Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Egy max.25W-os olvasólámpa...

Egy max.25W-os olvasólámpa "befogad" egy energiatakarékos 8W-os izzót, melynek 60W a fényereje?

Figyelt kérdés

Úgy értem a régi világban egyszerű volt a villanykörtével, mert rá volt írja, hogy 25W és akkor csak az ment bele.

De például kevésnek gondolom a 25W fényerőt, ezért szeretném belerakni azt, ami 60W-osan fényes, de csak 8W igazából.

Én csak egy lány vagyok és nem értek hozzá, de néhány izzó eléggé melegszik, tehát hogy ilyenkor egy kis olvasólámpára nem azért is írják rá, hogy 25W mert a foglalat meg a búra akkora melegedést képes csak elviselni?

Vagy egyszerűen vegyek mindig olyat, ami nem melegszik, és így gyakorlatilag kinyílik a világ, mert bármilyen lámpába, meg csillárra rakhatok 8W-os izzókat? Nem kell semmivel foglalkozni, lényeg, hogy a 8W kevesebb a 25W-nál, tehát megengedett, így mehet bele nyugodtan.

Nekem így tűnik logikusnak, de hogy például ilyen elég régi fürdőszoba polcba be van építve lámpa, és azon 2 izzó van, oda is 25 W van írva, és nem mertem eddig 60W tudású energiatakarékos izzót belerakni mert féltem, hogy elromlik, túlterhelem.

Fiúk légyszi ne szóljatok le :) Tudom hülyét kérdeztem :)

2018. júl. 9. 12:55
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

CSAK azt kell figyelembe venni, hogy mennyi a fogyasztása, a "tudása" lényegtelen, azaz a 8 W-os izzót símán beteheted. Ugyanis az, hogy 60W-osnak megfelel, az nem a fogyasztásra, hanem a fényeröre vonatkozik, ezért ez nem számít.

(És én is lány vagyok - szóval inkább kicsit nézz utána a témának, nem annyira bonyolult)

2018. júl. 9. 13:14
 2/6 kovpet ***** válasza:
100%

Igen, a melegedés (disszipáció) számít, az meg kb arányos a felvett teljesítménnyel, tehát beteheted a 8 wattost. A kibocsátott fényt Lumenben mérik, az is rá van írva a dobozra, az alapján kb össze tudod hasonlítani, a hagyományos 60-as izzó kb 800lm-t tudott.

A színhőmérséklet is számít, de ez rajtad múlik, hogy mit szeretsz. Műhelybe és irodába jobb a hideg fény, nappaliba sokan a meleget szeretjük jobban, de ez tényleg ízlés dolga.

2018. júl. 9. 13:31
 3/6 A kérdező kommentje:

Közben egy másik kérdésem, hogy láttam egy tudományos műsorban, ahol a hagyományos izzónál egyértelműen kijelentették, hogyha tudja az ember, hogy 10 másodpercre megy ki a szobából, akkor egyáltalán nem praktikus lekapcsolni, mert többet fogyaszt a mindig újra felkapcsolgatásoknál, mintha egységesen végig világított volna.

Na most engem folyamatosan leszidnak, hogy miért nem kapcsolom le magam után a villanyt, mert valóban van néhány normál izzónk is vagy LED izzó.

Egyrészt örülnék, ha valaki ezt pontosan meg tudná nekem mondani mert nagyon zavar, hogy elvileg nekem van igazam.

Másrészt ezért is akarom a saját szobámban energiatakarékosra kicserélni a csillárban, és akkor már komolyan hagyjon békén az az kedves rokonom, hogy beszól folyton.

Ezeknél az új izzóknál, még mindig számolni kell ezzel a plusz energia felhasználással, ha újra le-fel kapcsolgatnám?

Ha nem, akkor én szívesen lekapcsolom folyton, de ha ezeknél is, akkor meg gondolom ugyanott vagyok, ha le-fel kapcsolgatom, vagy ha szimplán égve hagyom, tehát az alacsony fogyasztás miatt egész egyszerűen felesleges ilyennel foglalkozni, hogy fél percre akkor most le lett kapcsolva a villany, vagy nem...

2018. júl. 9. 14:23
 4/6 kovpet ***** válasza:
Pár percre nincs értelme kapcsolgatni. Ha mondjuk fél órára mész ki, akkor már érdemes lekapcsolni. De olyan minimális összegekről van szó, hogy ezért kár egymást piszkálni.
2018. júl. 9. 14:29
 5/6 anonim ***** válasza:

A fènycsövek ès a takarèkos izzók(felcsavart fènycső)t nem jó kapcsolgatni, mert csökken az èlettartalmuk. A sima ès led izzóknál nem játszik szerepet.

Ezèrt van a kapcsolgatom-nem kapcsolom.

Amit írsz, hogy bekapcsoláskor többet fogyaszt, az minden villamos berendezèsre èrvènyes. A háztartási berendezèseknèl ez olyan minimális, hogy èvek alatt sem veszed èszre a számlán.

2018. júl. 9. 14:44
 6/6 anonim ***** válasza:

Az olvasólámpa befogadóképessége nem a teljesítménytől függ, hanem a foglalattól!

Ez a szabvány szerinti Edison-menet és jele E27 vagy E14.

A teljesítmény valójában a hőfejlődésre vonatkozik.

Ha a lámpa burkolata műanyag, ill. a foglalat is műanyag, oda nem szabad nagy teljesítményű izzót betekerni az olvadás veszélye végett.

Kompakt fénycsőt betekerhetsz, mert 8W<25W, így a kibocsájtott hőteljesítmény megengedhető.

Az más kérdés, hogy a kompakt csőnek idióta alakja van, és túl fog nyúlni a búrán. Ha ez egy asztali olvasólámpa, szerintem mindenképp zavaró.

A kibocsátott fény színéről (frekvenciájáról) nem is beszélve...

2018. júl. 9. 14:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!