Jácinttal, ha elvirágzott, mit kell tenni, ha azt szeretném, cserépben jövőre is virágozzon?
Nem kell levágni a virágokat, mert a vastag levélnyélből is tud energiát visszanyerni. És nem szükséges kivenni a cserépből a tároláshoz, jobb neki a földben.
De a jövő évi virágzásra az esély igencsak közelít a nullához.
Most kellene felhizlalni a hagymát, de ehhez lakásban nem megfelelőek a körülmények.
Ha van erkélyed vagy kerted, akkor a jövő heti fagyok után kiteheted, öntözgesd normál mértékben, és persze tápoldatozd, hátha pár virágfejre képes lesz jövőre.
Ezek a boltban virággal kapható jácintok speciális fajtájúak, és rettenetesen tele vannak nyomatva műtrágyával, ezért nincs sok esélye az embernek otthon.
Hát most nem tudom akkor kinek higgyek, mert rákerestem direkt kb. ezek a változatok vannak:
1. maradjon a földben. A öntözve B öntözés nélkül
2. ne maradjon a földben szárazon magában tárolni augusztus végéig, utána A kertbe B vissza a cserépbe (?)
És ezért tettem fel a kérdést, mert nem tudom melyik a jó.
Ez részben igaz, viszont annak gyakorlatilag nulla az esélye, hogy lakásban magot neveljen. A virágfejek leszáradnak, és marad a virágszár, amiből majd vissza tud szívni energiát (tápanyagot).
Az is igaz, hogy a jövő évi virágzáshoz már semmi tápanyag nem marad a cserépben, de itt nem erről van szó, hanem a nyári tárolás alatti kivételről vagy nem kivételről.
Ha kiveszi az ember, akkor a hagyma egy teljesen száraz környezetbe kerül, nedvességet (így energiát) veszít, mert a külső hagymalevél leszáradhat. Viszont a cserépben lévő föld az esősebb időszakokban némi párát köt meg (higroszkópossága miatt), így a hagyma egy kissé (nem nagyon) párás környezetben nyaral, kevés saját nedvességet veszítve. Akár még önteni is lehet rá némi vizet, mert a kertben hagyva is éri néha az eső, ez neki a természetes.
Ha túl korán szedjük ki, amikor még a gyökerek nem száradtak le, akkor azok leszakadnak, és a bennük lévő tápanyagok is elvesznek.
A levelek leszáradásáig természetesen hűvös, világos környezetben kell tartani, és öntözni, tápoldatozni, ez vitán felüli. A jövő évi virágzást a hagyma nevelésével tudod megalapozni. (Természetesen, szép virágra nincs semmi esélyed, mert a szobai tartás eleve kikészíti a növényt. Jó esetben lesz rajta 3-4 virágfej.)
Mindenképpen szeptemberben kell kertbe ki- vagy cserépbe új földbe ültetni, cserép esetén öntözni és fűtetlen helyen tartani a tél folyamán, virágoztatásig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!