Kollégium lehet ideiglenes lakcím?
Sok kollégiumban eleve az ottlakás feltétele, hogy be legyen jelentve lakcímként.
A kérdésedből nem tudom megállapítani, hogy lakóhely címként (régi nevén: állandó lakcím), vagy tartózkodási helyként (régi nevén: ideiglenes lakcím) tudod bejelenteni.
Ugyanis: „A polgár tartózkodási helye: annak a lakásnak a címe, ahol - lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül - három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik.” Tehát, tartózkodási helye csak annak lehet, akinek van lakóhely címe.
Ha valakinek nincs lakóhely címe, akkor a bejelentett lakcíme lesz az.
Egy személynek egyidejűleg mindkét lakcímből csak egy-egy lehet. (Ez uniós szinten is így van szabályozva, de a nyilvántartások összevetési hiánya miatt ezt nem tudják betartatni. Minden EP választásnál téma az, hogy sokan jogosultak két, vagy akár több országban is szavazni.)
A kétféle lakcím csak mennyiséget, sorrendet jelent, jogosultság egyikhez sem fűződik, ugyanis „A lakcímbejelentés és az értesítési cím bejelentésének ténye önmagában a lakás vagy az ingatlan használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet és nem szüntet meg.” Ha nem tulajdonos valaki, akkor a használatra vonatkozó jogosultságokat, feltételeket, érvényesen szerződés, házirend stb. szabja meg.
Az idézetek a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény hatályos szövegéből valók.
Állandóban nem vagyok biztos,de tartózkodási helyként igen, be lehet jelenteni.
Az állandót azért kétlem mert mi van ha nem lesz állandó lakcíme a suli befejeztével, vagy a kollégiumból kiköltözve a diáknak?Marad a kollégium címe amivel vissza is élhet.
A jogszabály nem, de a kollégium nem biztos,hogy engedélyezi.
Csak úgy kérdem..Kollégiumi elhelyezésre jogosultság szociális helyzet/pontszám alatt történik. Kell az igazolás arról,hogy egy lakcímen kik laknak, Nekik a jövedelemigazolásuk. OK, felvesznek a koleszba..idén...nem jelentkezel át máshová. Jövőre ez hogy megy?
8-as, jó, akkor én bejelentkezem Hozzád, mert az én kötelességem bejelentkezni valahová... Ez azért nem így működik. A jogcímnek meg kell lenni ami alapján bejelentkezel. És igen, a kollégiumnak engedélyezni kell,hogy Te oda bejelentkezz. Egyébként mivel igazolod a jogosultságodat?
Van olyan,hogy szállásadó rublika, ott írja alá az, akinek jogosultsága van ahhoz,hogy az adott lakcímre bejelentkezzen valaki. Intézmény bélyegzővel ellátva
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!