Fűtés szerelés műanyagcsővel valóban lehet saját kezűleg? Láttam már van hasonló kérdés, de nekem most aktuális!
Sajnos a szakemberek pár napos munkáért a havi béremet kérnék szerelési díj címén,ezért bátorkodtam a kérdésemet feltenni!Hátha olvassa valaki és tud segíteni, bátorítani!
24kw os vaillant kazánom van és az alsó szint 80nm tetőtér pedig természetesen kisebb!
Itt szeretnék kialakítani, egyenlőre egy szobát,..de a fűtés alapozását minden helyiségben!!!
Egy fő szálat hozok fel (meg a visszatérő)!
... és fent hogy osszam el 4 helyiségben a köröket, vagy kört? Valóban nem nagy ördöngősség? Házilag neki merjek állni alapozásának, majd a felszerelésének?
Szívesen várok minden építő bejegyzést!
Hát tudod én nem javasolnám.Ide tervezés is kell.Már az eleje sem biztos,mert műanyagcsővel általában csak padlófűtést csinálnak.
Rézcsőnél a cső drága,az idomok nem az alu.nál a cső olcsó viszont a press idomok arany árban vannak.
Aluminium betétes műanyag csőre gondoltam!
Evvel a technikával szerelték az alsó szintet is!
Tudom, hogy kell hozzá roppantó hozzá, meg le kell sorjázni...A csatlakozások viszont nem fognak látszani sehol .sem
(borkolva lessz osb-vel,-könnyűszerkezetes a házam)
csak a radiátorok alatt a sarok szelepek!
Én is magam csináltam kulcsos idomokkal tényleg nem egy nagy ördöngösség, kérdezném milyen vastag csővel mennél fel?
Gondolom 4 helység= 4 radiátor mivel ezek a csövek elég kis átmérőjűek ennyit nem köthetsz egy körre de kettőre szerintem igen, tehát én úgy csinálnám, hogy felmennék egy 26-os csővel és ketté osztanám két húszasra majd a radiátorokhoz 16-os csővel mennék le, de úgy is csinálhatod, hogy két 20-as csővel mész fel, vagy a 26-os csőre raksz egy négyes osztót és minden radiátort külön körre kötsz talán ez lenne a legjobb megoldás. Az osztók általában sokba kerülnek de egyszerűen csinálhatsz egyet az az kettőt néhány T idomból és közcsavarból csak kóc, tömítő paszta és csőfogó kell hozzá. [link] közben találtam ezt az oldalt sok hasznos infót találsz az al-pex cső szereléséről. Szerszámok amit be kell szerezned ha belevágsz: kalibráló (ha kapsz műanyagból 1500-2000ft 16-20-26-os csőhöz egyben), hajlító rugó (ezt minden mértben külön kell megvenned segítségével kisebb ívben lehet hajlítani a csöveket törés nélkül),csővágó (nekem tökéletesen megfelelt a piacon 500FT-ért vet görgős persze ettől van jobb is), és villáskulcs vagy présgép ( ami drága de talán lehet valahol kölcsönözni?).
Sok sikert a munkához, és kíváncsiak vagyunk rá, hogy végül is sikerült e megcsinálnod.
"csinálhatsz egyet az az kettőt néhány T idomból és közcsavarból csak kóc, tömítő paszta és csőfogó kell hozzá."
Illetve akkor már PEX T-idomokból csináld az "osztót" is. SOKKAL kevesebb hibalehetőség, és talán olcsóbb is. PEXből csak 3db T kell, míg menetesből kell 5db menetes-PEX idom.
A földszinten sztem "fésüs" megoldással (3db T sorba) indulnak a kifelemenők...3 kör van,körönként 2 radiátorral!"20-as cső vasagsággal és 16 os a radiátoroknál a rákötés!U.E a visszatérő is.
Sztem fent is kettő kört csinálok!
20as felmenővel utánna T vel elágazni....gondolon az elágatás után mindját 16 is csővel kell folytatni vagy csak az első radiátor után szűkítsem??!!Hmmm..??
A fürdő kicsi helység,..ebből menne át az egyik szobába.
...a második kőr előszoba(kicsi)és a mások szobába megy át!
A radiátorok méretét már tudom, mivel a szakik kiszámolták...de nekem erre nincs 400E forintom+radiátor ára!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget és jól esett a bátorítás...és valóban.. a szaki átnézheti és rákötheti a kazánra!:DDD
Nagyon jó a link!!Köszönöm szépen az "éjszakia válaszadónak"...válasz kaptam a buta kérdésemre!
Egyértelmű a rajzos illusztráció, mindha nekem tervezték volna a 2 körös megoldást 20 as felmenő csővel utána "T" , 16 ossal dolgozni tovább!!
Néztem a neten..nem is olyan drágák a szerszámok!!
...főleg ahhoz képest amennyit spórolok s.k!
Ha jól utánna nézel a neten nem nagy dolog.Vigyázni kell a cső ejtésére hogy ne alakuljon ki légbuborék.Az ötrétegű (->müanyag csőből) inkább a drágábat vedd,a gagyikban sok a hiba.Présgépet lehet bérelni akár 1napra is-csak elöre le kell szabni és beilleszteni a csőveket.Rendgeteg elfekvőkészletű eladó idomot lehet az apróhirdetésekben találni.A csővet csak az ollójával vágd-kb3ezertől kapsz-
Kalibrálót vagyis peremezőt meg 4ezertől
Ne felejsd el a csőszigetelést mert kicsapodik a pára!!!
És ha van a kazánon lángmóduláció használd mert a 24KW nagyonsok ha csak pár radiátorrol van szó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!