Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Most mindenhol téma ez a...

Most mindenhol téma ez a műanyagmentes hónap. Nem hülyeség ez?

Figyelt kérdés
Miért lenne jó műanyagmentesen? Műanyag helyett a papír, fa vagy bármi más nem rosszabb? szerintem a műanyag, ha újrahasznosítják még jobb is? Nem tudom, de elsőre nem látom, miért lenne rosszabb. A nagy baj az, hogy sokan eldobják, és az eldobott papír lebomlik, de az eldobott műanyag nem. Valójában a megoldás az lenne, ha szelektíven gyűjtené mindenki 100%-ban és akko rnem lenne baj. Rosszul gondolom?

2019. aug. 1. 15:09
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

"Az megvan, hogy a műanyag "kicsit" később bomlik majd le, mint a fa és a papír? Hogy "kicsit" rosszabbul újrahasznosítható, mint a fémek? A műanyagok nagy része nem újrahasznosítható."

Bocsánat én erről nem tudtam. Nekem ez új. Tényleg nem mindegyik hasznosítható újra? Én úgy tudtam az egészet együtt és újra tudják hasznosítani. Ha szelektíven gyűjtenénk, akkor 100%-ban. Adnál hivatkozást? Te azt mondod, csak a PET újrahasznosítható? Vagy azt mondod még az se 100%-ban?

2019. aug. 1. 18:22
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Sok műanyag nem újrahasznosítható, vagy csak elméletben az, a gyakorlatban senki nem bajlódik vele. Gondolj csak a fogkefékre, nylonharisnyára, CD/DVD-k, PVC (ami helyből a második-harmadik leggyakoribb műanyagféle) és társaik.

További probléma, hogy oké, gyűjtjük lelkiismeretesen a műanyagot otthon szelektíven, és kirakjuk a ház elé, vagy elvisszük a szelektívszigetre. Ez után még bármi történhet. Pl társasházban könnyen lehet, hogy egy lakó bedob egy zsák kommunális szemetet a szelektív gyűjtőbe - máris nem fogják elvinni az újrahasznosító üzembe az egész tárolónyi műanyagot, hanem megy a kommunálisba.

Ehhez jön még az, hogy a "jól újrahasznosítható" műanyagok is problémásak, pl gyűjtöd a PET palackokat, el is viszik, be is kerül az üzembe, eddig jó. Na de itt jön az, hogy egyrészt lehetetlen a műanyaggal az, ami fémnél jól működik: hiába csinálnak a régi flakonokból granulátumot, nem lehet csak abból új flakont készíteni. Jelenleg ha jól tudom, durván 20% környékén van a "használt" műanyag aránya azokban a flakonokban, amiket újrahasznosítottként hirdetnek. Ezt még lehet növelni a technológia fejlesztésével, de elméletileg is lehetetlen a 100%-osan újrahasznosított anyagból készült flakon csak úgy, a sorozatgyártott piacon. Bónusz, hogy sok cég nem is hajlandó megvenni és használni az újraműanyagot, mert sokkal drágább belőle flakont vagy akármit készíteni, mint új műanyagból..

Nehezíti továbbá a dolgot a jó öreg emberi butaság: sokan nem tudják, mit dobhatnak a szelektívbe és mit nem, illetve hogy ami oda való, az melyik tárolóba... vagy lsd fent, aki bedobja a vegyes szemetét a szelektívbe... vagy szennyezetten, vegyszeresen, zsírosan dobja a gyűjtőbe... vagy tele levegővel, így maga az elszállítás nagyon-nagyon nem hatékony. Elkeserítő, amit az alább linkelt cikkben olvasni: "A az utcai szelektív kukákból begyűjtött hulladék 35 százaléka PET-palack, 20 százaléka egyéb hasznosítható műanyag és fém (HDPE flakon, etilén fólia, aludoboz és konzervdoboz). 45 százalékot tesz ki a szemét szemete, vagyis az anyagában nem hasznosítható műanyag és egyéb hulladék. Ez utóbbiak mennek az égetőműbe vagy a kommunális hulladéklerakóba."

