Lakható lenne egy ilyen házikó?
Elvi a kérdés, de érdekelne.
Ha veszek egy kisebb, 30-50m2 faházat/mobilházat/lakókonténert, vagy egy lakókocsit, azt körberakom szalmabálákkal, majd OSB lappal, az mennyire hőszigetel? Mennyire lenne állandóan lakható?
S mennyiből lehetne kihozni?
Nagyon olcsó módszert szeretnék találni.
Legolcsóbb de jólbevállt módszerek, a földház, szupervályog, és a jurta.
Fiatal koromban én laktam 3 évet jurtában, vagy egyfajta romantikája azt meg kell hagyni...
Amúgy lakni mindenben lehet (amíg nem megyünk belebolyan kérdésekbe, hogy szabályos e)
Én mijor majdnem utcára kerültem az utolsó pénzemből vettem egy telket székesfehérváron 1.100.000ért, rajta egy 10nm-s fa sufnival és abban laktam majdnem 2 évet mire talpra álltam... bárhol, bármiben lehet lakni, kérdés mennyi kompromisszumot vagy hajlandó meghozni...
Amúgy ha újra fiatal lennék, és hasonlóban gondolkodnék, én erdő közelében építenék szupervályogból, és rakétakályhával fűteném.
Gondolj arra, hogyha a szalmabála és a házikó között csak egy centis rés is van, akkor oda bejut a hideg levegő, és semmit sem ér a hőszigetelő réteg. Tehát gyakorlatilag oda kéne ragasztanod, vagy préselned a falhoz a szalmaréteget.
Ja, és a szalma iszonyúan tűzveszélyes!
Mondok ennél jobbat: faház (vagy lakókonténer), rajta 10-15 cm vastag hungarocell és lemezborítás (hogy védje a szigetelést). Persze mással is szigetelhetsz: kőzetgyapot, purhab stb.
Számíts arra, hogy hiába a jó hőszigetelés, nyáron nagyon átforrósodik, ezért - ha lakni akarsz benne - klíma sem árt. Ha csak nyaralónak, zártkertbe házikónak használod, akkor persze nem kell.
Vigyázz arra, hogy a lakóingatlan, még egy faház is csak a megfelelő szabályok betartásával épülhet (pl. meg kell terveztetni, ÉTDR-be fel kell tölteni, megépítése után be kell jelenteni). Ez még egy odébb tolható mobilháznál is igaz. Ha tárolónak nevezed, akkor egy mérethatárig nem bejelentésköteles, de bizonyos szabályokat akkor is be kell tartani (ingatlan határától, más épülettől való távolság stb.)
TUDOM, h a levegő szigetel elsősorban. A szalma, ugye, üreges...
Azt hallottam, h 300m2 alatt már nem kell engedélyt kérni, csak bejelenteni. Talán nyár óta...
Bármi jó lenne, a gond, h csak Bp 50kmes körzetében, s lehetőleg vonattal a Nyugatiba...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!