb a napelem + bármi (elektromos kazán /ez ugye adott lenne a rendszer által/, klíma, fűtő panel)
Tapasztalatból írom. Munkatársam tartályos gázról állt át napelem + klíma/fűtő panelre. Egyértelműen pozitív a mérleg.
2020. nov. 23. 19:17
13/24 A kérdező kommentje:
A nappaliban van egy 3 kw fűtő inverteres klíma amúgy, most, de 20 fokra nagyon jól befűti a 70 négyzetméteres nappali-konyha folyosó légteret, igaz, 22 fokot már nem lehet, s azzal azért hűteni is lehet ugyebár nyáron, s talán a bővítés se lenne horrorisztikus. Egyébként most is elég jól terhelhető a rendszer, van, hogy a klima, 2 olajradiátor, mosógép egyszerre megy, s nem csapja le a biztosítékot. Szóval még a klímán is gondolkodom.
2020. nov. 23. 19:35
14/24 A kérdező kommentje:
Azt kifelejtettem még, hogy a vegyestüzelésű kazánhoz nem biztos, hogy kellene puffertartály, mivel a padlófűtés keringető szivattyúja kényszer keringtetéses, vagy valami hasonló a neve, a fűtés szezonban állandóan megy, s rengeteg hőt ki tud nyerni akkor is, ha csak éppen a használati melegvizet csinálja a kazán, a padló nem hűl jéghidegre soha, de még a radiátorok se, 90 literes tároló van a kazánban amúgy. Bocs, a szakszerűtlen fogalmazásért. Félreértés ne essék, nem ragaszkodom a fatüzelésű kazánhoz, s köszönöm a segítségeket.
2020. nov. 24. 02:03
15/24 A kérdező kommentje:
Lenne a padlóhoz plusz még egy keringető, egyenesen a fatüzelésű kazánból, annak üzemelése közben a gázkazánból jövő természetesen nem menne, s mihelyt a fa leégne, mondjuk 30 foknál már megint át kapcsolna a gázkazán padlószivattyúja, vagy ha szobatermosztát is kéri már egy hidegebb időben, akkor rendesen a gázkazán is, éjszaka. Majd lehet holnap mellékelek egy képet a mostani gázkazános rendszerről. Lehet aztán full hülye gondolat, ez csak az én agyszüleményem.
2020. nov. 24. 02:40
16/24 anonim válasza:
Azért kell a puffer hogy:
1 ne kelljen hajnalban rakni a kazánra
2 vegyes kazán nem igazán üzemeltethető alacsony hőmérsékletű előremenővel.
2020. nov. 24. 06:32
17/24 anonim válasza:
"Egy valamitől tartok a napelemmel kapcsolatban, hogy mihelyt megtérülne, addigra rengeteget veszít a hatásfokából"
A napelemmel nem ez volt a probléma eddig sem, hanem az, hogy belátható időn belül nem térült meg a befektetés és mire megtérült volna (15-20 év múlva), addigra meg már elavult lesz a rendszer és ki lehet dobni majd az egészet.
Nálad viszont más a matek.
1. Mivel a felét fizeti az állam, így a megtérülési időd is leesik a felére.
Pl. mondjuk 15 év lenne a megtérülése, de így 7-8 év lesz csupán, utána meg már ingyen termeli az áramot neked.
2. Továbbá mivel nem kell gázt venned, ez további 500ezer Ft-ot megspórolna neked minden évben. Ha mondjuk 20 évig használod, akkor ez 10millió Ft.
Én ezt csinálnám.
2020. nov. 24. 11:00
18/24 A kérdező kommentje:
Ja, ez volt a félelmem, csak rosszul fogalmaztam. Amúgy a ház déli és nyugati lejtésű is. L alakú ház. Utánanézek majd, de az valóban igaz, hogy amit nyáron a verőfényes napsütéses időszakokban kinyer a rendszer, azt a téli, borús időszakokban fel lehet használni? Lehet, én a napkollektorral keverem most.
2020. nov. 24. 13:51
19/24 anonim válasza:
"de az valóban igaz, hogy amit nyáron a verőfényes napsütéses időszakokban kinyer a rendszer, azt a téli, borús időszakokban fel lehet használni"
Lakossági éves elszámolás van, oda-vissza mérő óra.
2020. nov. 24. 14:00
20/24 A kérdező kommentje:
Most a kondenzációs kazánon is gondolkozom, ha már itt ez a támogatás. Ablakcsere se ártana szerintem, most faablakok vannak. Elég nagyok az üvegfelületek, faablakok, gumi szigeteléssel, viszont érződik, hogy árad a hideg, ha pl az egyik erkélyajtó előtt állok. Valami 2.8-as tényezővel rendelkező hőszigetelt üvegesek. Gumiszigetelések viszont jól tömítenek. Ezert érdekes számomra, hogy az üvegből ennyi sugározna? Nehéz döntés, a fatüzelésű kazánt viszont kilőttem. A kondenzációs kazán talán azért lenne ésszerűbb talán, mert ki tudja, pár év múlva felhozzák ide is a rendes gázt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!