Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Fatüzelésű öntött vas kályháná...

Fatüzelésű öntött vas kályhánál mi okozhatja ezt?

Figyelt kérdés
Begyújtáskor füst a kis légréseken át a helyiségbe szivárgott vissza, pedig a kémény meg lett nézetve. Elvileg nincs benne akadály. Eddig nem volt ilyen, bár a kéményt sem látom füstölni. 4-5 alkalommal gyújtottam be eddig, nagyobb gond nem volt, szépen fűtött. Mikor ez a füst visszaszivárgás történt, egy nagyon nyirkos darab is belekerült a gyújtósba. Azonnal kioltottam a tüzet, nem gyújtottam be végül. Életemben először használok kályhát, nem igazán értek hozzá. Mi a teendő, vagy ez normális? Mintha nem indult volna meg felfelé a légáramlat, mint máskor. Vagy nem tudom.
2019. okt. 13. 13:02
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Amikor a kémény hideg,nagyon lassú a fűst felfelé áramlása is .

Begyújtáskor használj olyan tüzelő anyagot,aminek ilyenkor nagy lángja van . Száraz,vékony fákat .Ebből nem olyan sok kell alkalmanként,mert ahogy a fűst kiér a kéményen,a húzat kezd is jól működni .

Az akác fának nem is olyan durva a füstje .

Ha már meleg a kémény is,a nedvesebb fák füstjét is elszívja .

2019. okt. 13. 14:46
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Azért nézd meg a kályhát, hogy az elzáró gomb/nyelv nem csukódott e be! Minden kályha úgy működik, hogy van rajta valami nyílás begyújtáshoz, utána meg el kell zárni amikor parázs van.

Lehet neked ez az elzáró nem lett kinyitva begyújtás előtt.

2019. okt. 13. 15:27
 3/11 A kérdező kommentje:
Ez az, ami alul van? Van két nyílás fent, illetve egy alul. Az lehet a begyújtós nyílás? Bocsi tényleg, ha hülyeségeket kérdezek.
2019. okt. 13. 15:46
 4/11 A kérdező kommentje:
Illetve van egy retesz a hamutálca alatt is. Szóval összesen négy helyen lehet ezt a kályhát nyitni, csukni. Remélem, érthetően magyarázom :)
2019. okt. 13. 15:49
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Begyújtáskor mind a négynek nyitva kell lennie!

Aztán amikor már jó ideje javában lobogva ég a fa, akkor lehet fokozatosan részben vagy egészben becsukni őket, hogy ne lobbanjon el a fa olyan gyorsan, de ez majd ki fogod tapasztalni.

Én az utolsót is csak 3/4-ig zárom el, nekem ez vált be (Egy német kandallóm van)

A lényeg, hogy begyújtáskor legyenek nyitva!

2019. okt. 13. 16:00
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Azt is nézd meg, ha nem ismered a kályhát, hogy nem zárható e a füstcsöve?

Egy kis kallantyú van ilyenkor a csövön, gyakran a könyökcsövön, amivel vagy nyitva van a kémény felé, vagy zárva. Ha elmozdult valamiért, akkor lehet, hogy se nyitva, se zárva nincs, csak "félárbócon", ami okozhat visszaáramlást, ahogy a zárva állapot is, de utóbbi esetben akkor eddig sem tudtál volna begyújtani.

Így néz ki:

[link]

És még eszembe jutott, hogy akkor is füstölhet, ha nagyon megpakolod és a fa magasabban van benne, mint a kályha kémény felé kivezető lyuka.

2019. okt. 13. 18:02
 7/11 anonim ***** válasza:
Begyújtáskor nem árt résnyire megnyitni egy közeli ablakot vagy ajtót, és amíg nagy láng van, úgy is hagyni. Főleg ha hiperszuper nyílászárók vannak.
2019. okt. 14. 03:58
 8/11 A kérdező kommentje:
Mindenkinek nagyon köszi a válaszokat :) sokat segítettetek :)
2019. okt. 15. 22:00
 9/11 A kérdező kommentje:
2 napja megint használom a kályhát, csodálatos :) tök érdekes, hogy mennyire megszerettem, pedig elég macerás a távfűtéshez képest :) nagyon alaposan kitakarítottam, a tisztító nyíláson keresztül. Illetve raktam fel ilyen elemes szén-monoxid érzékelőkett, a modern nyílászátókat meg résnyire kinyitottam pár helyiségben. Amint lehet, régi típusú fakeretes ablakokat teszek fel, mert ez a műanyagos megoldás sem nyáron, sem pedig télen nem vált be nekem.
2019. okt. 30. 21:06
 10/11 anonim ***** válasza:
Egy hőcserélős, szűrt levegős szellőző jobb lehet, és elvileg összeollózható nem házgyárba szánt elemekből jóval olcsóbban.
2019. okt. 31. 05:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!