Fenyőfa törzséből vágott szeletet ki lehet szárítani lehetőleg repedésmentesen?
Kidőlt egy lucfenyőfánk, a törzsénél kb. 25 cm átmérőjű. Vágtam belőle egy 5 cm vastag szeletet, szeretném emlékbe eltenni úgy, hogy lehetőleg ne nagyon repedjen meg.
Két napja dőlt ki a fa, ma vágtam el, úgyhogy még gyakorlatilag frissnek tekinthető.
Tudnátok segíteni, mit kell vele tennem?
Előre is köszönöm!
Szerintem arra figyelj, hogy ne szárítsd ki túl gyorsan.
Mivel ha gyorsan csökken a nedvességtartama akkor repedezik meg.
Létezik egyébkén repedésgátló anyag is, amit rákenhetsz, az csökkenti az lassítja a száradást, vagy repedésgátló lemez (nem biztos, hogy ez a rendes neve) is, ha csak az egyik oldala fog látszani.
Azt tudod még tenni, hogy a a két végén a bütüjét lekened (leviaszolod) valamilyen festékkel. Ezáltal csak "lapra" tud száradni.
Meggátolja hogy a végein az egyenlőtlen nedvességtartalom miatt berepedjen.
Egyenlőre be se vidd száraz, meleg helyre, hagyd az udvaron fedett helyen. Jövő ősszel tedd el fűtetlen helyre.
Azt szokták "mondani", hogy amilyen vastag a palló annyi évig kell a felhasználás előtt "szárítani".
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!