Elnézést a buta kérdésert, ha el van zárva a fagycsap pincebe, de megnyitom a rendszert, akkor előbb akna nyitás óránál vagy a fagycsap?
Mi történik fordított esetben? Nem jutna fagycsapon túl a víz?
Mi van ha óránál megnyitom aztán utána fagycsapot? Értelemszeruen ha kertre menőn is van külön fagycsap akkor az maradhat zárva igaz? Hogy kerti vezeték ne kerüljön nyomás alá nem fagy el.
Kétszer is nekifutottam, de nem értem, mit szeretnél.
A névelőkre miért haragszol?
Így van, először a vízóránál, utána a pincében.
A kerti csaphoz vezetőt ne nyisd ki.
Elzárás fordítva, először a pince, utána a vízóra.
Ne segíts, megpróbálom kitalálni, hogy miről van szó.
Bejön az udvarra a víz. Egy aknában van a vízóra meg egy szelep. Onnan ez elágazik a ház felé és a kerti csap felé. A pincében és a kerti csap alatt is van fagycsap. Nyertem?
Azt tudni kell, hogy a fagycsap hogyan működik. Két állása van. Az egyik állásban egy ugyanolyan szelepnek minősül, mint egy sima nyitott szelep, csak átfolyik rajta a víz. A másik állásban a hálózat felé lezár, mint egy rendes szelep, a másik irányból viszont lehetővé teszi a víz kifolyását, az oda lejtő csövekből. Ez a másik irány a ház, ill. a kerti csap felmenő része.
Tehát a fagycsapokig mindenképpen nyomás alatt van a cső. (Kivéve, ha elszivárgott valamennyi víz a vízóránál lévő csap utáni részből.) A kerti csap esetén tehát el tud fagyni a fagycsap előtti rész, meg maga a fagycsap, ha nincs szigetelve, vagy nincs elég mélyen. De ha nyomás van benne, az nehezíti az elfagyást, mert nyomás alatt a víz nem 0 fokon fagy meg, hanem 1-2 fokkal hidegebb kell neki. Összességében, a vascsövet csak úgy -4-5 körül repeszti szét a jég, ha jól tudom.
A ház esetében teljesen mindegy, hogy melyiket nyitod meg előbb. A lényeg, hogy másodiknak azt nyisd, amelyiket lassan lehet nyitni. Mivel levegős a rendszer, ezért az a helyes, ha a másodikként megnyitott szelepet csak résnyire nyitott először, és a rendszert nagyon lassan engeded megtelni vízzel, hogy ne egy ütés érje (vízkalapács), mert az akár szét is nyomhat valami régi bekötőcsövet, mondjuk, a WC-nél.
Köszönöm. Igen harmadik, nyertél :)
Lassan engedjük, és kerti csapot úgy hagyom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!