Manapság mennyire léteznek légkondi, vagy egyéb hűtéstechnika nélküli otthonok?
Már- már annyira nincsenek telek, hogy előbb mondanék le a fűtésről télen, mint a hűtésről nyáron.
Mennyire léteznek manapság klíma nélküli otthonok?
Még lakótelepi lakásoknál is látom a külső klímaegységet.
Ahol nincs, ott mennyire melegszik fel konstans 30-35 °C-ban az ingatlan?
Ez mérhetetlen butaság, mondom úgy, hogy édesanyám építészmérnök.
Márcsak a szellőztetés okán is muszáj beengedni nyáron a meleget, tehát ha létezne tökéletes, veszteség nélküli szigetelés, akkor is bejutna a meleg levegő.
3 éve épült a házunk, remek szigeteléssel, geotermikus (hőszivattyús) fűtéssel, napelemrendszerrel, falhűtés/fűtésrendszerrel, mégis fel lett téve egy hagyományos légkondi is.
Kevered a szezont a fazonnal.
Légkezelés és légkondi nagyon nem ugyan az.
Jól átgondolt tájolással, árnyékolással, hővisszanyerős szellőztetéssel kiváltható a hagyományos klíma berendezés. Javaslom olvass utána a témának, tőlünk nyugatra mindenhol ez a trend.
Budapesten kb. 90%-ban légkondi nélküliek a lakások, pedig itt a városi hősziget miatt nem ritka, hogy 24-26 fok alá nem hűl le éjjel. Viszont van, amelyik ház nyár végéig is megőrzi a 23-24 fokot.
Már majdnem minden 2. ház védett ház, ami légkonditilalmat is jelent egyúttal.
"iden telen is olyan hideg volt, hogy ejjel nappal futottunk"
:)) Futottunk.:)
"Ahol nincs, ott mennyire melegszik fel "
Van nem lakott régi építésűnk, amiben 25 fok van most, földszinti, takarásban, kevésbé beépített városrészben.
És van, amelyikben 31, városközpont, kap napot, déli fekvésű.
Ezek nincsenek szellőztetve.
És van, amelyikben lakom, tehát testhő is melegíti, de hűvösben szellőztetem is, ebben most 26 fokra melegszítik vissza a levegőt a falak, ha tartósan csukva vannak az ablakok.
Szellőztetve lemegy 23-ra is néha.
Újpítésű, tehát beton, vasat is tartalmazó lakásban 30 körül lenne klíma nélkül, és klímával is 27-28 többnyire, mert nem hűti le a falakat.
"Márcsak a szellőztetés okán is muszáj beengedni nyáron a meleget"
Mi pl nem engedjük be a meleget, egyébként is dolgozunk a nap melegebb részében, otthon se vagyunk. Az ablakok éjjel vannak nyitva, mikor hűvös jön be. Nem értem a problémát..
18
Én áprilisan még nagyban nyomtat a tüzet a fás kazánban, bár lehet a mi házunk nem a leghatékonyabb, ezt elismerem. Most augusztusban érzem először, hogy meleg van nagyon, eddig még a ventillátort se vettem elő. És mindjárt jön a tél megint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!