Csengő kapcsolóhoz nem javasolják kivinni a 230 voltot. Érthető. Biztonság. Viszont a világítás kapcsoló - ugyanúgy IP44 -es mint a csengő kapcsolója - épp úgy kültéren van, teljesen szabályos?
Megfelelő védettséggel megoldható. Van védettebb IP56, ha a hely megkívánja.
Egy trafó induktív fogyasztó, másképp viselkedik mint egy ohmikus; ez váltakozó áramú kör. talán ezek miatt nem javasolják.
Ha jól tudom kültérre is a nulla vezeték van .Nem gondolom hogy ez a kapcsolón múlik .
A csengő sincs áram alatt állandóan .
Igen én is úgy tudom, hogy csengőnél a nullát viszik a kapcsolóra, bár nyilván a fogyasztón keresztül ott a fázis.
Én csak a logikát nem értem, ha a világítást felkapcsolhatom kültéren egy IP44 -es kapcsolóval, akkor becsengetni mért nem lehet (szabadna) egy ugyanolyan védettségű csengő kapcsolóval?
Mivel induktív fogyasztót kapcsolsz (váltóáram!), és megszakításkor nagyfeszültség keletkezik. A nagyobb veszéj ez, mivel itt nem 230V keletkezik, hanem annál sokkal több. Lásd, az autók gyújtótekercse és gyújtógyertya is így működik.
Ebből kifolyólag ilyenkor a kisebb feszültségű oldalt szokás kapcsolni, nem a 230V-ot
Mint írtad hiába a nullát viszed ki másik felén ott a fázis a kapcsolónak (max egy kicsit kevesebb). Táhát nem változott semmi.
Ebből kifolyólag a kisebb feszt kapcsoljuk ilyenkor, nem a nagyobbat.
A kapucsengővel az a gond, hogy a kerten át kell kivezetni. A kertben előbb utóbb valamikor valaki ásni kapálni fog. Így olcsóbb a törpefeszültséget kivinni mint hülyebiztosra páncélozni a vezetéket. Míg a világítás áramkörei leggyakrabban az épület falazatán fut.
Tehát kiviheted a kisfeszültséget a kapuhoz, de védőcsőbe húzd a kábelt. A védőcső fölé tegyél egy sor km. téglát. Aztán mehet fel az IP44-es csengőnyomó.
Ja, nem úgy gondoltam, hogy a csengőtrafó primer körét fogom kapcsolgatni. Akkor már tényleg kivezethetném a 12, vagy 24 voltot...
Szóval úgy gondoltam, hogy veszek sínre szerelhető 230V -os csengőt, annak nem kell külön csengőtrafó.
Nem hiszem, hogy valaki kapálni fog a járda alatt a szegélyek mellett a betonban ahol a gégecső fut. Megtörténhet, de biztosan meglepődnék.
Az is szabály, hogy az IP44 -es kapcsolónak mit kell tudni, tehát kültéren alkalmazható.
Ha a világítást kapcsolom fel az is kültéren van akkor jó, ha csengőt hoz működésbe akkor elviekben nem. Én alapvetően csengőtrafóban gondolkoztam, de a villanyszerelők meg azt mondják hagyjam a fenébe, kössem be a 230 V -ost, ha egyszer a kapcsoló úgyis kültéri.
Azért nem lenne rossz, mert több helyen is szólnia kellene, szóval az alap csengőtranszformátoroknál amit villanyszerelő boltokban árulnak mindenütt erősebb kell, ami nyilván drágább is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!