Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Impulzus relé, vagy alternatív...

Impulzus relé, vagy alternatív kapcsolás?

Figyelt kérdés

3 lámpát akarok két helyről kapcsolgatni. kb. 6m a távolság a két kapcsoló között.

Elsőre alternatív kapcsolással gondoltam megoldani, de aztán elgondolkodtam, hogy vezetéket is kevesebbet kellene vennem, meg az áram is ahogy számolgatom jóval rövidebb vezetékszakaszon jutna el a lámpákhoz, bár gondolom túl sok jelentősége nincs.

Mit gondoltok nem túlzás impulzus relét használni?

2015. jún. 2. 21:01
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
42%

"Akkor mi a fenének kérdeztél meg szakembereket"

Nézd, ebben igazából semmi kivetnivaló nincs. Figyelj, eldöntöttem, idén leugrok Görögországba. Mit gondolsz, nem butaság?

1: eldöntöttem, de azért érdekel a véleményed. Tudni akarom, a tömeggel szemben megyek-e, vagy sem.

2: A döntésemet NEM befolyásolja az, hogy neked viszket a hátad Görögországtól, én azért lemegyek. Azért köszi, hogy elmondtad a véleményedet.

3: Nem vagyok profi utazó. Na és? Nehogy már kisajátítsd az utazás élményét a profik számára...

2015. jún. 5. 07:35
 12/19 A kérdező kommentje:

Szakmabeli... mit mondjak erre, ha a szakmabeli villanyszerelő mester ahogy írtam korábban - persze azt figyelmen kívül hagytad - még oda se húzta be a földelést ahova lett volna hova bekötni. Nekem kellett megcsinálni utána. Akkor most miről beszélünk? Az érintésvédelmi felülvizsgáló így csinálta...

A szakmabeli villanyszerelő mesternek megmondtam, hogy megszakítás nélkül legyen a vezeték a bojlerhez - sajnos nem tudtam ott állni mögötte folyamatosan nézni mit csinál - hát utána ránéztem mit csinált, hát mégiscsak tett bele egy kötést. Mondom neki ez meg mi, azt mondta éppen nem volt hosszabb vezetéke. Hol érdekel ez engem? Ki tiltotta volna meg neki, hogy vegyen? Azt is megbántam, hogy egyáltalán odahívtam. Fürdőszobába két kötődobozt rakott... kérdezem ezt mért? Hát nem lehetett máshogy... nem? Mért ne lehetett volna még a fürdőszobán kívül elágaztatni? Nyilván kevesebb munkával járt azért.

Körülbelül 10 hasonló hibát csinált a szakmabeli. Képzelem milyen munkákat csinálhat azoknál akik nem is értenek hozzá semmit.

Magam meg bár villanyszerelő nem vagyok, nem is akarok lenni, de azért van felső fokú villamos végzettségem, ha most így nézzük annak a villanyszerelő mesternek aki nálunk volt nem is akarok a szakmabelije lenni.

Abban az egy dologban biztosak lehettek, hogy amit én csinálok az se felgyulladni nem fog, se balesetet okozni.

Na és mi van akkor, ha a egyszer a távoli jövőben - ha egyáltalán akkoriban még ilyen módon lesz megoldva a világítás - mégiscsak kicserélem azokat a lámpákat, hát leszedem a kéteres kábelt és teszek helyette három ereset. Nagy kaland. Éppen ugyanúgy fog kinézni mint most. De nem is fogom kicserélni. Ha kicserélem akkor annak olyan oka lesz, hogy teljesen más rendszerben lesz megcsinálva, pl. szigetüzemű napelemes rendszer, mert máskülönben sok értelme nem lenne cserélgetni. De tudod mit, van három eres kábelem is, legyél nyugodt megcsinálom azzal. :)

Amúgy váltókapcsolót teszek fel, tényleg minek oda relé. Bocs 61%, máskor igyekszek majd jobban átgázolni a véleményeken :)

2015. jún. 5. 08:44
 13/19 electroman75 ***** válasza:
8%

Nem véletlen van az a szabály hogy a "felsőfokú villamos végzettség" nem szerelhet villanyt hivatalosan. Az hogy otthon mit barmol össze az nem ide tartozik. Hidd el van sajnos nekem is nagyon sok negatív tapasztalatom villamos mérnökökkel akik az alapvető elektromos áramkörrel sincsenek tisztában. Dolgozott nálunk egy akit kissé megcsipkedett az áram mert szerinte a nulla vezetőben nincs áram! Miközben könyökölt egy A1-es tokozotton.

