Albérletben jobb lakni, vagy saját házban?
És a lakásnyi pénzt mire gyűjtögetitek/tartogatjátok? (Nem kötekedés, tényleg kíváncsi vagyok.)
Nekem egy albérlet legnagyobb hátránya egyrészt az, hogy nem formálhatom kedvemre, így sosem fogja teljes mértékben az én ízlésemet tükrözni, másrészt bármikor kirakhatnak és a fenének sincs kedve x évente kényszer költözni. Ha már költözöm, az legyen az én döntésem.
A lakásunkba 3 éve költöztünk be úgy, hogy akkor párszáz ezer forintból felújítottunk mindent, amit szerettünk volna. Azóta egy fillért nem költöttünk váratlan meghibásodásokra. Ha kell, akkor is valószínű olyan probléma lesz, amit fizet a biztosító. A mobilitásunkat sem akadályozza, hiszen ha olyan lehetőséget kapunk, akkor elköltözünk albiba, ezt pedig kiadjuk, így gyakorlatilag 0 forintunkba kerül az egész (sőt még lehet hoz is). Ha bejön az ország más táján az élet, akkor pedig elgondolkozunk az eladáson. Tartalékaink ígyis vannak, így az anyagi biztonság sem érv számomra. Mellesleg megjegyzem 16-20 millió ft bármikor mozdítható összeg ezen nekem már egy picit túlmutat. :)
Nekem ez tök észszerű felfogás (nyilván a sajátja kinek nem az), így őszintén érdekel, hogy más miért gondolkozik ennyire máshogy, tényleg nem kötekedés. :)
Szerintem okan félreértették a kérdést: "melyik éri meg jobban" vs. "melyikben jobb lakni".
Az utóbbira azért általában a saját a válasz, a felsorolt indokok miatt (azt csinálsz, amit akarsz, biztonság stb.)
Az, hogy melyik éri meg, pedig abszolút élethelyzettől és a vagyon méretétől függ. Bár nem a kérdéshez kapcsolódik, ahogy arra sokan rámutattak, a saját ingatlannak rengeteg olyan költsége van, amit sokan hajlamosak elfelejteni (és igen, el fog romlani a kazán, vagy ki fog lyukadni a tető, de ha mégsem, azért 3-5 évente egy festés, 10 évente egy nagyobb felújítás akkor is kelleni fog, amennyiben valamennyire igényes a tulaj)
Ha anno a kis örökségemből lakást veszek némi hitellel, aztán alkalmazottként törlesztgetek 20 évig úgy, hogy jó, ha havonta egy százast félre tudok tenni, az életben nem jutottam volna semmire.
Ehelyett megnyitottam az első éttermem, amit azóta 2 újabb követett.
Kereken 1 év elteltével lett autó, 10 év múlva pedig ház is, amilyet 3 élet alatt sem hoztam volna össze, ha a másik utat választom.
"Ehelyett megnyitottam az első éttermem, amit azóta 2 újabb követett."
Majd a mese így folytatódik:
...és a vírus miatt nincsenek vendégek, így mind a három étterem csődbe ment.
...a házamon van a jelzálog sokmilliós adóssággal és mivel továbbra sincsen vendég ezért árverezi a házamat a bank ill. a végrehajtó.
Mehetnék albérletbe, de sajnos nincsen miből kifizetnem a három hónap kauciót....
stb...
Nem ment csődbe egyik sem, pár hónapig kiszállítgattunk Szombathelyre (hazudnék, ha azt mondanám, hogy teljesértékű alternatíva volt), illetve a falusiná! , ahol ez nem voltc! opció, plusz parkolót építettünk, így a személyzet sem vesztette el a munkáját, mindenki segített.
Nyáron már akkora pörgés volt, mint soha előtte, ráadásul emberhiánnyal sem küzdöttem.
Nekem semmilyen hitelem nincs, a kft-mnek van még egy kisebb hitele, 7-7,5 millió maradt fent, 2 havi haszonból végtörleszthetném, ha az lenne a cél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!