Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Villanybojlert vagy gázbojlert...

Villanybojlert vagy gázbojlert érdemes használni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Jelenleg gázbojler van nálam, és nagyon megbízhatatlan, legalább havonta egyszer elalszik a gyújtóláng, amit nem tudok visszagyújtani (legutóbb 3 percig tartottam benyomva a gombot, de ahogy elengedtem, elaludt). Mindig akkor alszik el, amikor nem használjuk. Nincs kedvem mindig szerelőt hívni, veszélyhelyzet alatt meg főleg (már kétszer kellett...).

Ezért gondolkozom a villanybojleren, mivel annál nem fordulhat elő, hogy mondjuk a huzat nem ad meleg vizet, vagy tudom is én... Milyen hátulütői vannak a villanybojlernek?

2020. máj. 1. 13:28
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
Úgy értettem a huzatos dolgot, hogy ha van ilyen, a huzat miatt elalszik az őrláng, és így nincs melegvíz.
2020. máj. 1. 13:36
 2/15 anonim ***** válasza:

a kérdésed örök dilemma. Ha gázbojlet használok, akkor kéményes legyen, vagy nem..ha nagyritkán elalszik az őrláng, akkorbaznalsó borítás le,aztán gázos gyújtóval gyújthatom( a piezzo akkor valamiért nem akaródzik)

Amúgy takarékos, jól szigetelt.

Villanybojlerem volt, de azt kétévente tisztítani kellett, mert tele volt az alja vízkővel. A villanyóra meg forgott mint a rossebb.

Szóval én megtartanám a gázbojlert, mert csak egy bimetált, vagy mit kellene cserélni. Ha régi, akkor vegyélegy Hajdút, ezek már nagyon jók.

A villanynál ki kell építeni a vezetéket, és FI relé is tanácsos.

Szóval mindkettő jó, én a gáznál maradnék.

2020. máj. 1. 13:52
 3/15 anonim ***** válasza:

A kérdésed sok egyéb kérdést fölvet. Milyen házban, vagy lakásban laksz? Hova van bekötve a gázzal működő vízmelegítő? Gondolom, ez egy nyílt égésterű készülék. Ha társasházban, akkor annak a kéményébe több ilyen készülék van bekötve. Abba a kéménybe zárt égésterű vízmelegítőt tilos bekötni, nyílt égésterűt pedig már nem igen lehet kapni. Tehát ebben az esetben a kéményt ki kellene béleltetni, és mindenkinek zárt égésterű vízmelegítőt beszereltetni. Ez eléggé horror összeget tesz ki.

Elektromos működtetésű vízmelegítő esetén az a kérdés, hány fős a család, tehát naponta mekkora mennyiségű meleg vízre van szükség? Ha többen éltek együtt, akkor minimum 80 lt-es bojler felszerelése szükséges, de inkább 120 lt-es. Ennek működtetését elbírja-e a jelenleg meglévő villamoshálózatod? Illetve 120 lt-es esetében már szükséges egy második villanyóra (éjszakai áram) beszerelése, és lehet, Amper bővítés is kell. Ez sem kevés költséggel jár.

Ezt a kérdést szakemberrel kell megkonzultálnod.

2020. máj. 1. 13:58
 4/15 anonim ***** válasza:

Nekem otthon gázcirkó van.A hétvégi házban 80 l es villany bojler.Ha lenne helyem otthon is ez lenne .

45 foknál nem magasabbra van állítva,és így kevésbé vízkövesedik.Pedig nagyon kemény vízünk van .

Gáznál nem könnyű a víz hőfokát fürdésnél be állítani.

Nagyon sok víz folyik el feleslegesen .

2020. máj. 1. 14:22
 5/15 anonim ***** válasza:
A villanybojler működtetéséhez tanácsos közvetlenül a mérő feletti táblából vezetni a megfelelő méretű rézvezetéket. Ha kicsi a mérő, az nem gond, mert az unióba lépéskor érvénybe lépett az a (unuós) törvény, hogy minden lakást megillet állampolgári jogon, a 32A-s szolgáltatás(egy fázison) ha ez nincs, akkor beballagsz az illetékes szolgáltatói irodába, és ott amtechnikuusnál kéred a mérő bővítését 32Amperre.(mindezt díjmentesen végzik) A többi már a minősített villanyszerelő dolga. Éjszakait ne erőltesd, mert vagy nem kapsz, vagy nagyon mem éri keg.
2020. máj. 1. 15:42
 6/15 anonim ***** válasza:

Csak akkor használnék gázbojlert ha az lakáson kívül lehetne elhelyezni. Számomra nem egy megnyugtató dolog ha abból a légtérből használja az oxigént amiben én is vagyok, meg amilyen a gáz minősége sokszor... , volt áltfolyós kombi kazánunk, de csak a szívás volt vele.

Villanybojlerrel meg egy műszakibb ember is simán elboldogul ha karban kell tartani, Hajduhoz, meg mindent kapni, pár éve egy full belső cserét megcsináltam 10 ezerből.

Az "éjszakai" áramot meg mindenképpen megéri bekötni, mert azért nem mindegy, hogy 43, vagy 23 forintot fizet az ember kilówattonként, a megtérülést meg idő kérdése, viszont ez a 32Amper felett van, mivel külön mérőt és külön kismegszakítót is tesznek fel hozzá. Szóval lehet még így is jobb mintha hálózatot kellene bőviteni, mert azért az a 32 Amper egy háztartásban hamar elfogyhat, mikor sok nagy háztartásigép, esetleg klíma megy, én a 3x16-ot is határesetnek érzem, ami nekem van. Szóval érdemes előre gondolkodni.

2020. máj. 1. 16:57
 7/15 anonim ***** válasza:

Van elég levegő a helyiségben?

Szabályosan lett telepítve a gázbojler, engedéllyel, stb.?

Nekem nincs vele ilyen problémám, a lakás adottságain múlik, érdemes-e megtartani.

Gazdaságosnak a gáz a gazdaságosabb.

2020. máj. 1. 19:41
 8/15 anonim ***** válasza:
És honnét jön a huzat?
2020. máj. 1. 19:41
 9/15 anonim ***** válasza:

Villany bojlerrel 3szor annyiba kerül melegvizet előállítani mint gázzal.

Ha éjszakai áramról megy a villany bojler előfordulhat néha az is, hogy nem lesz elég a melegvíz. Pláne ha alulméretezett a tartály űrtartalma.

Villany bojlert gyakrabban kell vízkövezni mint a gázt. Mert amíg a villanyban letilt a hőkorlátozó a sok vízkő miatt, addig a gáz-ha nem is túl hatékonyan-de készít melegvizet.

Mivel fűtesz? Gázkazán vagy gázkonvektor?

Mert ha kazánnal, akkor (legjobb választás) egy a gázkazán által fűtött indirek tároló.

Legkedvezőbb üzemeltetési költségek mellett a legnagyobb komfortot és a legkevesebb karbantartást igényli.

2020. máj. 1. 20:43
 10/15 anonim ***** válasza:

9: Nekem eddig 5 gázbojlerszerelő mondta, hogy nem kell vízköteleníteni a gázbojlert.

Mert nincs benne fűtőszál, nincs mit vízköteleníteni benne...

Honlapok is ezt mondják...

Mindig gázbojlerünk volt, sose vízkőtelenítették, nem láttam még élő gázszerelőt, aki szerint lehetne....

Szerinted hogy csinálják, mit vízkőtelenítenek benne?

2020. máj. 1. 22:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!