További szép napot és jó barkácsolást!

2015. jún. 6. 00:18
 14/19 A kérdező kommentje:

Szerintem is jól van az úgy, hogy a villamosmérnök nem szerel villanyt. Nem véletlen az egyik villamosmérnök, a másik villanyszerelő. A nevében is benne van melyik szerel :)

Nem értem hogy jön ez ide, nem szerelek én senkinél, nem is akarok, van jobb dolgom annál. Amit akarok otthon megcsinálom. Ha nem lettek volna ilyen siralmas tapasztalataim a nálunk dolgozó villanyszerelővel hozzá se nyúlnék, had vesződjön más, jó meleg van :)

2015. jún. 8. 13:51
 15/19 anonim ***** válasza:

A villanyszerelő szakmához (mint a legtöbbhöz) a legfontosabb a józan paraszti ész. Ezt nem ad sem a szakmunkásképző, sem a műegyetem. De azért józan paraszti ész nélküli emberek statisztikailag kevesebben vannak a műszaki felsőfokú végzettségűek között.

Ha az átlag villanyszerelő tudná azt, amit tanítottak neki, én is hagynám, hogy nálam villanyt szereljen. Így nem hagyom. Még vezetéket behúzni sem, mert számomra elképzelhetetlen dolgokat tudnak ezek a szakik elb.szni.

Nyilván a villamosmérnök sem tudja a felét sem annak, amit tanítottak neki, de legalább úgy alapból nem sík hülye... Na persze tisztelet a kivételnek a másik csoportból is.

2015. jún. 8. 15:32
 16/19 A kérdező kommentje:

Teljesen jogos amit írsz 61%.

Elfogadom hogy eszem kevés, de legalább nem síkhülye vagyok :)

Igaz, vannak mindegyik között kutyaütők. Lehet itt köpködni a másikat, csak minek?

Azt megfigyeltem, hogy a villanyszerelők valami különös módon képesek egymásnak esni fórumokon, hozzászólásokban, más szakmáknál sokkal inkább. És nem engednek. Mindegyik szerint a másik csak mókerol, tákol, gányol, barkácsol csak neki lehet igaza és csak úgy jó ahogy ő csinálja. A másik ugyanígy az ellentétes állásponttal. Amelyik forraszt az köpködi a másikat aki gyorscsatlakozót használ és fordítva, van még vagy 10 hasonló kérdés amin megy a harakiri évek óta. Közben az életben meg szerintem - nem mindenki, de sokan - nem olyan alaposak mint ahogy védik az igazukat az interneten.

2015. jún. 10. 11:23
 17/19 SzaboBarnabas válasza:

Hmmm.

Leheet kücsit laükus vagyok, de itt van még egy érv.

Ha jól tudom az alternativ kapcsolásnál, nem y fázis van megsőaggatva a kapcsolókkal, hanem a nulla. A lámpatestnél meg állandóan ott a fázis. Égö cserénél, javitásnál nem biztos, hogy előnyös.

A relésnél ilyen nincs. Ott a nulla fix, és a fázis van szagatva, mintha sima kapcsoló lenne.

Szerintem ez nyomósabb érv mint maga a vezetékek hossza.

2017. márc. 5. 18:27
 18/19 A kérdező kommentje:

Mért lenne a nulla megszakítva alternatív kapcsolásnál?

Amúgy már két éve megcsináltam, nincs vele semmi gond.

2017. márc. 9. 10:30
 19/19 penzfolyam válasza:
Az impulzusrelé előnyeként még az is szóba jön, hogy később okosíthatod a házad könnyebben, illetve a kapcsoló jel lehet akár 12V vagy 24V DC is.
2019. okt. 11. 08:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!