Fokföldi ibolyámat hogyan vehetném rá, hogy virágozzon?
Gyönyörű szép egészségesek a levelei, tavasszal átültettem, tápoldatozni is szoktam, de már kb. 2 éve nem virágzik.
Vagy csak egyszerűen kifogtam egy rossz fajtát/példányt?

És ez az "ugyanott" hol van? Ablak elé tedd, ott nem lehet beszüntetni a virágzást. Még északi ablak előtt is virágzik, ha minden egyéb is klappol.
Az átültetés nem járt, ugye, a talaj és a gyökerek eltávolításával? Mert az eléggé megviseli.
Negyedévenkénti tápoldatozás nincs eltúlozva, esetleg az lehet, hogy nem jó, nitrogéntúlsúlyos a tápoldat, ami a levelek fejlődését segíti, nem a virágzást. Kálium pedig nagyon kevés van benne. Nézd meg az összetételt, és szükség esetén válts. (De a legfőbb tippem a sötét hely, több méterre az ablaktól.)
Az ugyanott, az egy méterre az ablaktól, keleti fekvésű dupla erkélyajtó előtti asztalon.
Egybe maradt a föld és a gyökér is, egyáltalán nem viselte meg az átültetés, ráadást az tavasszal csináltam, virágozni meg legalább már két éve nem akar. Pedig egyébként nagyon szép lenne, lila szirom fehér foltokkal.
Mindenképpen fogok tápot váltani és még közelebb rakom a nyílászáróhoz (kerülve a tűző napot).
Köszönöm szépen neked is a válaszod.

A nitrogénbőség akadályozza a virágzást. Ezt vond meg tőle egy kicsit, de ne teljesen. Kálium és foszfor pedig segíti a virágzást, de - ugyebár - jóból is megárt a sok és erre nagyon vigyázz, nehogy túladagold!
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!