A hobbi-hegesztés mennyire terheli a villanyszámlámat?
Van egy ismerősöm, aki szívesen megatnítana hegeszteni, hogy ha van valami a ház körül, amit meg kell javítani, vagy valamit meg lehet csinálni fémhulladékból, akkor ne kelljen drága pénzen a boltban megvenni.
Csak azon gondolkozom, hogy a hétvégi/alkalmankénti hegesztéssel a villanyszámlám talán még jobban is megugrik, mintha boltban venném az alkatrészeket, nem? Érdemes ilyesmivel otthon foglalkozni? Gondolom, a hegesztőapparát se olcsó mulatság, plusz a pálcák...
Mik a tapasztalatok? Mennyire drága dolog a hegesztés? (pláne ha nem eladom amit csinálok, hanem otthonra barkácsolok csak)? Megéri megtanulni? Elvileg ez az elektródás hegesztés, semmi acetilén, vagy iylesmik, csak apparát+pálca lenne.
...és biztonságos? A haverom idős ember, nagy munkatapasztalattal, őszerinte teljesen biztonságos, de nem OKJ-t végeznék, csak "megmutatná" hétvégente.
szerintem a plusz villany költséget megéri simán az hogy félig meddig megtanulsz hegeszteni.
egyébként szerintem olyan 2-3000W fogyasztással számolhatsz ami nem olyan sok hiszen egy óra alatt azért rengeteget lehet gyakorolni és ez pénzben kb 150ft lenne.
elektróda azért ettől nagyobb költség.
én is szerettem régebben itthon hegesztgetni ívvel,ma már szerencsére cégnél is hegesztek főleg AFI és újabban AWI-val,néha néha kis CO is van,én élvezem szerintem tök jó dolog.
mint minden, az áram is pénzbe kerül.
itt nagyban attól is függ, hogy milyen géppel fogsz hegeszteni?
ha egy régi HETRA trafóval akkor az igencsak megforgatja a villanyórát, de egy modernebb inverteres géppel, az lényegesebben kevesebb energiát fogyaszt, mint a vasmagos társaik.
de mint írták, anyagilag nem annyira megterhelő pár óra gyakorlás.
egy 1000W-os készülék eszik meg kb 50ft-ot egy óra állandó üzem alatt.
egy minőségi elektróda, (~2000ft/kg) nem a gagyi piaci szarok, sokkal többe kerülnek, és azzal hegeszteni is lehet, nem csak taknyolni, főleg kezdőként ajánlom hogy valami jobb fajta elektródával kezdjél neki gyakorolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!