Kútfúrás házilag működhet?
Oszlopfúróra gondolsz? Az nem jó, mert a fúró ugyan halad lefelé (ha nem köves a talaj), de a föld nem jön fel, 10 centinként kihúzgálni meg nem egyszerű, mikor már 5 méteren vagy...
Én fúrtam kutat magamnak egy kölcsönfúróval, úgy 15 éve.
Egy 50-es forma csődarab, az alján egy oszlopfúrószerű végződés, és az egészen végig (a vágóél alattig) egy félcolos cső, menettel a végén. Hozzá egy keresztben rászorítható fogó.
A fél colos cső végére gyorscsatlakozóval ráment egy fél colos slag a hálózati vízcsapról, közben ketten forgattuk a keresztfogónál fogva (mint az oszlopfúrót). A víz folyamatosan hozta felfelé a sarat. Mikor 1 m alá ért a fél colos cső vége, karmantyúval rátettünk egy újabb darab csövet, arra áttettük a slagot, és mentünk tovább.
Kb. 6 m-ig ment, ott már nem haladt a lefelé, csak kínlódás volt, abba is hagytuk. Szerencsére így is elég volt, azóta talán 2 olyan nyárvégi időszak volt, mikor nem tudtam róla öntözni, mert 15 perc alatt kikapta a vizet a szivattyú.
Az a baj én magaslaton vagyok és még akkor is elbohockodok vele hogyha maga a fúrót összerakni 30-35 ezer forint lenne mert kb 50 méter mélységről van szó....
És kb 15.000 forint/ méter fúrási árakat láttam....
tesóméknak 250.000ft-ért csinálták meg a 82 méteres fúrt kutat, rendesen kibélelve PVC csővel meg minden ami kell.
15 ezer kicsit sok, kell keresni maszek kútfúrót, azt egy hidraulikus géppel egy hétvége alatt megcsinálják.
nagy kérdés a víz magaslaton, mert ha ilyen, akkor talán nem is érdemes nekiállni.
kézi erővel ennyit sohasem fogsz kifúrni, esetleg ásni, de az elég veszélyes. házilag csak addig amíg fent is írták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!