Málna szűréséhez van valamilyen eszköz? A rendes szűrők nem jók, mert vagy túl sűrű, és nem megy át rajta a lé, vagy túl nagy, és átmegy a mag. Van valami speciálisan erre kitalált szűrő?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
szörpöt készítesz?
A nagymamám régifajta pelenkán szűrte át mindig. Az elég ritka szövésű volt, könnyen átment a lé, de a magokat nem engedte át.
Talán géz-szerű anyaggal lehetne a legjobban....
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
1-es vagyok...
Nagymamám nyersen csöpögtette le a málnát, és csak a levet főzte fel cukorsziruppal - ha jól emlékszem...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A leszedett málnát megmossuk,lecsöpögtetjük. Krumplitörővel összetörjük, teaszűrőn /26-30 cm átmérőjűn/ át lecsöpögtetjük. A léből málnaszörp, a gyümölcshúsból magból lekvár lesz.
Így megtartja a színét is és viszonylag gyors.
Ha sok van a szűrőből kell több darab.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nekünk van ilyen régi, nagyon sűrű szövésű függöny, amin nem megy át a mag, ebből lett varrva zsák. (Régebben gézanyagból volt, duplán, de közé ment mindig a mag.)
A málnát természetesen nem mossuk (tisztább nem lenne tőle, csak vizesebb, az ember egyébként se a mosómedvétől származik :), összetörjük, keverünk bele egy kis citromsavat, hogy lemarja a magról, beletesszük a zsákba, és két szék támlája közé tett nyújtófára akasztjuk. Alatta természetesen van egy edény, ebben a cukor, és eleve erre csepeg. Időnként megkeverjük, másnapra nagyjából fel is oldódik, akkor üvegezzük.
Kipróbáltuk, hogy a magokból lekvárt csináljunk, de a rengeteg mag miatt senki nem ette meg, úgyhogy kidobjuk, vagy ha van már valami cefre, akkor abba tesszük.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!