Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Szakember, aki kideríti,...

Szakember, aki kideríti, miért nőtt a szobám hőigénye a többszörösére? Létezik erre szakember?

Figyelt kérdés

Olyan fűtési móddal, ami a levegőt melegíti (klíma vagy ventilátoros hősugárzó) a megszokotthoz képest nagyon lassan, több óra alatt melegszik fel a szoba, a kettő együtt, ami kb. 5 kW hőteljesítmény (hősugárzó 2 kW, klíma ~3 kW) tudja viszonylag gyorsan felmelegíteni, mindkettő teljes teljesítményen. A melegen tartáshoz is több energia kell, mint ezelőtt.

A klíma és a hősugárzó hibátlan, előbbi minden létező módon át lett nézve.

A szoba kicsi, nincs 20 m2, ezelőtt sosem volt gond a felfűtéssel és melegen tartással.

2020. ápr. 25. 19:12
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

Írtad, hogy a lakás régebben nagyon párás volt, most viszont csontszáraz. Azt is írtad, hogy bent nem változott semmi, nem lett rosszabb az ablak szigetelés stb. Ellenben, mégis száraz a levegő.

Nem lehet, hogy odakint változott meg valami? Eddig nem volt nedvesebb a környék a ház körül, most meg "valahogy szárazabb"? Azért kérdem, mert ha eddig a klíma kültéri egysége nedves levegőből "szívta ki a meleget", akkor a bőséges páralecsapódás miatt sokkal könnyebb dolga volt. Ha viszont most szárazabb a levegő odakint, akkor ugyanannyi energiával kevesebb hőt tud szivattyúzni a készülék.

2020. dec. 30. 11:58
 22/24 A kérdező kommentje:

Voltak kint hidegebb és melegebb, párásabb és szárazabb napok, lényeges változás nem történt. Minél hidegebb van kint, annál jobban küzdenek a klímák korábban ezt nem lehetett észrevenni. Ezt a pici szobát kb. ugyanannyi idő alatt felfűtötték -2 fokban, mint +15-ben és utána alacsony fogyasztásból tartották a hőfokot. Manapság nagyon lassan elérik a 23-25 fokot a hőmérők, de ha tényleg ennyi lenne, nem kellene sem fáznom, sem pedig a saroknak penészednie, hiába a 24 órás folyamatos fűtés és az ~55%-os páratartalom, meg a rendszeres szellőztetés.

Nehéz felfogni és megérteni, hogy mi változhatott ekkorát, elég csak összehasonlítani, milyen volt előtte és milyen lett utána a klíma. Már úgy vagyok vele, oké, legyen, nekem változott ekkorát a hőérzetem, ez viszont még nem változtat a tényen, hogy a klímák a fenti 24-25 fokot a korábbi nyitott ajtónál 20 perc helyett, csukott szobaajtónál órák után érik csak el, nyitott ajtónál pedig nem érdemes vele próbálkozni, mert esélytelen.

Egy másik kérdésemnél, a #37-es válaszomban további részletek derülnek ki:

https://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__haztar..

2020. dec. 30. 21:06
 23/24 anonim ***** válasza:

Újabb ötletem van :-) Írtad, hogy kifestetted a lakást és kb. ekkor változott meg minden: a lakás kiszáradt, a hőérzeted lecsökkent. Mivel volt korábban "kifestve" a fal és milyen színűre?

Például, a meszelt fehér fal nagyon világos és nemcsak a látható fényben, de még az infravörös tartományban is jól visszaveri a sugarakat. Ha eredetileg ilyesmivel volt festve a fal, akkor elképzelhető, hogy azért érezted a szobát melegebbnek, mert mindenhonnan pattogott rád és a bútorokra és a hőmérőkre a klíma által kibocsátott infra.

Ez egyben arra is magyarázatot adhat, hogy miért penészedett könnyen a fal: egyszerűen, maga a fal kevésbé melegedett át, hiszen az infravörös sugárzást nem nyelte el. Emiatt alacsonyabb volt a hőmérséklete, a sarkokban akár annyira, hogy időnként kicsapódott a pára is.

Ha ezek után lefestetted a falat diszperzittel, mondjuk vajszínűre (de nem kell feltétlen vajszín, akár a mattfehérre is igaz lehet), az új festék jobban elnyelheti az infravörös sugárzást. Emiatt rád és a hőmérőkre kevesebb sugárzás pattan, alacsonyabbnak érzed a hőmérsékletet (hiszen a felszíned és a bútorok, hőmérők felszíne tényleg hűvösebb). Viszont, most már melegebbek a falak és ezért nem csapódik ki a pára, nem penészednek.

2021. febr. 7. 18:44
 24/24 A kérdező kommentje:

Diszperzittel volt kifestve pár éve, de a több réteg zöld nem fogta be a falat, foltos lett, így higítva lett a festék és világosabbra lett festve a szoba, így lett egyenletes a szín.

Tavaly ugyanilyen márkájú diszperzit festékkel higítás nélkül szürke színűre festettem a falat, már egy rétegben is, de két rétegben takart mindenhol rendesen.

Nem olyan mértékben, de most is penészedik a fal (sarkok).

A klíma nem sugározva adja le a hőt, hanem a levegőt melegíti fel. Valamint még ott a probléma, hogy hűtésnél is jóval gyengébb mindkét klíma, pedig egy elméleted szerint hűvösebb szobát könnyebb lenne lehűteniük, de a hűtéssel is szenvednek, csak kisebb mértékben. Kisebb hőfokkülönbséget kell csinálniuk, ezt könnyebben megteszik.

Festés után a nyár további részében a hűtésnél nem volt semmi gond, a fűtés is rendben volt. Pár hónapra rá történt valami, ami kb. pont egyidőbe esett egy klíma beltéri áthelyezéssel, ezért gondoltam a klíma hibájára. Gyakorlatilag már csak az áram maradt, illetve a fal színe/festése, mint hibaforrás, minden mást kizártam. Pár mmm plusz festégréteg a falon pedig szerintem nem tud ennyit változtatni. Az áram milyenségére pedig nem olyan érzékeny egy klíma vagy egy hősugárzó, mint pl. egy gázkazán a gáz minőségére.

2021. febr. 23. 20:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!