1/4 anonim válasza:
Ahhoz hogy ívet tudjál fogni, egy pillanatra oda kell érinteni a wolfram elektróda hegyét a munkadarabhoz, majd finom mozdulattal el kell húzni, a stabil ív távolságba. Ezért hívják "koppintósnak". Amikor a wolfram hegye hozzáér a munkadarabhoz, egy picit beég az elektróda hegye a munkadarabba. Ez egyrészt szennyezi a varratot (röntgen alá nem jó), másrészt leég az elektróda hegye (gyorsan kopik). Ezért találták ki a HF (nagyfrekvenciás) gyújtást, amit elektronika vezérel. Ekkor elég csak megközelíteni a munkadarabot, és érintés nélkül begyújt az ív. Aztán ezt még lehet mindenféle trükkel ragozni, hogy tökéletes legyen a varrat (felfutás, lefutás, pulzálás, kráterkitöltés, stb.) Általánosságban elmondható, hogy a "koppintós" gépek csak mellékesen, korlátozottan tudnak awizni,az argont is kézzel kell adagolni, általában a fő funkciójuk a bevonatos elektróda hegesztés, addig a HF-es gépek speciálisan awizásra lettek készítve. Az áruk is tükrözi a minőségbeli különbséget. Háztájiban,ha nem kell sokat awizni, akkor a koppintós is megjárja, tanulni is azzal lehet igazán. Én évekig azzal dolgoztam, aztán rászabadultam egy komoly HF-es masinára, úgy rátapadtam, hogy le se tudtak szedni róla. Az első adandó alkalommal beszereztem egyet, azóta azzal tolom.
2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ.
2017. ápr. 5. 22:16
3/4 anonim válasza:
Igen ahogy az első írja,.. azt kiegészíteném.
A pisztolyon lévő gomb nyomására nagy frekis szikra indul ki Kb mint a (gyújtógyertya) és érintés nélkül kialakul az ív így megóvva a wolfram precíz hegyét(ez nagyon fontos paraméter!)
A HF gyújtásnak a "veszélye" hogy 1 nagyon kényes berendezés esetén ,annak computerét esetlegesen károsíthatja(sőt ki is nyírhatja) ez a HF szikra, pl 1 fedélzeti számítógép az autóban, vagy orvosi gépben, így a legtöbb hegesztőgépen le is kapcsolható. Ekkor Lift-tig gyújtás van ,azaz emeléses begyújtás van:
A hegy és a munkadarab összekoppintáskor csak 1 apró minimális áram kontaktolódik és ezt érzékelve/késleltetve (0.5-1sec)indítja csak a valódi áramerősséget a hegesztőgép.
4/4 anonim válasza:
AWI hegesztési mód esetén, a hegesztőív a munkadarab, és a wolframelektróda között képződik. A hegesztendő felület, az ív, és az elektróda védelemre szorul a levegő káros hatásával szemben. Ezt a védelmet a hegesztőpisztolyból kiáramló nemesgáz (Argon) biztosítja. Az AWI (TIG) hegesztés kétféleképpen történhet: hozaganyaggal, vagy anélkül. Amikor hozaganyagot használunk, oda kell figyelnünk arra, hogy az megfelelő, és kompatibilis legyen a hegeszteni kívánt munkadarabbal (acél, rozsdamentes acél, alumínium stb.).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!