Itt egy lista a különböző műanyagfajtákról, szomorúan sok csak egyszerűen hulladékudvarban leadható: [link]

Itt egy cikk, hogy hogyan is néz ki a gyakorlatban a szelektív hulladék gyűjtése és kezelése, szomorú számokkal: [link]

2019. aug. 2. 08:34
 13/14 A kérdező kommentje:

"sokan nem tudják, mit dobhatnak a szelektívbe és mit nem, illetve hogy ami oda való, az melyik tárolóba... vagy lsd fent, aki bedobja a vegyes szemetét a szelektívbe... vagy szennyezetten"

1) Szennyezéssel kapcsolatban jó lenne tisztába tenni a dolgokat. Lehet, hogy rosszul tudom, de a józan paraszti eszem is ezt mondatja velem, és egyszer egy fentartható fejlődéssel foglalkozó fizikus mondta nekem az alábbit, amit én is így gondolok. Az renben van, hogy a műanyag joghurtos flakonokból és egyebekből a maradékot kiöntjük és picit ellögyböljük, de szerintem nem kell túlzásba vinni és nem kell kitisztítani. Lehet hogy a cégnek olcsóbb lenne, ha tisztább lenne, de tudtommal erős vegyszerekkel fogják kezelni így is úgy is, és energia és kölcséghatékonyabb, ha ők csinálják egységesen és egyben, mintha mindenki otthon mosogatószeres vízzel kimos mindent jó alaposan. (És akkor ráadásul ki tudja mi történik vele). De nyitott vagyok a vitára, kérem írjátok le ti mit tudtok erről.

2) Egyszer egy vidéki feldolgozóüzemről láttam videót, amin nagyon csodálkoztam. Ha nem átverés volt, akkor ott mindent szépen egyesével átválogattak. Megpróbálom megkeresni az a televíziós dokumentumriportot.

2019. aug. 2. 11:25
 14/14 anonim ***** válasza:

Több gondolat is megfogalmazódott bennem a kérdés és a válaszok kapcsán is.

Nem értem, mi a baj azzal, ha valaki trendből csinálja a műanyagmentes hónapot. Ha valaki csak évente egy hónapon át egyáltalán nem termel szemetet, akár trendből teszi ezt, akár tudatosságból, mindenképp hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb szemét legyen a földön. Ha pedig akár egy valaki is van, aki trendből kezdi csinálni, de aztán utánanéz a témának és elkezdi a mindennapjaiba is beépíteni a dolgot, akkor már megéri hirdetni a műanyagmentes hónapot. Miért baj az, ha valami jóból csinálunk trendet? Miből kéne akkor trendet csinálni, ha nem a jó dolgokból?

Valaki írta a vászonszatyrot, amit egy életen át kellene használni, hogy tényleg környezetbarát legyen. Ez így önmagában igaz, ha újonnan veszed meg a külön erre a célra gyártott szatyrokat. Viszont sokan, akik tényleg tudatosan "zölden" élnek, nem boltban veszik meg ezeket, hanem használt ruhákat, ágyneműt meg ilyeneket alakítanak át szatyorrá. Így már azért jóval környezetbarátabb.

A műanyagot egyébként nem lehet végtelenszer újrahasznosítani, mert erősen romlik a minősége újrahasznosításkor, ellenben az olyan anyagokkal, mint pl. alumínium, üveg stb. Ráadásul a műanyag újrahasznosítása nagyon energiaigényes is.

Hogy mennyire kell kitisztítani a joghurtos dobozt, azt nagyon egyszerű megállapítani. Említetted azt a videót, amiben egyesével átválogatták a dolgozók a szemetet. Nos, képzeld el, hogy a videóban látott szeméttelepen dolgozol, és neked kell szétválogatnod a műanyag szemetet! Minek örülnél jobban, ha ki lenne tisztítva rendesen, vagy ha ott maradna benne az undorító romlott joghurt szaga, mert épp csak úgy-ahogy kiöblítették?

2020. máj. 31. 16:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!